Crescătorii de vaci se plâng: Suntem cu cuţitul la os

Directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo”, Ionuţ Lupu, spune că pe litrul produs se pierd între 0,3 şi 0,85 de lei şi că nu se poate vorbi de profit de mai bine de trei luni. 

Ionuţ Lupu a declarat, vineri, la Prima News, că în Ungaria şi Polonia crescătorilor de vaci li se decontează motorina pentru transportul de lapte.
“Dacă în Ungaria s-a accentuat în ultimii 10 – 15 ani, dar de asemenea în toate ţările grupului de la Vişegrad s-a pus accentul foarte mult pe această parte de dezvoltare a zonei, în România nici în momentul de faţă, când suntem cu cuţitul la os, lucrurile nu se întâmplă. Şi vorbim aici de subvenţii importante care se alocă de către Agenţia de Plăţi din Ungaria şi Polonia pentru decontul motorinei aferent transportului atât la lapte şi produse lactate, cât şi la legume şi fructe. În acelaşi timp, similar cum sunt organizate consiliile judeţene de la noi, în cele două state consiliile judeţene fac investiţii importante în achiziţionarea de mijloace de transport. În condiţiile astea când laptele ajunge la un preţ convertibil în lei aproximativ 1,5 lei din Polonia până în Bulgaria, deci vorbim de un cost de transport de peste 1,5 lei pe litrul de lapte şi să ajungă laptele la 1,5 lei în Bulgaria din Polonia lucrurile sunt extrem de uşor de explicat. Fără intervenţia statului, lucrul acesta nu este posibil”, a explicat Ionuţ Lupu.
El a afirmat că pierderea crescătorilor de vaci este între 0,3 şi 0,85 lei pe litrul de lapte.

“Costurile operaţionale în România într-o fermă medie şi mare sunt de aproximativ 1440 de lei pe lună pe animal. Din aceste costuri este exclusă furajarea. Pentru că furajarea în funcţie de categoria de vârstă, în funcţie de producţie, este mai mare sau mai mică. Doar costurile să plăteşti salariile, să ai motorină, să acoperi costurile financiare, o vacă performantă necesită 1440. Costurile medii pentru o producţie de 30 de litri, mai vin costurile pentru furaje vin la 2,5 – 2,7 pe litru pentru o producţie de 30 – 35 de litri. Vorbim în cazul fermelor medii subvenţia convertită pe litru de lapte ar fi undeva în jur de 0,24 – 0,26 lei pe litru de lapte produs. Noi pierdem pe litru de lapte produs între 0,3 şi 0,85 lei. În funcţie de producţie, în funcţie de modelul de fermă. Nu putem vorbi de profit de mai bine de trei luni”, a mai transmis Ionuţ Lupu.

El a declarat că dacă nu se reuşeşte înfiinţarea culturilor de primăvară, situaţia pentru crescătorii de vaci devine foarte dificilă. 
“Dacă în lunile noiembrie şi decembrie fermierii erau într-o zonă de confort pentru că şi în cazul fermelor medii şi mari vorbim de amortizări şi vorbim de costuri financiare foarte ridicate, acolo erau la finalul anului trecut într-o zonă de confort. La doar câteva săptămâni, piaţa a scăzut atât de brusc încât în momentul de faţă vorbim de aproape imposibilitatea noastră de a ne continua activitatea şi de a începe înfiinţarea culturilor de primăvară. Dacă nu reuşim într-o lună sau două să terminăm campania de semănat la porumb din cauza imposibilităţii de a cumpăra motorină, din cauza imposibilităţii de a achiziţiona sămânţă şi îngrăşăminte, atunci lucrurile pentru noi s-au terminat. În momentul de faţă mergem dintr-o inerţie, noi furajăm din stoc, am făcut în 2022 suficient de multă mâncare – cei care au putut, cei care nu, au trebuit să cumpere ca să îşi asigure mâncarea pentru animale – şi suntem în punctul în care, dacă nu reuşim să înfiinţăm culturile de primăvară, probabil din mai, iunie, iulie, situaţia se cam termină pentru noi”, a mai precizat Ionuţ Lupu.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

14 Comentarii

  1. Esti firma privata si cu toate astea tot statul trebuie sa te tina in viata? Pai daca e asa atunci accepta nationalizarea si sa intre toata ferma in conducerea statutului si tu sa fii un simplu angajat. Da sunt sigur ca vrei sa faci si bani ca deh esti director si ai firma si in acelasi timp statul sa iti plateasca toate costurile de operare. Diferenta intre voi si dobitocii ce se numesc reselleri de curent si gaze este ca nu esxista alternativa pentru cei din urma si de aia pot sa fie asistati sociali prin tot felul de scheme de subventionare in schimb la voi exista alternative si sa fii sigur ca o sa fie folosite.

  2. Ci care au ceva împotriva vacilor pașnice nu sunt decât niște boi/pe care-i doare la noadă/încât se culcă pe coadă!

  3. …ÎNCET,ÎNCET SE MAI DUC SPRE „VASILE BLAJENNÂI” IERI ȘI AZI BULGARIA,MÎINE ȘI POIMÂNE(!) CEHIA ȘI SLOVACIA; POLONIA ÎNCĂ MAI AȘTEAPTĂ-RĂSPUNSUL DE LA „DUHUL-JOSEPHINEI”!!! NUMAI TÎLHĂR AȘTEAPTĂ „GOORDONA” USA!

