Criza a adus teama pe străzile Atenei

În carteierele marilor oraşe din Grecia “delictele, furturile, agresiunile s-au înmulţit de la începutul crizei. Rata sinuciderilor a exoplodat”, transmite blogul revistei Liberation. Locuitorii sunt din in ce in ce mai speriaţi. Apartamentele de la parter sunt protejate de bare de oţel la ferestre. Chiar şi în cartierele liniştite, proprietarii preferă să doarmă cu ferestrrele închise, în ciuda căldurii insuportabile.

“În fiecare săptămână se dau spargeri şi nu vreau să fiu următorul”, spune Giorgis, unul dintre miile de atenieni speriaţi. Atena număra în 2011 peste 3 milioane de locuitori, aproape o treime din totalul locuitorilor Greciei. Aşa se explică că problemele Greciei în ansamblu sunt accentuate şi multiplicate în Atena. Cartierele Victoria şi Omonia sunt cele pe care turiştii ar face bine să le evite, scrie Liberation.

Atitudinea faţă de imigranţi s-a radicalizat în ultimii ani în Atena. Totul a început cu căderea URSS, spun atenienii, ceea ce a produs deschiderea frontierelor şi apariţia unui val de milioane de imigranţi săraci din ţările fostului bloc socialist: Albania, Bulgaria, Rusia. Lovitura a fost dură pentru greci, obişnuiţi în trecut să îşi părăsească ei înşişi ţara în căutarea unei vieţi mai bune. Anii de creştere economică au dus la o inserţie socială bună a imigranţilor, pe care grecii îi primeau bucuroşi pe post de mână de lucru mai ieftină. Însă în ultimii ani de criză grecii văd sosind noi valuri de imigranţi din Africa şi Asia, pentru care Grecia reprezintă o escală în drumul către ţările mai bogate ale Europei.

“Locuiesc în Atena de 30 de ani şi întotdeauna au fost imigranţi şi lucrurile decurgeau bine. De câţiva ani, toată lumea îmi vorbeşte despre problemele survenite din cauza lor, despre îngrijorarea faţă de imigranţii clandestini. Nu stiu ce se întâmplă”, spune unul dintre atenienii intervievaţi.

Evident, în perioade de criză se repetă aceleaşi scenarii. Străinul se trezeşte acuzat că a furat de la autohtoni ceea ce le revenea: slujbe, ajutoare financiare de stat, devine un fel de ţap ispăşitor. Sunt şi probleme legate de creşterea imigraţiei clandestine, în special în Atena şi în marile oraşe, ceea ce explică influenţa crescândă a neo-naziştilor din Partidul Zori de Aur.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.