Cota unică a murit demult. E momentul să facem pasul spre Europa

16% impozitare a celor cu venituri peste președintele României și deja gemete și vaiete în România. Poate pragul e artificial (toate sunt, mai mult mai puțin) dar propunerea e încă modestă, mult prea modestă pentru ce trebuie unei țări în care din terapia intensivă supraviețuiesc maxim 40 la sută din bolnavi (mai ales tinerii…) și în care însă sunt sute de școli fără canalizare și zeci de mii de copii cu probleme să ajungă la școală sau fără tabletă, cu mai puțin de jumătate din cei care încep școala ajungînd la bacalaureat. Mai ales dacă puținii bani sunt folosiți la înarmare – de data asta justificat, că, de, avem război și nici viitorul nu arată bine, trebuie să avem o apărare performantă.

Ar mai trebui să tăiem, desigur, la companiile de stat, din secretarii de stat etc, dar să nu ne iluzionăm, suntem cei mai slabi performeri din Europa la încasări, nu la cheltuieli publice, mai ales nu sociale (DIGI24 încă nu a aflat, dar e elementar…). O țară săracă trebuie să cheltuiască, trebuie să ridice nivelul sanitar și de educație, trebuie să-și completeze infrastructura de bază. Trebuie să încasăm mai mult. O simplă privire la datele Eurostat arată că suntem (cu Bulgaria) la nivelul Kosovo, și acolo o să și rămînem la acest nivel de taxare.

Cota unică promovată de SAR acum douăzeci de ani a jucat un rol istoric și pozitiv, a dezvoltat clasa mijlocie, care e baza unei democrații solide. Dar și-a trăit demult traiul, din cauză că:
⦁ Odată dezvoltată, clasa mijlocie s-a dovedit mai ales consumatoare, alimentând cu obiceiurile ei deficitul comercial mai degrabă decât creșterea economică. După 20 de ani, tot firmele exportatoare (care nu sunt românești) trag economia, și clasa noastră mijlocie excelează în a cumpăra telefoane mobile, gresie, mașini și mîncare scumpă din import, și nu în a crea firme mici și mijlocii inovatoare.
⦁ Statul, sub toate guvernele, a evoluat sub așteptări, ANAF nu a progresat destul, România nu a devenit Estonia Balcanilor (Estonia, care a introdus taxa unică prima, are un nivel dublu față de noi). Suntem penultimii la încasări (vezi grafic), și cum taxa pe venit e mai ușor de colectat decît TVA nivelul ei scăzut lovește direct în finanțele statului. ANAF, cînd nu are bani, ne bagă la toți plătitorii de taxe online ”reglementări”, chiar mie care nu am nici un fel de venit în România (dar plătesc impozite pe proprietăți). Mult mai simplu să iei de la cine dă decît să îți bați capul să colectezi TVA, unde evaziunea e pe locul 1 în Europa, deși nu ai cum să evazionezi la plata TVA, este evident o problemă de implementare și corupție.
Pe scurt, menținerea cotei la nivelul kosovar de zece la sută rezultă în servicii publice de nivel Kosovo. Guvernul o fi calculat bugetul cu inflația prea mare, dar deficitul nostru e mai vechi. Acum, cînd avem milioane de români care lucrează în străinătate și compară serviciile publice de acolo cu cele de aici, e cazul să spunem că nicăieri, în Franța, Germania, Italia, Spania, Anglia nu există acele servicii cu zece la sută taxe și cu săracii plătind același procent din venitul lor ca bogații. Se plătește de patru ori mai mult în medie.
⦁ Cota unică nu mai e demult unică. Cum noi oricum nu mai avem stînga sau dreapta, doar populism și la putere și în opoziție, cota unică a adus creșteri ale încasărilor doar primii ani (ceea ce e valabil în toate țările care au introdus-o). După cîțiva ani de încasări rezonabile, populiștii de toate culorile au continuat să scadă nivelul ei, pe de o parte, pînă la ridicolul 10% de azi (noi propusem dublu…), și au introdus tot felul de excepții, pe de altă parte (dividendele), care i-au anulat caracterul unic. Cota unică a fost asasinată de dreapta, ca să-i protejeze pe cei care au de încasat dividende. Ideea ei de bază, să fie toate impozitele aliniate ca să nu stimuleze strategii de evadare fiscală, s-a năruit demult.
Ori revenim la cotă pur unică (aliniind totul) dar îi ridicăm valoarea înapoi la cît e nevoie (16 la sută sau mai mult), ori reintroducem, ca în toate țările vestice, o taxă progresivă în funcție de venit, una simplă, pe nivelul ANAF, dar progresivă. Românii din Occident plătesc viața mai bună de acolo prin taxe mai mari- mult mai mari. Nu se poate să încasezi ca aici și să ai servicii ca acolo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

