Contre între judecători și procurori la modificarea codurilor 

Plenul CSM a discutat, în ședința de marți, modificarea codurilor penale, unii dintre magistrați susținând că noile prevederi vor paraliza cercetarea penală, în timp ce alții au refuzat să se pronunțe în lipsa proiectului. Consiliul a decis să susțină scrisoare trimisă de Mariana Ghena Parlamentului

În urma discuțiilor, plenul CSM a decis ca membrii să adere la scrisoarea deschisă semnată de către președintele Mariana Ghena, adresată preşedintelui Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, prin care solicită evaluarea motivelor nemulţumirilor magistraţilor faţă de modificările legislative. Înainte de deliberare însă, discuțiile pe marginea acestui au fost aprinse, magistrații CSM având opinii diferite cu privire la modificările aduse legilor justiției și Codurilor Penale.

„Trăim într-o lume digitală, în care lăsăm urme peste tot, pe unde vedem. Peste tot, faptele oamenilor sunt înregistrate în camere video, în cartelele pe care le utilizăm șamd. Peste tot în lume, nimeni nu își permite să ignore urmele pe care le lăsăm în mediul digital. Iată că cineva la noi, cineva de bună seamă dominat de psihoza supravegherii… (…) Cineva care este dominat de această psihoză a venit și a introdus un amendament ca noi să nu mai putem folosi urmele pe care le folosim în mediul electronic, să nu le mai putem folosi ca probe. Aș dori să știu părerea doamnei Baltag în această problemă, punctual”, a cerut, în plenul CSM de marți, procurorul general Augustin Lazăr.

„Slavă Domnului, domnule procuror, că nu sunt nici studenta dumneavoastră ca să îmi puneți întrebări, de regulă judecătorul pune întrebări procurorului. Nu vă răspund la această întrebare, care nu mă pune în dificultate absolut deloc. Ați făcut afirmații legate de psihoză folosind termeni foarte gravi și mă îndoiesc că dumneavoastră, cunoscându-vă activitatea științifică, nu faceți afirmații în lipsa unui proiect concret. Sunt afirmații ale unui grup parlamentar sau ale altuia și nu putem face supoziții în acest moment”, a răspuns Gabriela Baltah, subliniind că o să se exprime pe marginea acestui subiect atunci când va vedea proiectul în intregime.

Și procurorul Cristian Ban, vicepreședinte CSM, a ținut să puncteze că propunerile de modificare a legilor justiției, dar mai ales amendamentele ce vizează Codul Penal și cel de Procedură Penală, vor afecta activitatea urmăririi penale.

„Am văzut sute de colegi judecători și procurori în stradă. Eu, unul, sunt alături de ei, pentru că strigă o disperare. Haideți să mergem la cauză. De ce strigă disperare? Pentru că nu există un dialog real, nu există o transparență. Pentru că și anumite chestiuni pe fondul legilor justiției și mai nou pe pe prooiectul de modificare a celor două coduri penal și de procedură sunt de natură a paraliza efectiv și de a ne împinge… suntem în pragul prăpastiei – de a ne împinge alături de alte țări, cum sunt Polonia, Turcia și Ungaria. Eu aș trage un mare semnal de alarmă pe proiectul de modificare a celor două Coduri. Sunt amendamente care – Doamne Dumnezeule, sper să nu intre niciodată în vigoare – vor paraliza activitatea de urmărire penală și de judecată. Vor fi numai corupți, criminali, peofili, violatori care vor zburda liber, pentru că organele de anchetă sunt legate de mâini și de picioare”, a spus procurorul Cristian Ban.

Judecătorul Evelina Oprina nu s-a pronunțat referitor la modificarea codurilor penale, precizând, însă, că, în ceea ce privește legile justiției, acestea sunt favorabile sistemului.

”Personal, am citit, cu pixul în mână, cele trei proiecte de lege astfel cum au ieșit de la Camera Deputaților. Cele trei, din punctul meu de vedere, (…) sunt unele foarte bune. Este evident că printre ele se mai regăsesc chestiuni punctuale care pot fi remediate. (…) În mare, pentru cine a citit proiectele, nu mă poate contrazice că sunt propuneri foarte bune – mă refer la Legea 317, la varianta de text prin care se realizează separarea carierelor judecătorilor de cea a procurorilor, dar și la multe alte prevederi pe care le apreciez ca fiind favorabile pentru noi, pentru judecători, pentru sistem în general”, a spus Evelina Oprina.

Câteva sute de magistrați au protestat, luni seară, în fața Curții de Apel București, fiind nemulțumiți de modificările din sistemul judiciar, dezbătute în Parlament. Participanții au aprins lanternele telefoanelor, gest despre care au spus că este o invitație la dialog. Principalele modificări care îi nemulțumesc pe magistrați sunt cele privind Codul de Procedură Penală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Trălălăul general a fost făcut de comnadă de către judecătoarea Baltag … ! Băiatul e plecat cu sorcova către est , cu destinația Phenian via Moscova … !

  2. ,,,,,,,MAREA MAJORITATE AU STUDII UNIVERSITARE—- o mica parte dar care conduc justitia in romania—-au studii si doctorate basiste basiste !!!!!

  3. Au ajuns procurorii sa-i incalece pe judecatori. Asta este motivul pentru care nu doresc schimbarea legilor justitiei.

  4. Afara cu toti cei din instituțiile de forță DIICOT PARCHETE SRI DNA etc toți care se împotrivesc modificării codurilor comuniste ale lui Macovei și toți care se opune răspunderii. Pana și în Republica Moldova exista răspunderea magistraților. În România nu se dorește întrucât știu cat de corupti sunt și li se va taie macaroana șpăgilor și cadourilor. Nimeni nu va mai da un flemuc pe o „prietenie” cu un procuror/judecatori. Afara toți. Noi românii le plătim salariile nemeritate imbuibatilor astora și nu invers, îmbuibați mafioti tradatori de neam fara picătură de bun simt sau respect pt romani. Reforma și reset în justiție sunt absolut VITALE pt țară asta a apărată de mafie.

  5. Afara cu toti cei din instituțiile de forță DIICOT PARCHETE SRI DNA etc toți care se împotrivesc modificării codurilor comuniste ale lui Macovei și toți care se opun răspunderii. Pana și în Republica Moldova exista răspunderea magistraților. În România nu se dorește întrucât știu cat de corupti sunt și li se va taie macaroana șpăgilor și cadourilor. Nimeni nu va mai da un flemuc pe o „prietenie” cu un procuror/judecatori. Afara toți. Noi românii le plătim salariile nemeritate imbuibatilor astora și nu invers, îmbuibați mafioti tradatori de neam fara picătură de bun simt sau respect pt romani. Reforma și reset în justiție sunt absolut VITALE pt țară asta acaparata de catre mafie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.