Fostul președinte, despre nevoia aflării adevărului

Constantinescu: Confuzia este mult mai periculoasă decât chiar opresiunea

Fostul președinte al României Emil Constantinescu a declarat duminică că, dacă în țara noastră nu va fi spus adevărul despre fostul regim comunist, „degeaba putem să avem creștere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securități”, potrivit Agerpres.

Acesta a participat la un eveniment ce a celebrat 25 de ani de existență a Fundației ICAR, ce se ocupă de recuperarea victimelor torturii.

Constantinescu a vorbit, în acest context, despre nevoia aflării adevărului.

„Trăim și astăzi în minciună și este o rușine că procuratura sau justiția este sau ar fi speranța ca să se scrie istoria adevărată, înecată în manipulări, în interese și într-o țesătură de minciuni. Și justiția are limitele ei. Această lentoare cu care se desfășoară procesul victimelor Revoluției, procesul victimelor Mineriadelor, este de înțeles, pentru că procurorii ar trebui să iasă la pensie și să piară, procurorii care au fost implicați atunci. Nu puteau să se judece ei pe ei. Eu m-am prezentat ca reclamant în procesul Mineriadei”, și-a amintit fostul președinte.

El a apreciat că „dacă nu spunem adevărul, dacă trăim în minciună, degeaba putem să avem creștere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securități”.

În viitor, a adăugat el, este nevoie de „acțiuni hotărâte”, de confruntare a trecutului comunist al țării.

„Eu mi-am cerut iertare, când am fost președinte, într-o scrisoare adresată deținuților politic, la Sighet, în numele poporului român. Dar aceasta trebuie completată cu acțiuni hotărâte”, a declarat Emil Constantinescu.

Fostul președinte a spus că, în opinia sa, „societatea civilă s-a divizat, s-a sfărâmat”.

„Erau, poate, vremuri mai grele în ’90 când veneau asupra noastră cu bâtele. Când au venit minerii, nu au vrut să vorbească cu mine, au vrut să ne omoare, nu să discute cu noi. Poate atunci era însă mai luminoasă situația noastră, pentru că atunci știam cine suntem, ce vrem, cine suntem de o parte, cine sunt călăii, cine sunt victimele, ce trebuie să facem. Astăzi trăim într-o societate confuză, în care foștii securiști devin anticomuniști, într-o societate lipsită de valori. Iar confuzia este mult mai periculoasă decât chiar opresiunea, deoarece ea distruge forța creativă”, a punctat Emil Constantinescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Cum poti vorbi de adevar intr-o tara socialist-o-comunist-o-securista?

  2. Tamaiosul asta lamentabil si mediocru, o caricatura a lui Don Qijote de la Mancha, o tine langa ca „maia gatu” cu anticomunismul, revolutia, mineriadele si toate umorile sale personale din timpul rusinosului mandat. Ametitule, trezeste-te, opriti-va, suntem in anul 2017, ati distrus totul, batjocorit si umilit tara si poporul roman, ce mai vreti sa stergeti Romania de pe fata pamantului ?!

    • Ce a spus rau de te-a deranjat asa de tare, sau poate esti unul dintre analfabetii functional, citesti dar nu intelegi?

  3. tap blestemat,dar tratatul cu teritoriile romanesti din ukraina ,tot securistii te-au obligat sa-l semnezi ? ” avem nevoie de o ukraina mare si puternica !” Pe tine (si pe americani ) ukraina va interesa!

  4. Constantinescu a fost, ca si predecesorul si cei care i-au urmat, o gaura neagra. In afara de de comunism nu stiu nimic. Ei au nevoie de ceva care sa le scuze si justifice mediocritatea pe care au afisat-o in functie fiind. Ati uitat ca pe baza acorduluilui Constantinescu sarbii au fost macelariti de aviatia americana? Asta inseamna ca acest mediocru a constribuit la infaptuirea unei crime facindu-ne pe toti partasi la aceasta mizerie. Nu exista interes sau justificare atunci cind consecinta este moartea oamenilor! La fel cum a semnat , inconstient, acordul cu Ucraina recunoscind-o ca succesoare a URSS lasind teritoriile romnesti de izbeliste. Deci are nevoie de comunism sa lupte cu el ca sa-si justifice erorile majore care i-au marcat mandatul. Si acum face pe desteptul. Si e promovat mai ceva ca sfintele moaste ale lui nea gargara. Pierdere de timp.

