Consiliul UE a dublat ajutorul pentru Republica Moldova

Consiliul Uniunii Europene a decis marţi majorarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova la 295 de milioane de euro, sumă aproape dublă faţă de ajutorul decis în urmă cu un an, arată un comunicat de la Bruxelles.

În aprilie 2022, Consiliul adoptase o reglementare care permitea alocarea pentru Republica Moldova a unor fonduri europene de 150 de milioane de euro.

Asistenţa macro-financiară a UE urmăreşte să susţină stabilizarea economică şi reformele structurale din Republica Moldova prin suplimentarea resurselor disponibile conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional.

În calitate de reprezentantă a Suediei – ţară care asigură semestrul acesta preşedinţia UE – ministru de finanţe Elisabeth Svantesson a declarat: „Republica Moldova poate conta în continuare pe UE. Vom continua să sprijinim Republica Moldova, inclusiv financiar. Având în vedere circumstanţele actuale, este corespunzător să dublăm fondurile pe care le punem la dispoziţia Republicii Moldova”.

Din totalul maxim de 295 de milioane, 220 de milioane vor fi acordate ca împrumuturi şi până la 75 de milioane sub formă de credite nerambursabile. Fondurile vor contribui la acoperirea necesarului pentru balanţa de plăţi a Republicii Moldova, identificat în programul FMI.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei are efecte negative importante asupra economiei Republicii Moldova. Având în vedere deficitul de finanţare rezidual din balanţa de plăţi a acestei ţări pe anul 2023, care depăşeşte resursele furnizate de FMI şi alte instituţii multilaterale, Consiliul a considerat necesar să majoreze asistenţa macro-financiară. În condiţiile actuale excepţionale, Consiliul consideră că aceasta este o reacţie adecvată la solicitarea de ajutor pentru stabilizarea economică a Republicii Moldova, alături de programul FMI.

Decizia Consiliului va intra în vigoare la trei zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Din iunie 2022, Republica Moldova are statutul de candidată la Uniunea Europeană, însă a beneficiat de asistenţă financiară din partea Uniunii şi anterior, în cadrul Instrumentului European de Vecinătate. UE ajută Republica Moldova în parale cu programul FMI din 20 decembrie 2021, conform înţelegerii privind Facilitatea de Credit Extinsă. Având în vedere efectele războiului din Ucraina, şi FMI a crescut volumul asistenţei financiare pentru Republica Moldova

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Asta se numeste MITA! Moldovenii nu pot fi tinuti sub control decat cu pomeni, altfel se uita iar spre Moscova.

  2. Parerea mea Ce bine este ca e doar parerea ta.De altfel parerea e ceva ce pare.Deci tu asta vezi,ceva ce pare.Dar nu e conspiratie,cum de ai uitat? Soros vrea sa cumpere Moldova.Pff, cat sa te mai invat:))))

  3. Românii știu deja de mult cât de scump sunt plătite aceste “ajutoare”. Renunțare la părți din suveranitate, și dobânzi strașnice care te aduc în starea de iobăgie față de UE. Dilema este când trebuie să alegi dintre două rele.

  4. Mare prostie să bagi bani in oportuniștii ăia. Niște escroci și fomiști.. trăiesc din escrocherii și cerșeală.
    Dați pașapoartele românești înapoi, nehalitilor!

  5. nu e ajutor ci premiere
    pentru comportamentul anti-national !
    (impotriva natiunii romane)

    -reamintim ca maia cerea -pct.6 din proclamatia de acum 1 saptamana
    „accesul si interconectarea la PIATA EUROPEANA” a energiei:
    evropa ne va obliga- piata! -sa vindem in r. maldovskaiya……frumos parazit mic mai avem de vecin!

    (dealtfel se stie,o stiu si ei:
    „frate frate dar branza e pe bani!”
    -nu stim unde dracu se duc vinurile moldovenesti,
    de exemplu)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.