Cristian Preda critică intenţia Elenei Udrea de a candida la prezidenţiale

Europarlamentarul Cristian Preda o critică pe Elena Udrea, într-o postare pe blogul personal, pentru „ofensiva pornită împotriva candidaturii lui Cristian Diaconescu la prezidenţiale”, pe care o consideră drept o eroare ce poate deveni fatală „şi pentru PMP, și pentru Udrea, și pentru Băsescu”.

Potrivit lui Cristian Preda, „după 6 la sută la europene (în loc de un scor cu două cifre) și un congres care, în loc să sudeze energiile, a îndepărtat sau marginalizat voci credibile, schimbarea lui Diaconescu va produce o divizare a sprijinului acordat de simpatizanții PMP și ai lui Băsescu pe 2 noiembrie”.

El spune că e probabil ca militanții să urmeze decizia dictată de președinta PMP, dar „comportamentul simpatizanților nu va fi unitar” şi că aceştia vor vota pentru alți doi candidați identificați cu Băsescu: Monica Macovei şi Cristian Diaconescu, „care a primit sprijinul explicit al șefului statului pentru candidatură”.

Cristian Preda atrage totodată atenţia că „militanții nu sunt mai mult de 30 de mii, simpetizanții erau de zece ori mai mulți la scrutinul pentru PE”.

Potrivit lui Preda, „Elena Udrea nu are un profil de prezidențiabil”, iar candidatura acesteia ar putea avea un efect „pervers”.

„Ea speră ca duelul său verbal cu Victor Ponta să acopere vocile celorlalți și s-o califice în turul al doilea. Speranța stângii e alta, și anume ca fărâmițarea voturilor de centru-dreapta să-l ajute pe Tăriceanu să intre în turul al doilea și să joace rolul jucat de Vadim Tudor în 2000. Nu e exclus ca Udrea să fi picat în capcana întinsă de strategii stângii. Eu știu cel puțin unul care a jucat un rol important acum 14 ani și care e la fel de activ (și de deștept) și acum. Vrând fără vreun argument solid președinția, Udrea s-ar putea să piardă și partidul.
Last, but not least: Traian Băsescu va fi afectat de intrarea șefei PMP în cursa pentru Cotroceni. Președintele a anunțat public că Diaconescu are cel mai bun profil pentru a-i succeda în cea mai înaltă demnitate din stat. Elena Udrea nu va putea recupera sprijinul președintelui fară a-l decredibiliza. Personal, nu-mi doresc ca Traian Băsescu să iasă din scenă șifonat, așa că nu pot susține actuala manevră de la vârful PMP”, scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Europarlamentuarul precizează că ar fi vrut să-şi prezinte poziţia în partid, dar a constatat în ultimele zile „grave încălcări ale statutului PMP”, pe care le califică drept „derive organizaționale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.