Criza de acum, mai gravă decât cea din 2008

Companiile active în România se regăseau la începutul anului 2020 într-o situație mai vulnerabilă raportat la criza financiară precedentă, din 2008. Oglindirea situației financiare consolidate de la finalul anului 2019 prin comparație cu cea din 2007 (anii care au precedat crizele economice din 2008, respectiv 2020) pentru companiile active în România reflectă cinci probleme ale acestora, conform Coface. Prima dintre ele vizează capitalul de lucru. Acesta era pozitiv în 2007 și negativ în perioada 2015-2019. A doua problemă identificată este scăderea gradului de capitalizare, de la 35% (anul 2007) la 28% (anul 2019). A treia problemă este creșterea ponderii datoriilor pe termen scurt în total datorii, de la 58% (2007) la 75% (2019). O altă problemă identificată este cea a dezinvestițiilor nete, în sensul că activele fixe au scăzut de la 63% (anul 2007) la 48% (anul 2019). O ultimă promblemă, conform Coface, este creșterea duratei de încasare a creanțelor la 115 zile (2019) comparativ cu 60 de zile (2007).

Mediu de afaceri vulnerabil în contextul Covid-19

Pentru a înțelege mai bine situația companiilor în 2020 și impactul lipsei masurilor de sprijin a guvernului, au fost aplicate două șocuri negative generalizate, respectiv, scăderea cifrei de afaceri și creșterea creanțelor companiilor. S-a estimat o scădere de 6% a cifrei de afaceri la nivel de economie și o potențială creștere cu 14% a creanțelor companiilor active din România în lipsa
măsurilor de sprijin oferite de autorități.

Aplicând aceste variabile asupra companiilor active în România, rezultă un eșantion de firme cu o situație favorabilă înainte de pandemie, dar care au întâmpinat dificultăți pe parcursul anului 2020, de 25.837 afaceri, acestea concentrând cca. 390.000 de angajați și 11% din veniturile întregului mediu de afaceri. Vulnerabilitatea companiilor a crescut direct proporțional cu dimensiunea acestora.

Sectoarele cel mai grav afectate de acest fenomen sunt comerțul cu ridicata și retail, industria extractivă, transporturi și HoReCa. La polul opus, sectoarele cel mai puțin vulnerabile sunt sănătatea și asistența socială, IT-ul, industria alimentară și a băuturilor sau agricultura. „Deși modul în care evoluează lucrurile în prezent indică o revenire mai bună decât am fi putut anticipa în cursul anului 2020, nu trebuie să ignoram riscurile ascunse. Analizele Coface arată că urmare a deteriorării reale a situației financiare a unei părți a mediului de afaceri, există în economie un număr de companii care au un risc iminent de insolvență. Aceste insolvențe
„ascunse” nu s-au concretizat datorită lichidității semnificative puse în piață de guverne, însă, în funcție de evoluțiile economice din perioada următoare se pot concretiza, pe un termen mai scurt sau mai lung. Este esențial să rămânem realiști și capabili să ne adaptăm în permanență, ținând cont atât de riscuri, cât și de oportunități,” a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface
România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

4 Comentarii

  1. nu-i nicio criza cum n-a fost nici in 2008 cand bancherii si-au delapidat propriile banci si apoi au santajat statele sa le acopere descoperirea. Acum a fost o intrerupere fortata a activitatii generale cauzata de epidemie si de masurile total nepotrivite a incopetentilor votati la conducerea statelor. EU este cea mai afectata cu o mama eroina la conducere si cu o babaciune care credea ca pune ea 1 mil de arabi la munca si nu indraznea cineva sa-i spuna ca-i o utopie. Oricum, cu o mortalitate de 0,1-0,2% putem spune ca este un exercitiu costisitor de alarmare sanitara.

  2. Populația și de la noi și de oriunde merită pe deplin o criză financiară crâncenă. De ce ? Pentru că trebuie să simtă pe pielea lor efectele credulității lor. De un an de zile și-au abandonat complet soarta, toate libertățile și demnitatea în mâinile unor guverne hămesite dupa bani și după putere și în mainile unor „elite” oculte care controlează din umbră aceste guverne și toate structurile de decizie ale lumii. Vrând să fie în siguranță oamenii și-au abandonat la schimb libertatea. Nu merită sa aibe nici una, nici alta doar pentru chestia asta. Personal dacă am învățat un singur lucru după acest an infect, am ajuns sa înțeleg și să mă conving până în străfundul sufletului meu că libertatea este mai importantă decât sănătatea !
    De aceea, încă o dată spun că îmi doresc ca lumea să treacă prin cea mai crâncenă experiență a unei crize economice pe care a experimentat-o vreodată în istoria ei, ca să regrete amarnic credulitatea dusă până la prostie pe care au avut-o în fața manipulărilor jegoase ale celor care au profitat de această plandemie. Lumea merită să ii se întâmple lucruri îngrozitoare și se vor întâmpla fără discuție !

  3. Eu i-mi amintesc ca in August 2019 se spunea ca Terra terminase resursele pe 2019 si incepuse sa consume din cele pe 2020. Acum, dupa un an si ceva de ascuns in pesteri, de frica virusului, cand industriile inclusiv agricultura au trecut in avarie si nu sa mai produs decat virtual, eu, care nu am studii economice, cred ca va venii o criza cum nu sa mai vazut pe pamant. Scoateti vitza de vie de prin curti si faceti-va solari, plantati de papica… Vine Gaia!

  4. La cat esti de agramat, te cred pe cuvant! Pune mana pe o carte de gramatica!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.