Corlățean, despre poziția MAE privind procedurile Tribunalului UE referitoare la Iniţiativele cetăţenești

Ministrul Titus Corlățean aduce lămuriri cu privire la poziţia exprimată de România, prin intermediul MAE, în problema iniţiativei UDMR pentru protecţia minorităţilor naţionale.

Oficialul spune că această dezbatere este o chestiune de stat ce nu poat fi tranșată pe teren politic.
“Tribunalul UE privind Iniţiativele cetăţenesti „Minority SafePack” reprezintă „o poziţie consecventă a statului”, nu „un orgoliu de ordin personal”, spune Corlățean.
Precizările ministrului Corlățean vin în contextul în care UDMR a ameninţat că iese de la guvernare, potrivit gandul.info, după refuzul MAE de a autoriza deschiderea a două noi birouri consulare ungare la Oradea și Târgu- Mureș.
Anunțul a fost făcut vineri de secretarul general al UDMR, Peter Kovacs, care a susținut că respingerea solicitării Ungariei pe baza reciprocității și proporționalității este „ridicolă”.
MAE a intervenit în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale – Minority SafePack, iniţiată de Uniune şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), al cărui vicepreşedinte este Kelemen Hunor, a susținut acesta.
Kelemen Hunor a spus că MAE român nu a discutat cu UDMR în această privință și că așteaptă să-ți reconsidere poziția.

„Cele două iniţiative cetăţeneşti privind minorităţile etnice/lingvistice în Uniunea Europeană şi statutul acestora au fost respinse anterior de către Comisia Europeană. Această respingere a ţinut cont de prevederile Tratatului Uniunii Europene cu privire la competenţele naţionale ale statelor membre. Decizia de respingere a celor două Iniţiative cetăţeneşti a fost contestată la Tribunalul Uniunii Europene de către semnatarii lor. Decizia procedurală a statului român de a interveni în aceste cauze la Tribunalul UE vizează prevenirea extinderii pe cale jurisprudenţială a competenţelor UE în domenii care ţin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România susţine poziţia principial corectă a Comisiei Europene, potrivit căreia, în acest domeniu, Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale”, menţionează Titus Corlăţean.

Update: Preşedintele UDMR Kelemen Hunor, despre declarațiile ministrului Corlățean

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor, ministru al Culturii, a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro că reacţia ministrului de Externe Titus Corlăţean faţă de iniţiativele cetăţeneşti privind statutul minorităţilor în Europa denotă o gândire nu prea potrivită pentru secolul al XXI-lea sau o dorinţa de manipulare.
Vicepremierul a precizat că va avea miercuri dimineaţă o nouă discuţie cu premierul Victor Ponta pe această tema după ce şi anterior ceruse retragerea intervenţiilor Ministerului de Externe împotriva iniţiativelor cetăţeneşti la Tribunalul Uniunii Europene.
Întrebat dacă UDMR se gândeşte să iasă de la guvernare în cazul în care MAE nu îşi retrage acţiunea de la instanţa europeană, Kelemen Hunora afirmat că discuţiile peaceastă tema rămân în coaliţie până când premierul „va lua o decizie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.