Povară financiară prea mare pentru casnici

Contoare inteligente în cadență lentă

Schimbarea vechilor contoare la energie electrică, fiind înlocuite cu unele noi, inteligente, se va derula cu încetinitorul, la anul, deşi planul din 2014 al distribuitorilor, aprobat de ANRE, presupunea ca 2018 să fie un an în care investiţiile în contorizarea inteligentă să se deruleze în cea mai mare viteză, ţintele distribuitorilor fiind ca, în 2020, 80% din ţară să treacă la noul sistem, procentaj cerut şi de UE, iar în 2023 programul de contorizare inteligentă ar fi urmat să ajungă la toţi clienţii de energie din România.

Un proiect de ordin al ANRE, dat pe 19 decembrie, arată că „implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice în acest termen (2020) este nesustenabilă financiar și logistic, respectiv imposibil de realizat de către operatorii de distribuție“.

Nici 10% din populaţie nu au noile contoare

„În aceste condiții, procesul de aprobare a proiectului de ordin privind implementarea la nivel național a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice și stabilirea calendarului de implementare a fost oprit.“ Adică termenul 2020 pentru contorizarea a 80% din populație nu mai este de actualitate. ANRE dă şi măsura noilor investiţii în contoare, care nu ar trebui, pentru 2017 şi 2018, să depăşească 10% din investiţiile totale ale distribuitorului. Cu alte cuvinte, Autoritatea precizează că nu va recunoaşte în costurile celor patru mari distribuitori, Enel, Electrica, E.ON şi CEZ, costurile pentru montarea noilor contoare decât în limita a o zecime din investiţiile pe care le fac firmele. ANRE dă şi măsura investiţiilor în contoare inteligente pe care le va recunoaşte în tarife, la anul: nu mai mult de 280 lei/client. Bineînţeles, aceste costuri sunt transferate de distribuitori în factura clientului, pentru că firmele trebuie să-şi recupereze sumele investite. Procedura este aceasta: distribuitorul face investiţiile pe banii lui, pe baza unui program anual aprobat de ANRE. Apoi, se duce cu documentele care certifică investiţia realizată la Autoritate, care aprobă sau nu transferul în factura clienţilor a costurilor cu investiţiile. Aceasta, pentru că preţul final al curentului pentru consumatorii casnici va fi pentru încă patru ani reglementat, deşi preţul de achiziţie se va liberaliza de la 1 ianuarie.

Optimism şi modernizare pe banii românilor

La începutul acestui an, firmele erau foarte optimiste în ceea ce priveşte programul de montare a contoarelor inteligente. Aveau şi de ce: noul contor poate citi în timp real consumurile, conectarea şi deconectarea consumatorului se poate face tot din centrală – economii logistice – şi, cel mai important, toate costurile cu schimbarea vechiului contor cu cel nou, inclusiv costul de achiziţie al acestuia, sunt transferate în factura clientului. Astfel, Enel, compania care distribuie energie în sudul Munteniei, Dobrogea şi Banat, promitea să monteze 150.000 dintre noile dispozitive. „O parte semnificativă a strategiei noastre o reprezintă instalarea de contoare inteligente. Există o țintă de 80% impusă de Uniunea Europeană pentru anul 2020 și vom investi în continuare în această zonă pentru ca acest obiectiv să fie atins. Ținta de 80% poate fi atinsă în România“, declara Georgios Stassis, country manager al Enel. „De asemenea, dacă poate fi atinsă ținta de 80% până în 2020, noi putem atinge 100% până în 2023. România este una dintre țările care au capacitatea să atingă această țintă“, a adăugat el.

Ținte ambițioase, cu frâna de mână trasă

Ţintele anunţate de oficialul Enel, ca şi ale celorlalte companii, erau mai ambiţioase decât cele ale autorităţilor române. ANRE a anunţat calendarul de implementare a contorizării inteligente a energiei electrice la nivel naţional, potrivit căruia până în 2020 distribuitorii să monteze contoare inteligente la cel puţin 30% din clienţii pe care îi deservesc, urmând ca, până în 2026, toţi consumatorii de energie electrică să aibă montate astfel de contoare, care le vor înlocui pe cele clasice. Ulterior, planul a fost mult ajustat, pentru că ANRE nu a fost pregătită să recunoască în tarife toate costurile distribuitorilor. Astfel, în 2017, la nivel naţional, nici 200.000 de contoare inteligente nu au fost montate. Iar programul acesta continuă „cu frâna de mână trasă“, pentru că, pur şi simplu, costurile lui sunt mai mult decât poate suporta consumatorul, mai ales în acest context, în care energia electrică pentru casnici s-a scumpit deja cu 15% doar în acest an.

În România există circa 9 milioane de consumatori de energie electrică, din care 8,3 milioane sunt casnici. Cei patru distribuitori pentru segmentul casnic sunt Electrica, Enel, E.ON şi CEZ. Preţul final al curentului are mai multe componente, printre care preţ de achiziţie, distribuţie, accize şi taxe, bonus cogenerare, certificate verzi şi marja furnizorului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1071 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Inteligent este doar furtul de bani pentru o tehnologie militara de radiere pulsatorie si spionaj neautorizat prin „profilarea” celor care consuma energia electrica.
    Cititi efectele distrugatoare asupra sanatatii:
    http://www.bioinitiative.org/
    Profitorii industriali si medicii naimiti sa atace promoiveaza minciuna „inteligentei” care oricum nu este o caracteristica a materiei, … praf in ochi.
    DEJA 10%…. asa se pune problema, nicidecum „doar 10%”…. sper ca autorul nu face reclama mascata.
    Prin releel instalate pe stalpi se pot trimite comenzi catre telefoanele mobile (smart – ha, ha, ha! – phone, iphone, tablete, s.a.) si nu doar ca pot prelua informatii de la purtator dar pot comanda blocarea si chiar distrugerea aparatului – explozia ar putea chiar omora individul!, iar cei care vor purta „cip” implantat pot fi lichidati prin eliberarea neurotoxinei continute fara informarea/stiinta idiotului „marcat” de [prea] inalata tehnologie… smart.