  4. Citez „Asociaţiei Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo”, Ionuţ Lupu…”. Dodica, asociatia cu vaci olandeze cere..? Sa ceara la olandezia sau prin olandezia guvernului roman ceea ce vor! Ma gandeam ca e o firma pur romaneasca.

  5. Puțină logică și inteligența de gospodar lipsește românului, mai ales din agricultură..Azi se plâng prea multe organizații , mai mult sau mai puțin guvernamentale, dar unionale, despre situația mediului, despre deșertificare, despre sărăcirea solului, lipsa de sol fertil, de lipsa până la 90 % a microorganismelor și bacteriilor din sol, care ajută plantele. Deci se vrea agricultura BIO. Dar in acest caz nu poți renunța la vaci și consuma insecte..Agricultură fără zoologie nu se poate..Deci nu te plânge după chimicale și ingrășământ chimic, ci folosește gunoiul de grajd, rotația plantelor nemodificate genetic și odihnirea solului prin cultura de lucernă sau cânepă..Astea unora le-a reușit, agricultura bio e competitivă, prețurile sun bune..Dei ministrul luptător cu cormoranii să ia exemplu, notițe de cum trebuie procedat..In rest să pună cu botu pe labe intermediarii flămânzi.

  6. Colonia Marginală Eșuată n-are nevoie de Zootehnie, cum n-are nevoie nici de industrie sau de bănci autohtone.
    Are nevoie doar de o datorie externă de 150 miliarde coco și de MUUUUltă Slavă !

  7. @ parere 11:24
    Ai nimerit-o iar, nu te lași !
    Fugi pe YouTube sa vezi ce-nseamnă Holstein…?

  8. In urma cu cateva zile, un fermier vroia subventii pt toate lucrarile pe care le face in livada de meri,si pt. ambalaje si transport. Cauza problemelor ramane neidentificata: marirea repetata ( in procente, si raportul mare intre salarii) a salariilor bugetarilor privilegiati a facut ca munca productiva sa devina nerentabila. Productia si preturile depind de cerere, agricultura si industria au limite(productia nu poate creste cu procente de 10-30% in fiecare an, cum au fost marite salariile si privilegiile unor categ, de bugetari), nu se intampla niciunde altundeva asa ceva.

  9. Problema rezidă în raportul dintre prețul laptelui și cheltuielile de colectare. Pentru un crescător de animale cu mai puțin de 20 de vaci, nu este rentabilă colectarea; iar eficiența economică (efect/efort economic) se aplică și aici

  10. Un ou costa 1 leu. O gaina face un ou la doua zile. Un politician cu functie mai importanta castiga, sa zicem, 12000 lei pe luna, echivalentul a 12000 de oua. Astfel, un gospodar care creste pasari, daca vrea sa castige cat un politician, trebuie sa vanda intr-o luna 12 000 de oua. Impartind 12000 la 15(cate oua face o gaina intr-o luna)= 800, deci gospodarul de la tara ar trebui sa aiba cel putin 800 de gaini ca sa castige cat politicianul, iar asta fara a socoti costul hranei gainilor si alte cheltuieli .Concluzia este ca salariile si pensiile foarte mari din sist. bugetar sunt mult exagerate. Chiar daca familiile de gospodari de la tara ar reusi sa aiba cateva sute de gaini fiecare, nu ar putea sa vanda atatea oua, nu ar avea cui .Calculul ramane valabil si pt alte domenii din agricultura ori productie industriala, constructii, confectii etc.

  11. Buna seara,
    Nu inteleg de ce in Olanda se face o promvare pe mas media care induce un mesaj pozitiv fata de activitatea si beneficiile sociale aduse sociatatii de specailistii din domeniul zootehnic- de la desene animate pentru copii, pana la reclame explicite ca paentru oameni cu nivel intelectula redus ca laptele si produsele derivate provin din zootehnia olandeza pana la onoarea de a lucra in agricultura, ca aceasta este o actiune recunoascuta si recompensata social si material, nu inteleg de ce in marketurile din Germania sunt rafturi cu produse ce au afisate postere cu mesaje patriotice din partea fermierilor germani ce sunt mandri ca produc laptele in tara lor pentru popor, nu inteleg de ce in Italia sunt pastrate fermelele traditionale de animale sustinute de o buna finantare de la UE si mai ales de ce exista nazism local prin care marile lanturi de distributie sunt obligate sa sustina producatorul italian.
    Cum nu ama inteles de ce exista inca in aceasta utopie trans-neo -marxista state precum Portugalia si Spania ce au o fromidabila sustinere pentru agriculatura din partea statului, de o maniera in care fosta conducere a Romaniei de dinainte de 1989 se mai putea lauda, si cand afirm acest fapt ma bazez pe ce am vazut la fata locului.

  12. Cum sa nu se planga crescatorii de vaci, cand boii ne conduc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.