32 de Comentarii

  1. Dumneata da ți cu părerea vis a vis de Germania, lasă ce e aici.
    PS: ai grijă la Mahomezii de pe strasse?!
    PS2: watch ur back when in front of the ATM!???

  2. intr-adevar….

    **Agenda NWO
    Germania acceptă pașapoarte falsificate!
    Ministerul de externe a dat instrucțiuni ambasadelor din Afganistan de a se admite vize chiar și în pașapoartele false.
    Nu este important cine vine în Europa. Important este să vină cât mai mulți.
    https://t.me/veritasadevarulnecenzurat/7624

  3. dedidacatie tuturor iubitorilor de china (de ce nu s-or duce ei acolo sa traiasca pe propria lor piele „beneficiile” tehnologiei si a controlului mao pe cetatean…?) somnul ratiunii naste montri:
    CBDC din China este conectat la ID-ul digital.
    Fiecare tranzacție este urmărită.
    Plata se face prin identificarea facială.
    Dar banii digitali ai Chinei au și o dată de expirare.
    Acesta este următorul pas în control. Nu numai că ți se va spune ce ai voie să cumperi, ți se va spune și în ce interval trebuie să îți cheltui banii.
    Datorită protestelor masive din întreaga lume, nu au reușit să introducă sistemul și în lumea vestică . Dar au încercat, amintiți-vă de codul QR.
    Vor încerca din nou.
    https://t.me/veritasadevarulnecenzurat/7625

  4. Cele mai multe tari din UE platesc o cota unica. Din acea cota se impart banii pe sanatate, pensie, somaj, etc. La noi se plateste un impozit pe venit denumit generic „cota unica” la care sunt adaugate sanatate, somaj, contributie pentru pensie, impozit pe dividente, etc. In final, toate aceste impozite adunate fac de doua ori cat cota unica a Frantei. Daca vorbim de „cota unica” ca si impozit pe venotul total, atunci sa se reglementeze corect, dupa reguli europene. Romanii platesc cele mai mari taxe si sunt aburiti cu niste grafice unde in dreptul Frantei este trecut impozitul total platit de catre francezi, in dreptul Romaniei este doar impozitul pe salariu, netinandu-se cont de restul birurilor care urca pana la jumatate din suma.

