Controale ANPC în Centrul Vechi

Comisarii pentru protecţia consumatorilor au verificat 40 de operatori economici din Centrul Vechi al Capitalei, iar în urma neregulilor găsite au aplicat amenzi contravenţionale de 177.000 de lei şi au dispus oprirea temporară a activităţii în cazul a 14 dintre ei.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în ultima zi a lunii martie, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov a desfăşurat o serie de acţiuni de control la operatorii economici care activează în domeniul alimentaţiei publice, hotelier, precum şi magazine din cea mai cunoscută zonă a Capitalei – Centrul Vechi. Un număr de 40 de locaţii au fost verificate de comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov, iar în urma neregulilor întâlnite aceştia au aplicat, până în acest moment, următoarele sancţiuni: 18 amenzi contravenţionale, în cuantum de 177.000 de lei, şase avertismente, oprirea definitivă de la comercializare a unor produse neconforme, în valoare totală de circa 19.000 de lei şi oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 14 operatori economici.

„Primăvara începe cu curăţenia de Paşti! Am adus iepuraşii tineri să ne ajute! Este primul cartonaş galben de anul acesta, sper să nu ajungem la roşu!”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Locaţiile oprite temporar de la funcţionare au fost: SC Sufro Company SRL (Nikos Greek Taverna), SC All Trading Corporation SRL (Bucharest Garden), Tephra Resto SRL, Covaci Cult SRL (Bazaar), Aubergine Internaţional SRL (Aubergine), Unique Bistro SRL (Trattoria Sardegna), Aylin Medua Srl (Restaurant Saray), Seg Horeca SRL (The Mansion Boutique Hotel), Extern Business Consult SRL (Hostel Antique), Emira LKS & CO SRL (Bistro Les Bourgeois), Orient Aromas SRL (Amy Shop), Arkay Capital SRL (Old Habits Pub), Expert Data PVD SRL (Tag Aperitivo) şi Uncle John Food.

Principalele abateri de la legislaţia în vigoare constatate au fost: lipsa menţiunilor cu privire la faptul că unele preparate din listele meniu provin dintr-un produs congelat sau că nu sunt folosite, la gătire, ingredientele menţionate, ci unele care le înlocuiesc; folosirea unor spaţii de depozitare improprii, cu pereţi cu infiltraţii şi mucegai; existenţa insectelor (muşte, gândaci) în blocul alimentar; folosirea unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită şi a unor fără elemente de identificare; schimbarea stării termice iniţiale a produselor; nerespectarea vecinătăţii produselor în spaţiile de depozitare; utilizarea unor ustensile de bucătărie depreciate şi a bureţilor de sârmă, pentru vase; prefierberea pastelor înaintea folosirii şi depozitarea lor în agregate frigorifice contrar indicaţiilor oferite de producător; existenţa pavimentului neigienizat, a pereţilor neigienizaţi cu plăci de faianţă sparte/fisurate, a tavanului cu vopsea exfoliată; lipsa menţiunilor cu privire la ingredientele cu factor alergen, din listele meniu; folosirea aceluiaşi spaţiu pentru păstrarea hainelor angajaţilor şi depozitarea alimente; depozitarea alimentelor realizată pe o cale de acces, într un spaţiu necompartimentat;lipsa graficului schimbării uleiului de prăjire; utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate, cu acumulări de gheaţă, cu vopsea exfoliată, zone extinse de rugină, chedere depreciate, rupte; decongelarea unor materii prime la temperatura mediului ambiant; colectarea reziduală în coşuri fără capac; folosirea unor echipamente de gătire neigienizate, cu depuneri de grăsime arsă; utilizarea unor recipiente de gătire cu zone de arsură şi uzate; depozitarea, în maşina de gheaţă, a unor sticle, direct în gheaţa folosită pentru băuturile comercializate; nerespectarea condiţiilor de temperatură indicate de producător; depozitarea produselor direct pe paviment; lipsa verificării metrologice a cântarului folosit în bucătărie; comercializarea unor produse textile, cosmetice sau a altor produse nealimentare cu etichete netraduse în limba română; comercializarea unor parfumuri care conţineau substanţe interzise în lista de ingrediente, respectiv Butylphenyl methylpropional; comercializarea unor produse din metal preţios, Argint 925, fără a avea menţionate pe etichete informaţii cu privire la tipul pietrei nepreţioase sau nemarcate; nerespectarea regimului promoţiilor, lipsa informaţiilor cu privire la perioada de desfăşurare şi tipul reducerii; lipsa mapelor cu informaţii din camerele de cazare şi a afişării autorizaţiilor de funcţionare; folosirea unor perne, saltele sau protecţii de saltea neigienizate, pătate, în camerele de cazare; folosirea unui mobilier degradat, uzat excesiv, a pavimentului neigienizat şi a băilor neconforme.

„Până la această oră, au remediat, cu celeritate, deficienţele sancţionate locaţiile: Les Bourgeois şi Aubergine Internaţional SRL (Aubergine), fapt constatat de echipele de comisari la recontrol”, se precizează în comunicatul ANPC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Să închizi 14 afaceri la un control …… evident nu exista prevenție doar li se aplică bulane pe spate ….. să dea o lege să fie si protecția consumatorilor amendată ? Dacă eu mănânc stricat oare Protecția consumatorilor nu are o vina din culpă ? Sau când se deschide o afacere să vină un reprezentant de la Protecția consumatorilor și să lucreze un an cu mine la restaurant să mă învețe cum să fac …… să dai amenzi este simplu ……regulile pot fi respectate doar cu un surplus de angajați ……

  2. Cea mai mizeră locație din țară!…doar un nebun merge acolo,darămite să mai mănânce!…o cocină,un focar de infecție…

  3. Aici mănâncă specialii, securiștii oare ce vedete de cartier ,etc. la ăștia merge și mâncarea mai strictă că stricați sunt și ei. Eu nu știu la ce se baga ANPC trebuie să-i lese sa se impută toți că așa le place?

  4. Ce denumiri abracadabrente, savante, de localuri, numai sa sune strainez. Si dupa usa mandrutei, acelasi gunoi traditional.
    Oricat ai vopsi o bucata de rahat si ai inveli-o in staniol, tot a WC pute.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.