Criza din Orientul Mijlociu şi Ucraina. Miniştrii UE de externe, întâlnire la Bruxelles

Criza din Orientul Mijlociu şi continuarea ajutorului pentru Ucraina în războiul cu Rusia vor fi discutate luni, la Bruxelles, unde întâlnesc miniştrii de externe din UE, potrivit dpa.

La reuniune nu se aşteaptă însă decizii cu implicaţii majore,  până acum, mai multe state membre ale UE  fiind reticente faţă de angajamentele pe termen lung legate de Ucraina.

Principala problemă este modul în care UE poate contribui la evitarea escaladării regionale a conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, apreciază agenţia.

În privinţa Ucrainei, trebuie stabilită în următoarele luni participarea Uniunii la angajamentele occidentale de securitate. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a sugerat implicarea financiară pe termen lung pentru asistenţa militară şi alocarea de fonduri europene pentru avioane de luptă şi rachete moderne. El intenţionează să mobilizeze în acest scop 5 miliarde de euro anual, din 2024 până la sfârşitul lui 2027.

Între cele 27 de ţări există şi diferenţe de evaluare a reacţiei israeliene la atacul Hamas din 7 octombrie. Liderii spanioli, de exemplu, acuză deschis Israelul de încălcarea legislaţiei internaţionale prin ordinul de evacuare a locuitorilor din oraşul Gaza; ei susţin cererile de încetare a focului. Conducătorii germani şi din alte ţări se opun acestui punct de vedere şi subliniază dreptul Israelului la autoapărare.

Miniştrii europeni au în vedere şi conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan. Ei vor discuta de asemenea, după reuniune, cu oficiali din Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Cu curul în trei luntre, se rup in final. Gândire proiectat bolnăvicios pe termen lung mai ales pe zona israela unde e posibil😡 conflict extins, asta simt făcând comparație între ukraina și zona israela: ukraina golită de armament și muniție a fost obligată să ceară ajutor să poată actiona, își protejează cat pot de mult cetățenii și clădirile împingând spre margini luptele, dar, e doar războiul lor și nu îl exteriorizează ca teroare spre exterior, pe când israela+zona, totul exteriorizat, totul plangaceli, totul violenta și ură extrema la vedere! De ce, daca zona israela+ au avut efectiv tot ce le trebuia să reacționeze și sa acționeze fara dubii?!

  2. E,. sunt curios de borfașii care se intâlnesc acu,…nu cu trenul accelarat,.. vor găsi numitorul comun al evenimentelor și pot face o deducție logică din care să rezulte o soluție,..Nu sunt convins. Doar nu sunt decât niște marionete, niște genderi ebuturi umane , care habar nu au de soarta omenirii.. ”Se regrupează”.. poate iese careva gravid dintre ei,..Sau ii trece constipația..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.