  5. stiti care este paradoxul d-le expresedinte? in timpul mandatului d-voastra au fost puse bazele confuziei si revoltei (doar interioare pana acum)…daca nu ati fi invatat politica doar la locul de munca ati fi reusit sa va dati singur raspunsurile necesare (fara sa fiti dependent de consilieri si servicii) si nu ati fi netezit drumul (alt paradox!) monumentului de subcultura crescut ca smecheras de cartier si succesor al d-voastra …degeaba mai cautati raspunsuri!!!…”a la guerre comme a la guerre” este singurul adevarat!

  6. Dl. E.Constantinescu ar trebui sa taca atunci cand e vorba de „comunismul” de la noi pentru ca a fost nu doar un simplu membru al pcr , ci secretar pcr la UB.In Invatamantul Superior , dupa ’90 , a fost rectorul rectorilor (ce caraghios suna , parca seamana cu baieti de baieti/fete de fete!). Ce mare branza a facut din aceasta postura.Despre starea jalnica in care este Romania sunt responsabili si fostii presedinti , toti , absolut toti , alaturi de guvernantii pe care i-au pastorit. Lor li se alatura si actualul Presedinte , inca in functie si care viseaza la un nou mandat si un partid numai al sau.Nu este exclus sa reuseasca pentru ca si Basescu a avut doua mandate (electoratul ametit nu a vazut dezastrul din primul mandat , sau poate a vazut , dar rezultatul votului a fost masluit!).Parlamentul acorda tot felul de inlesniri fostilor sefi de stat , cand acestia ar trebui deferiti Justitiei pentru inalta tradare.

  7. Vorba lui Nistorescu oare mai: „Există o cale pe care am mai putea repara ce-am stricat prin cadourile economice făcute la schimb cu un acces (nici acum complet) în Uniunea Europeană? …. Întrebările acestea trebuie puse și trebuie căutate răspunsuri fără a alege variante ale spiritului antieuropean. Ar fi cele mai simple și contrare intereselor României. Cu toate ONG-urile, cu toţi propagandiștii și agenţii de influenţă, România riscă un val antieuropean generat de sărăcie, de dispreţ și de discriminare economică.”

    Deci cu tot pupincurismul ong-isto – constantinist adevarul imensei hoatzii care este „prezenta europei” in Romanai de azi risca sa iasa la ieveala.

    Da traim in minciuna.
    Minciuna ca Europe saleveaza Romania
    Dar din nefericire adevarul asa cum este el azi aici acum descoperit de Nistoresccu ” val antieuropean generat de sărăcie, de dispreţ și de discriminare economică” rsioca sa il puna pa Constantinescu la laocul sau :

    Primul inchinator al Romaniei, prima javra care a daramat Romania Ceausista punand in locul ei romanica Coloniala de azi.

    Da da: „Cu toate ONG-urile, cu toţi propagandiștii și agenţii de influenţă, România riscă …”
    Da, da Romania risca sa descopere adevarul.
    Adevarul ca rautatea si hotzia TFL-ismului ingroapa Romania.
    https://www.cotidianul.ro/multinationalele-mai-rele-ca-buticarii/

  8. Totusi domnul presedinte nu are nici o (cat de mica) zicere / cimilitura despre devalizarea si destructurarea statului roman, pe care cu „profunzime” intelectuala l-a condus timp de patru ani? Tot apar pe ici pe colo tot felul de fosti demnitari (de cel mai inalt rang) ce arunca pe piata teme ce dau bine la poporul adus in postura de sclavi si robii (si-n tara si aiurea) pentru a sterge urme a ticalosiilor si incompetentelor proprii – cinsti, privind dezastrul ce l-au girat si l-au lasat in urma, ar trebui sa se dispara in munti pentru a li se uita numele, cat despre filozofii emanate au greutatea oricarei cepe degerate.