  5. Stimată doamnă, da’ ca ce chestie zici matale să-i dăm noi – care ne rupem spatele ca să câștigăm mai bine – mai mulți bani?
    Adică de ce să tindem spre Danemarca (în care abia de mișcă creșterea PIB) în loc să tindem spre Irlanda (care are cea mai mare creștere de PIB din UE în ultimii… 10-20 de ani)?
    Și exemplu practic: aveam o firmă încadrată ca microîntreprindere și plăteam 3% pe ca – eu fericit, pentru că îmi planificam ușor finanțele și mi-era ușor să mișc banii acolo unde îi tezaurizez, statul fericit, pentru că-și lua partea lui; în 2023 firma respectivă e plătitoare de impozit pe profit – eu mai puțin fericit, pentru că trebuie să-mi fac un plan ca să am profit aproape de 0 și să nu plătesc taxe (am mai înființat 2 firme cu acest scop), statul mai puțin fericit, pentru că am să plătesc taxe 0 mulți ani de acu’ încolo.
    Am dat exemplul respectiv ca să înțelegeți de ce mie – privat – nu-mi pasă de praguri și de alte bazaconii socialiste despre care tot vorbiți pentru poporul needucat economic; eu îmi aranjez veniturile exact cât trebuie ca să plătesc cât mai puțini bani la stat și, dacă pot, fac astfel încât să nu plătesc nimic.
    Nu vă faceți griji, respect întocmai legile (chiar unul dintre directorii ANAF a recunoscut că această practică este nu doar legală ci normală).
    Să nu uit: le-am prezentat celor cu venituri mari 2 opțiuni: angajat (din 100 lei dau statului vreo 40) sau altă formă (dau vreo 20 într-o lună proastă); cam câți credeți că au mers pe fiecare dintre variante?

  6. Eliminati scutirile de impozit din Romania. Cei mai bine platiti sunt si scutiti. Programatorii.

  7. Indiferent de grafice care afiseaza niste date statistice culese de pe la guvernele tarilor Ue, raportate aiurea de cele mai multe ori, nicaieri in lume un profesor debutant cu o vechime de pana la 5 ani(ca dupa aceea i se mai dau 45 de lei) nu va primi pentru munca pe o luna la catedra 400 de euro net. Din banii acestia traieste un profesor in „Romania lucrului bine facut”. Orice reprezentare grafica este de prisos. Cel care a luat pana acum 400 de euro va lua dupa corectiile filozofice 409 euro iar Dumbraceanu de la ANRE va lua 15 000 de euro fara prime si CA uri, fiindca stie cum sunt jefuiti romanii, dar nu spune iar pentru acest lucru merita o leafa cat dublul indemnizatiei presedintelui SUA. Pana cand legislatia Romaniei va fi lasata la mana impostorilor, orice discutie despre cote si impozite este o pierdere de timp. Nu dimensiunea impozitului este drama Romaniei, ci jaful generalizat, fatis, nesimtit, sfidator si pe care romanul nu pricepe ca trebuie sa il sanctioneze, este suma tuturor relelor. Ue va trebui sa elaboreze legislatie unica, altfel se va dezintegra rusinos.

  8. Parazitii de la stat cu 3000-7.000-12.000-20.000-30000 EUR pe luna nu vor simti cresterea impozitului. Nici suinele cu pensii si salarii speciale cumulate sau nu nu vor simti cresterea.

  9. Titlul superb spune totul .

    Oare CE CE –Alina MUNGIU – n-are loc in Politica din Romania ?

  10. Daca ar fi doar asta tot ar fi bine .In principal guvernul Romaniei ori care ar fi el este obligat mai intii sa puna in practica toate jaloanele din PNRR ca parte a obtinerii banilor , parte granturi parte imprumuturi cu dobinzi mici, ceea ce se va intimpla curind .Impozitul progresiv este necesar si el nu devine o povara asa cum gresit se interpreteaza in Media .Avem nevoie sa scoatem totul la lumina .Economia asa numita ,neagra ” trebuie scoasa, macar partial , fara a determina falimente in lant si fara a produce haos economic si social .Trebuie gasit un echilibru stabil pe aeast segment al economiei .Impozitarea progresiva este unul dintre aceste elemente .In paralel trebuie miscorat numarul de angajati la stat si redefinita organizarea teritorial administrativa ceea ce ar aduce in tara investitii si nu cea actuala care ii alunga .Trebuie luat taurul de coarne si in segmentul ce cuprinde intreprinderile ce apartin statului partea care este identificata ca mare producatoare de pierderi si care este mereu refinantata din banii cetatenilor oferind sinecuri doar unei parti a populatiei .Digitalizarea si interconectarea tuturor institutiilor statale este si ea devenita obligatorie .In paralel toate formele obtinute , extra salariu, ce compun venitul unui cetatean lucrator la stat, trebuie eliminate .Asteptam ca totul sa devina realitate mai ales acum cind UE conditioneza primirea banilor .Fara decizia UE nimic din toate acestea nu se intimpla.

