Copaci căzuți, imobile inundate, acoperișuri smulse, zeci de localități fără energie electrică

În urma furtunii puternice de duminică, din vestul țării, opt persoane au fost ucise de obiectele smulse de furtuna care a atins şi 100 de km/h, 145 au fost rănite și au ajuns la spital după ce au fost lovite de bucăți de acoperiș sau alte obiecte contondente luate de vânt. Sute de copaci şi stâlpi de iluminat au căzut pe carosabil, multe mașini au fost avariate. Imaginea dezastrului este copleșitoare.

Fenomenele meteo extreme au lăsat 95 de localități din Sălaj fără energie electrică, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență luând decizia suspendării temporare a cursurilor în șapte unități de învățământ ale căror clădiri au fost afectate de furtună.

Potrivit unei centralizări realizate în noaptea de duminică spre luni de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sălaj, din cauza rafalelor de vânt puternic cu aspect de vijelie, precipitațiilor, grindinei care au lovit duminică după-amiază județul Sălaj, din primele evaluări provizorii au rezultat următoarele pagube: 47 de copaci căzuți, două imobile inundate, 15 acoperișuri afectate, 13 stâlpi prăbușiți, 425 posturi de transformatoare afectate, 95 de localități și 36.653 abonați rămași fără energie electrică.

„Duminică seara, a fost convocat, la sediul ISU, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care a luat măsuri pentru restabilirea cât mai repede a stării de normalitate. Astfel, s-a hotărât ca un număr de șapte unități de învățământ — Liceele tehnologice Ileanda și Gâlgău, Școlile primare din Fodora, Glod, Sântă Măria, Păușa și Școala Gimnazială Românași vor avea cursurile temporar suspendate până la remedierea defecțiunilor produse de fenomenele meteo, iar în funcție de dinamica evaluării, pot să fie suspendate temporar și activitatea altor unități de învățamânt din județ”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Sălaj.

Printre clădirile afectate de furtună se numără și biserica de lemn, monument istoric de secol XVII, din Poarta Sălajului, ce a fost puternic avariată duminică seara, vântul puternic ducând la prăbușirea turlei lăcașului de cult peste acoperiș.

De asemenea, în județul Mureș aproape 3.000 de consumatori din unsprezece localități au rămas fără curent electric în urma avariilor provocate de vijeliile de duminică seara.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș, sunt afectați 725 de abonați din localitățile Pădureni, Mura Mare, Mura Mică, Iara, Sângeru de Pădure, Ilioara, 1.136 din comuna Saschiz, 457 de consumatori rămânând fără alimentare cu energie electrică în localitățile Stânceni, Ciobotani și Meștera și 539, în orașul Miercurea Niraj.

Începând de duminică seara, când județul Mureș s-a aflat pe avertizare de Cod Galben și mai apoi pe Cod Portocaliu, echipele Electrica au mai intervenit în localitățile din zona orașului Sărmașu de Câmpie, precum și în mai multe localități situate în defileul Toplița-Deda.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.