  9. Mfda insa a uitat ca a zis „inainte sa ne fie mai bine trebuie sa ne fie mai rau” Si a avut grija ca pytr (prea) multi sa fie mai rau ca in 89!!!

  10. Asta e profesor, a fost si presedinte si nu stie nici acum ce e ala comunism si ca in Romania NU A EXISTAT COMUNISM. De fapt, in afara kibutzurilor din Israel, pe Pamant NU EXISTA COMUNISM!
    Si el, ca si cohortele de limbisti care bat televiziunile si presa, doar spun LOZINCI si VRAJELI POLITICE. D-aia, de fapt, ne scufundam, in loc sa iesim din rahatul in care ne balacim. Minciuna si lozincile goale nu au salvat pe nimeni, niciodata.

  11. E normal sa-l urasti pe presedintele Constantinescu atat timp cat asazisii socialisti descendenti din Ilici au condus si conduc tara de 28 de ani! Stangistii nu-i pot ierta lui Constantinescu ca le-a „mancat”4 ani in care nu au putut fura ca inainte si dupa,iar astia cca.3,5 mil. de votanti ai lor fac majoritatea,pentru ca restul stau acasa sau prin strainatate!Voi sunteti aia care primiti salarii de la stat tot mai mari,pensii speciale si alte favoruri pentru ca va vindeti voturile ,d’aia dat cu noroi in toti care nu’s ca voi! Jenant!

  12. Ei, domnule profesor… ce viteaz sunteti acum!!! V-am votat in 1996, ca multi alti romani de buna credinta( fraieri)… ce dezamagire crunta cu dvs… aveati destule instrumente sa faceti atunci ceea ce incerca ti sa ne dati lectii acum…v-a invins sistemul, nu-i asa!? Pai si atunci ce credibilitate ati mai avea!?

  13. @Alcibiade Braila, etc, în afara de @Crocodilul si @Arthur (care, la fel lui Constantinescu frustratul cazut din luna, bat câmpii): de acord. @Gambetta: da, si felicitari. Uitasem de kibbutz-uri. Da, ce spui e absolut exact.

  14. Domnul Profesor si Presedinte pune in discutie confuzia.Intr-adevar este foarte importanta.De unde vine confuzia? Sa amintim, ca pe cand cetatenii onesti trebuiau sa construiasca comunismul si sa fie dusmani cu imperalistii , demnitarii comunisti din Romania de dupa anul 1968 , erau foarte apreciati , laudati , stimulati de catre conducatorii tarilor din Vest si de catre presa din aceste tari. In anul 1969 gen. Plesita a fost decorat cu Legiunea de Onoare , Ceausescu a primit Titluri si Diplome Stiintifice de la Universitati Occidentale , Regina l-a plimbat cu caleasca , Imparatul Japoniei l-a primit cu multa afectiune…, Gen.Pacepa a fost primit in Vest cu mult entuziasm… Daca cineva vrea sa condamne comunisul si daca are un pic de caracter , trebuie mai intai sa condamne pe acei conducatori si acea presa din vest si numai dupa aceasta sa condamne pe cetatenii simpli din Romania. Vreau sa vad cine are curajul sa-i critice pe toti conducatorii din vest , pe toate Universitatile din Vest , pe toata presa din vest care i-au laudat si stimulat pe conducatorii comunisti din Romania? Acum ,ca si atunci , romanii nu au curajul sa critice pe cineva pe care -l lauda si stimuleaza occidentul ! Acum , ca si atunci vestul profita de naivitatea noastra !

  15. Emil Constantinescu a fost cel mai slab presedinte de dupa revolutie. Acum el tot incearca sa arate ce bun a fost, dar realitatea este ca toti ce i-au dat credit cand l-au ales au vazut repede ca s-au inselat, ca nu este ce parea a fi, iar in timpul lui s-au pierdut niste pasi foarte importanti in dezvoltarea Romaniei. Acum, el incearca sa ne mentina ancorati in trecut, dar adevarul este ca ar fi timpul sa ne dam seama ca a sosit momentul sa ne ocupam si de viitor, altfel vom pieri. Asemenea personaje ca el nu-si mai au rostul si constituie, prin modul lor de gandire doar spre trecut, o frana progresul natiunii noastre si pentru generatiile viitoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.