  11. Ce inseamna in capul tau clasa de mijloc ??? Parlamentari telectuali, politicieni aranjati in functii despre care nu stiu nimic, ca doar sunt veniti in Bucuresti cu cotiga, pensionarii speciali impreuna cu sistemele militarizate care ies la 48 de ani din sistem cu pensii speciale ??? Cca. 10% provine de la firmele romanesti restul este de la capitalul strain, ceea ce inseamna ca si tu esti platita de straini ca sa faci propaganda prin astfel de articole pentru saraci si prosti ! Apropo s carnea de porc e iefita, dupa obezitatea din Romania – asta-i atac la persoana ???

  12. Cine se aseamănă se adună! Cică 10 sefi de organizații usr din judetul Buzău au trecut cu arme și bagaje la PNL. Realizați ce jigodii de politicieni avem?

  13. Esop, ce teorie invarti tu, domnule draga! Am convingerea ca stii exact cate miliarde de euro a inghitit digitalizarea care, ce sa vezi, mai dureaza trei decenii pana se va face. In rest, tot ce spui este pura demagogie! Lozinci pe care ni le arunca atotstiutorii politicii cu studii la Spiru si Petre. In teizeci de ani de jaf si demagogie avem si eroii acestora- bugetarii cu lefuri absurd si nedrept de mari si cei cateva sutede mii de „revolutionari” care inghit o suma imensa din banii de pensii pe contributivitate. Avem cei mai multi 1,5milioane de bugetari, raportat la nr de locuitori si cei mai tineri pensionari cu pensii speciale din lume. Insa nu avem scoli si spitale performante, nu mai avem tineri de valoare care sa ramana in tara, nu avem avocat al poporului, sindicate, patronate. Nici societate civila si nici economia care ar trebui sa functioneze. Doar presa mai palpaie. Sa vedem pana cand.

  14. Sigur,clasa mijlocie trebuie să dispară,ăsta e ordinul și trendul,cu biruri și taxe multe vor fi câțiva vatafi bogați evident,leprele iar sclavetii tot mai săraci.

  15. Pai fiindca schimba qibla si nu se stie daca n-o va schimba din nou

  16. Consumerismul. O societate de consum fruntasa este Turcia; produc tot in tara, nu importa mai nimic, au pretentii de la viata si consuma indestulator, lucru pe care vest europenii nu l-au facut niciodata ci doar l-au teoretizat. Din aceasta cauza au si pus germanii ochii pe ei si i-au importat in Germania. Fiindca au consumat cat sa acopere costul reunificarii platit in dolari. Noi nu avem nevoie de impozit pe activitate doar de TVA, pierdem timp pretios alocat tranzitului importurilor; 8 nunti pe luna la „matasarii” din Timisoara aduc valoare adaugata cat sa sustina lunar intreg ciclul primar si gimnazial din judetul Mehedinti. Despre liceu si peste, deja romanul contribuie la echilibrul financiar din tarile europene, lasand departe saomeriile sa duca greul pana la varsta majoratului. Singura initiativa legislativa ar fi cea a interzicerilor baloanelor gastrice.

  17. 90% taxe pe venit incepand de la pensia minima… pentru cei care nu-si mai permit sa traisca din banii aia, categoria pe care Schwab ii vede ca „populatie inutila” (ce chestie, parca am intalnit termeni similari folositi de un fost pictor austriac), li se va asigura de la stat program de Sinucidere Asistata, e foarte la moda in Canada, UK, Belgia chiar si prin Franta. O sa munciti ca sclavii pana la 70 de ani, pentru 10%, legati de glie in „orasele de 15 minute”, cu amprenta individuala de carbon, ratie de carne si Punctaj de Credit Social. „Sa-ti fie dat sa traiesti vremuri interesante”… cat mai lungi

  18. a reaparut j*g0dia progresista, limba de sarpe a lui Soros. WEF vrea sclavagism crunt, cresterea impozitelor de ja se face: de la anul impozitele pe case, terenuri si masini cres cu 16% la toata lumea inclusiv la cei care muncesc si nu-ai mai pot plati ratele, intretinerea si mincarea!!!!