    • Dimoment ce costufile de achiziție și costurile de instalare sunt facturate clientului, rezultă că în final noul contor și toate instalațiile aferente de receptare și de prelucrare a informației sunt proprietatea consumatorului. Așa investitori strategici ca aceste firme n eromanesti mai zic și eu. Vorba ceea „trai nineaca pe banii babacului”!

  2. Sunt ferm convins că un producător de contoare inteligente vrea prin oficialii de la U.E să ni le vâre pe gât.Furnizorii de E.E nu ştiu decât să ia banii de la populaţie.Eu zic că acţiunea asta de introducere a contoarelor inteligente ar trebui să cadă în sarcina lor,nu a cetăţenilor şi nici a statului.

  3. Sunt ferm convins că un producător de contoare inteligente vrea prin oficialii de la U.E să ni le vâre pe gât.Furnizorii de E.E nu ştiu decât să ia banii de la populaţie.Eu zic că acţiunea asta de introducere a contoarelor inteligente ar trebui să cadă în sarcina lor,nu a cetăţenilor şi nici a statului.Nu vreau să zic că nu ar trebui.Trebuiesc dar în mod cinstit şi transparent.

  4. Prin introducerea contoarelor inteligentre,se urmareste in timp real:productia,consumul la utilizatorul final si pierderilele(transport,transformare,distributie si furt).Implementarea sistemului va evidentia clar din ce zona(nod) se fura energie electrica din SEN.Contorul apartine utilizatorului final, inocuirea trebue sa se faca de(distribuitor),dar cred ca nu e iteres real, deoarece nu are cum sa justifice pierderele.Complice este si ANRE.

  5. Parcă în prezent nu se știe unde se fură energie. Jacmanala democratică este fascinantă. Eu plătesc contorul a căror inteligență o folosește furnizorul. Dai o groaza de bani să-ți poată întrerupe curentul din centrală. Pentru erori nu va plăti nimeni. Vei primi o scrisoare de scuze cu imbecilul “ vă mulțumim pentru înțelegere”! Protecția cumpărătorului nu previne nimic, rezolvă numai reclamațiile dar nu avizeaza asemenea măsuri sau regulamente interne ale marilor magazine de produse casnice, care nu ți se comunică la cumpărarea produsului, le afli când ai o problemă.

  6. Pana acum contorul de energie electrica(care face parte din categoria aparatelor de masura) apartinea furnizorului de energie, chiar daca produsul era in casa la abonat sau in afara locuintei. Intentia furnizorilor de contoare inteligente( cu complicitatea ANRE- o agentie care apara interesele strainilor) de a transfera costurile contorului si ale instalarii acestora in carca abonatilor ridica o problema: daca eu platesc contorul insemna ca este al meu!? Pot face ce vreau cu el? Problema mai grava cu aceste ‘contoare inteligente’ nu este legata de ce scrie Gheorghe ci de problemele de functionare ale acestora in reteaua electrica! Sunt cazuri reale si multe in care- dupa instalarea ‘contoarelor inteligente’- abonatii nu mai puteau folosi masina de spalat sau televizorul, fiind perturbate de ‘activitatea’ contorului inteligent! Este vorba de anumite modele/firme de masini de spalat sau televizoare. Disperarea celor ce doresc instalarea acestor contoare este atat de mare incat au propus/cerut ca anumite masini de spalat si televizoare(cele perturbate de contoare) sa fie interzise, sa nu fie acceptate in retea! Cei de la ANRE cunosc bine situatia, cunosc problemele functionarii defectuoase ale acestor contoare in reteaua electrica dar merg inainte! De ce?

  7. Micul contor inteligent este de fapt marea teapa a companiilor de energie. Exista studii care demonstreaza ca aceste „contoare inteligente” maresc artificial facturile pentru ca inregistreaza corect doar consumul pe sarcinile rezistive, liniare (becuri cu filament, plite electrice, calorifere electrice, etc) si au erori foarte mari la sarcinile neliniare (toate echipamentele cu surse in comutatie: becuri economice, electronice audio-video, IT, etc). Contoarele vechi, de tip electromagnetic (cu disc) inregistrau strict puterea activa, indiferent de tipul sarcinii. (In plus aveau o anumita inertie si nu inregistrau socurile de curent de la conectarea in priza a aparatelor). Contoarele noi, „inteligente”, CALCULEAZA puterea activa, PRESUPUNAND ca sarcina e rezistiva si liniara. Asa ca „inteligenta” lor e proiectata sa lucreze in beneficiul companiilor furnizoare de electricitate. Standardele pe baza carora se face verificarea metrologica au ramas de mult in urma tehnologiei. Ar trebui reproiectate testele si astfel aceste contoare „inteligente” ar fi invalidate. Dar cine sa protejeze cetatenii? Statele corupte, ale caror autoritati gen ANRE sunt complice cu companiile-mamut de furnizare a energiei?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.