Conferință publică și expoziție „10 mai în istoria României“

Academia Română și Biblioteca Academiei Române celebrează marți, 11 mai 2021, prin conferință publică susținută de academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, două momente majore din istoria românilor: semnarea de către Principele Carol, la 10 mai 1877, a Declarației de independență față de Imperiul Otoman (adoptată cu o zi înainte de către cele două camere ale Parlamentului) și încoronarea acestuia ca Rege, patru ani mai târziu, la 10 mai 1881. Conferința va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, începând cu ora 12, și va fi urmată de vernisarea expoziției 10 mai în istoria României“.

În foaierul Amfiteatrului vor fi expuse, pentru o zi, piese din patrimoniul Cabinetului de Manuscrise, Carte Rară, Cabinetului de Stampe și Cabinetului Numismatic. Între exponate se vor afla Declarația de independență redactată de Mihail Kogălniceanu la 9 mai 1877, documente de epocă, piese numismatice de mare însemnătate documentară și simbolică, precum emisiunile de aur ale Principelui Carol I, cele mai semnificative fiind piesele de 20 lei aur din 1868 și 1870, gest de emancipare politică în raport cu Înalta Poartă în condițiile în care Principatele Române, ca stat vasal la acel moment, nu aveau drept de emitere de monedă, piesele de 20 lei aur bătute în 1884, dar marcate 1883 pentru a sublinia importanța tratatului secret de alianță cu Puterile Centrale, seria jubiliară din 1906, consacrată aniversării a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I. Alături de acestea vor fi expuse medalii consacrate Războiului de Independență, între care Medalia Apărătorilor Independenței, Medaliile luării Plevnei și Griviței, Medalia Cuceririi Dobrogei din 1878, precum și medalii din perioada Regatului: Medalia jubileului de 25 ani de domnie din 1891, Medalia Podului Carol I din 1895, Medalia dedicată aniversării a 1800 de ani de la cucerirea Daciei, bătută în 1906 sau Medalia Păcii de la București din 1913.

O secțiune specială este dedicată desenelor pictorului și litografului Carol Pop de Szathmari realizate pentru Albumul Carelor Simbolice de la serbarea încoronării Majestăților lor Regele și Regina României, prin care au fost prezentate carele din timpul paradei desfășurate în București în zilele de 10 și 11 mai 1881.

Conferința dar și vernisajul expoziției se desfășoară cu public, în limita a 60 de locuri disponibile, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Noi avem mari probleme cu educaţia adulţilor fiindcă academicienii nu prea sunt văzuţi la televiziuni, deoarece ele apelează mereu la aceiaşi invitaţi pricepuţi la orice se discută, iar unii folosesc un limbaj neacademic, ca CTP. Academia Franceză însă are chiar un canal radio propriu şi unul video pe YouTube, baze de date online, există şi biblioteca Gallica, şi arhive. Pentru a reduce înapoierea intelectuală a României faţă de Franţa, guvernul dlui Cîţu ar trebui deci să dubleze bugetul Academiei, în primul rând pe-al Bibliotecii, pentru digitalizare şi acces online la periodicele vechi, la literatura şi istoria antebelică.

  2. ” … semnarea de către Principele Carol, la 10 mai 1877, a Declarației de independență față de Imperiul Otoman „.
    Tari … si mult is trecute „vremurilii” ! Numai ca … naparstocii, la greu, se tot kk pe ei ! Naparstocilor, priviti in viitor : c’altfel „cu voi viitoru’ trece ! ” … Lua-v-ar mama d reak de lifte !

  3. Mda.. la români in vremuri mai normale 10 Mai era sărbătoarea maximă,.. Evident cu ortodocși puțini.. Deci era ziua Independenței,. și ziua regalității, a regilor.. Se știa,. Se sărbătorea.. Azi ciumatu român habar nu are..Crede că a fost mereu român și mereu independent..Pe când in cinci sute de ani sub otomani uite de cum se cunoaște pe românu manelist de azi..

  4. Mâine vorbește securistul numărul unu al academiei !!!..
    Oare stie tovarășul ăsta câți academicieni are Franța!!..în celebra academie franceză???…40 !!..da 40 de fotolii ,si asta din 1634 !!..
    La noi sunt peste 170 de plosnițe care nu fac nimic !!..ca să nu mai spun ca mai sunt o droaie de instituții adiacente…
    Întrebați-l pe mascariciul ăsta ce-a facut în ultima lună??..practic ăștia sunt uitați de lume,o freacă în cap toată ziua…
    Sunteti o rușine!!..

  5. @Rammstein
    -cei 40 de academicieni francezi sunt cei care au „implementat” fabulatzia lui pasteur
    jegul ala NU A PUBLICAT NIMIC,
    doar memorii si petitii catre „academia franceza”
    (intrebati de robespierre acolo).
    acolo e de fapt jegul jegului din frantza!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.