  19. HOOPA ! Acesta DA articol ! Doamna Mungiu s-a dat cu social-democratia. Cea adevarata . Super. Ma mir stiind-o basista dar…foooarte bine ! Articolul este „de capatai”. Fara cresterea taxarii nu vom avea prosperitate adica sanatate, invatamant, siguranta publica, servicii municipale. Este o lipsa de educatie crasa, promovata de bogatani, cum ca taxele le ia statul adica partidele, guvernantii. Da, coruptie si fraude mari sunt in Romania dar doar 0,7% din buget restul banilor merg la sanatate(asa cum este ea), invatamant, siguranta publica, servicii municipale etc. adica la civilizatie…..Foarte importanta este eliminarea „amenajarilor fiscale” ale firmelor straine, eventual plata impozitului la cifra de afaceri. Adica taxarea sa nu-i cocoseze pe romani pentru ca nu se pot lua de firmele straine !

  20. ” Cei mai bine platiti sunt si scutiti. Programatorii.”

    Impozitul pe salariu si taxele de contributii la pensie si sanatate sunt platite de angajatori, niciun salariat nu vine cu bani de acasa sa plateasca ceva. Voi vreti ca firmele americane sa plateasca ceva in Romania. Sunteti naivi. Demonstratia Bechtel n-a fost suficienta ?

  21. cei care nu muncesc zi de zi si nu lasa din leafa la stat pe langa cota unica si CAS si CASS adica in total ca 40% ar trebui sa se abtina de la comentarii. bag seama ca si madam pippidi e tot in categoria lor dupa ceea ce spune!

  22. Tuasa Pippidi va impinge catre impozitul pe venitul global pe care bogatii occidentali nu-l platesc. Asta nu tine de idiologie, bogatii pesede vor sa plateasca precum bogatii Occidentului, pe la 0,1%, iar saracii sa fie jecmaniti de pana la 40% ! Continuati, pentru ca meritati !

  23. da’ un impozit pe osânză & tupeu ?
    -ar merge si pa America!

  24. Ești un carcalete al mediului privat – și te mai și lauzi că, de, prostul nu e prost destul, dacă nu e și fudul! Bâiețaș într-ale pieței (din ce povestești, ai niște pârlite de firme cu cifră de afaceri sub 300 mii lei/an, probabil te ocupi cu zugrăveala ori ai 2 TIR-uri obosite), „rețeta” ta de șmecheraș da, se aplică, pentru că trăim în România, nu pentru că ar fi normală sau morală! Oamenii ăia, care, zici tu, au ales „smecheria”, când vor ieși la prnsie tot așa se vor bucura?! Am o firmă cu aproape 100 de angajați, unde nici doamna de la curățenie nu are salariul minim ci mediul pe economie. Cât pot, alături de oamenii mei, că nu lucrez singur, împart profitul! Dacă nu se mai poate, închid cinstit și cu asta, basta! Șmecherii din astea de ciubotar parvenit…mi-este scârbă și sunt sătul! Dacă ăsta a ajuns mediul privat la imm-urilo, ducă-se, nici dracul nu le regretă!

  25. Toti astia care slugaresc prin Europa se vor intoarce curand acasa cu cozile intre picioare. Necazul mare este ca pruncii lor nu mai stiu vorbi romaneste in majoritatea cazurilor. Daca Romania va alege calea cea buna iesind din ceapeul european va deveni in viitor o tara mult mai atractiva ca cele din apus. Fata de ele Romania este in cartile bune ale viitorului nefiind inca atat de pervertita . Este uimitor ca dna Alina Mungiu-Pippidi care este una dintre cele mai instruite si inteligente femei din Romania inca o tine ‘langa’ cu Europa. Desi cred ca sta cu valiza la usa.

