Încă o încercare pentru modificarea PNRR

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că are mandat din partea Executivului pentru a trimite la Bruxelles documentul privind renogocierea unor jaloane şi investiţii din PNRR, care va fi trimis Comisiei Europene, până pe 30 aprilie, iar prin măsurile pe care Guvernul doreşte să le renegocieze este şi procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, un procent în care ţara noastră trebuie să se încadreze până în anul 2070.

„Draftul informal pentru modificarea PNRR va fi trimis, până pe data de 30 aprilie, Comisiei Europene. Este mandatul pe care l-am primit din partea Guvernului României. Avem această scădere a grantului cu 2,1 miliarde de euro, dar aceasta este ca urmare a creşterii economice pe care am avut-o în 2021 faţă de 2020. Obligaţia noastră ca stat membru este ca să operăm această scădere de grant şi mai avem apoi lista de proiecte de investiţii din capitolul Repower EU, precum şi lista jaloanelor şi ţintelor care se încadrează în circumstanţe obiective şi unul dintre aceste jaloane este şi plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii”, a spus Marcel Boloş, vineri la Digi 24.

El a mai spus că este nevoie şi de o negociere a procentului din PIB alocat pensiilor.

„Este indicatorul care, valabil fiind pe 50 de ani, va crea dificultăţi pentru guvern atunci când se va pune problema unor măsuri de majorare a pensiilor pentru că e foarte greu să menţi pe o perioadă de 50 de ani acest plafon, în condiţiile în care numai rata inflaţiei în 2022 a fost de 15%. Ce se întâmplă dacă 50 de ani avem acest plafon şi avem aceste rate ale inflaţiei, e greu de spus”, a mai precizat Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a subliniat că va exista o discuţie, în luna mai, despre pensiile speciale cu cei de la Comisia Europeană.

„Legea pensiilor speciale este în momentul de faţă parte din cererea de plată numărul trei, termenul de plată este luna iunie şi avem în perioada 15-19 mai delegaţie la Bruxelles pentru a relua discuţiile cu Comisia Europeană şi a vedea care sunt cerinţele pe care le are Comisia în privinţa legii pensiilor speciale”, a explicat ministrul PNL.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. Rolul PSD si PNL este sa slujeasca securistii care ii santajeaza. Ati vazut executia lui Dragnea…
    Votu nostru nu conteaza …cifrele se schimba din satelit…iese omul globalusmului. Acum va iesii evvreul Gioana.

  2. Se duc la Bruxelles să se arunce la picioarele Comisiei Europene să le lase pensiile speciale, de servici, dar și cumulate cu salariile nesimțite, precum și cu alte privilegii nomenklaturiste, pentru că-i închide Sistemul dacă n-o fac. Smiorcăiala în fața CE va fi acompaniată de semnificative doine de jale și elegii românești de tristețe adâncă.

  3. hotia s a internatkionalkizat si probabil ca aceasra US are tocmai rolul sa faca imposibila misiunea de identificare al hotilor si …hotiei..

  4. Se riscă miliarde de euro pentru specialii care împreună cu mafia PSD PNL ne-au furat 33 de ani

  5. pt 14 miliarde si alte miliarde cu imprumut UE/CE au creat premizele distrugerii Romaniei, ma intreb daca singura noastra sansa nu este proverbul”Cine sapa groapa altuia sa cada in ea…Franta ne-a distrus agricultura prin Ciolos, Austria/Germania energetic prin Virgil Popescu, toti vor sa ne punem feminare ca Olanda si sa renuntam la credinta si traditie si sa devenim reptile…nu ar fi cazul ca marea schimbare din lume sa insemne si salvarea din ghearele unui occident in descompunere morala?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.