  26. @Mircea,
    Probabil că ai aflat și matale că o persoană poate deține mai multe firme; exemplul dat este despre una dintre ele care are statut special în portofoliul meu, pentru că desfășoară o activitate cu cod unic (activitatea de zugrăvire nu ți se pare că trebuie apreciată la fel ca orice altă activitate?)
    Pentru o pensie de 5 mii lei un salariat are nevoie de un salariu de 16 mii – CAS 4 mii (1,68M în 35 de ani); dacă în loc să dea banii ăia la stat, îi pune într-un depozit (să zicem cu un randament de 5%), va acumula 4.5M cu care va putea cumpăra 2 ap. de lux, pentru care va încasa peste 10 mii lunar și-i vor rămâne 2.5M de cheltuit; dacă trăiește până la 90 de ani, va avea de unde cheltui 15-20 mii pe lună (de 3-4 ori mai mult decât pensia de la stat) și va lăsa moștenire 2 apartamente de lux; fac și calculele pentru un randament de 10%?
    Un salariat mediu va strânge doar 2M, va cumpăra un singur ap. și va încasa 5 mii; va cheltui doar 1M, deci doar 8 mii pe lună (de 4 ori mai mult decât pensia de la stat).
    Puși într-un fond, primul poate cheltui 20 mii/lună (al 2-lea 9 mii) timp de 50 de ani.
    De acord să împart banii cu cei care muncesc, însă nu sunt de acord să-i dau statului în schimbul a nimic așa că eu voi acționa tot timpul asfel încât statul să fie cât mai mic iar noi – cei care formăm mediul privat – cât mai implicați (îți explic abordarea liberală cu privire la „școli” și „drumuri”, dacă te interesează).

  27. @ics teoria ta e buna dar… cica se intalnesc doi tipi, unul fumator si altul nu, cale care nu fumeaza ii explica fumatorului ca daca ar fi pus banii dati pe tigari de-o parte timp de 20 de ani de cand fumeaza si-ar fi cumparat un apatament, la cere fumatorul in intreaba pe nefumator de ce nu are apartament daca nu fumeaza. problema e alta, daca cei pe care ii votam si ii platim din banii nostrii ne spun mereu ca trebuie sa platim taxe si sa suportam preturi mari si austeritate de ce mai mergem la vot??

  28. Da sa impozitati sistemul birocratic nesimtit de acord , dar sa impozitati salariile celor din privat , si sunt destui in IT care au salarii mai mare decat al lui Voda nu se poate. In momentul acela industria IT ( care e singura care mai megea in aceasta tara) se duce pe copca , poate asta este si scopul sa nu mai ramana chiar nimic viabil in aceasta tara. In loc sa is dea afara hoarda de rude si amante agatate in sistemul de stat au decis sa rupa si ceea ce mai mergea si oricum nu au construit ei ( vechiul si clasicul model post-decembrist perpetuat in continuu de acesti securisti fara carte si fara nici un pic de inteligenta).

  29. godaca n a facut decat sa suga bani toata viata asa canu stie cum e sa dezvolti o afacere. nu stie decar rahat clrect politic si acu e priceputa si la finante …asa m am sarurat de toate panaramellle astea rezist ca i as atarna de stalpi in piata victoriei

  30. @goguta,
    Eu nu-i zic fumătorului ce să facă, îi zic doar: „ăștia 100 de lei sunt banii pe care îi cheltui eu cu tine; poți alege să-i plătesc ca salariu – faci 57/43 cu statul și ai o pensie de de 30 de lei pe lună – sau poți alege să faci 80/20 cu statul și te învăț cum să te folosești de lege ca să ai un venit de 3 ori mai mare decât pensia primită de la stat, plătind o sumă lunară mai mică”.
    Sigur că fumătorul poate să aleagă să de banii pe țigări, iar eu n-am decât să-i respect alegerea, pentru că este alegerea lui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.