Criza trece, reproşurile rămân: „Poziţie talibană şi greu de înţeles”

Semnarea actului adițional la acordul coaliției a fost necesară, din cauza poziției extrem de radicale, talibane și greu de înțeles a USR PLUS, declară senatorul PNL Daniel Fenechiu. Criza din coaliție s-a încheiat teoretic, odată cu semnarea actului adițional, marți seară.

PNL, USR PLUS și UDMR au căzut de acord să semneze un act adițional la acordul coaliției. Documentul prevede mai multe măsuri. De exemplu, premierul nu va mai putea demite un ministru, decât după ce se consultă cu partenerii de coaliție. De asemenea, membrii coaliției se angajează să nu adopte poziții care să submineze activitatea Guvernului.

Daniel Fenechiu explică la RFI ce rezolvă actul adițional la acordul coaliției: „Semnarea actului adițional a fost extrem de previzibilă, pentru că din păcate, la noi, în momentul când apare o problemă de orice gen, temperatura situației uneori duce lucrurile în situații din care e foarte greu să le mai scoți în condiții normale. Așa s-a întâmplat și acum, datorită unei poziții extrem de radicale, talibane și greu de înțeles a USR PLUS, lucrurile au ajuns într-o situație din care nu se putea continua din perspectivă imagistică și mă refer aici la colegii de la USR PLUS, pur și simplu, cum era firesc, prin nominalizarea unui nou ministru al Sănătății și trebuia să existe și o anumită compensație, care să echilibreze puțin lucrurile. Și astfel a fost gândit acest act adițional, care nu rezolvă mare parte din probleme, datorită faptului că din perspectivă constituțională și din perspectiva declarațiilor atât ale primului-ministru, cât și ale președintelui PNL, competența constituțională rămâne la primul-ministru. Practic, ce s-a adus nou? Faptul că înaintea intervenirii unei revocări sau unei demiteri, primul-ministru va trebui să-i informeze pe liderii coaliției și să le expună un raport privind motivele acestei revocări. Deci este o tehnicalitate, este vorba pur și simplu de o chestiune formală, dar competența rămâne în continuare la prim-ministru”.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă premierul Florin Cîțu i-ar anunța pe cei de la USR PLUS că vrea să le schimbe un ministru, iar aceștia s-ar opune, senatorul a răspuns: „În protocol nu este consacrat dreptul la veto, ci este consacrată o procedură care prevede informare și dialog. Motivul pentru care se solicită premierului un raport privind cauzele intervenirii măsurii respective punitive este tocmai acela ca ambele părți, atât premierul, cât și partidul din care provine ministrul, să aibă un temei justificativ, pe undeva în interiorul formațiunii politice respective și premierul pentru opinia publică”.​

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Actul aditional birocratie extrema…sabotarea tarii si a romanilor continua cu semnaturi si hartie igienica..derbedeii si huliganii se pregatesc de parada lgbt de paste

  2. A bagat si „pp-dandiaconescul”capul in poza!Zici ca e liberal de cand ma-sa l-a facut!Probabil e statut,nu mai e invitat la B1 de mana

  3. Ușor de înțeles. Boii mici (usrplus) nu pot trage la deal un car greu încărcat. Ranchiună și lipsă de scrupule, înfumurarea ticăloasă și ticăloșia diabolică nu au limite la boii mici din „secta” viclenilor, impotenților și inconsecvenților usrplus. Or, cei care se comporta numai cu șiretlicuri și amenințări, asemenea usraiiplusisti, nu se pricep deloc la politică. Felul acesta de „lucrare” e semn de mare slăbiciune. Tranșeea lor de „salvare” este schisma, sfidarea, torpilarea „rivalilor”. Moștenire odioasă! Iar comportamentul căpeteniei, Bârnă, nu e decât o formă degradantă a gândirii decrepite. Așa politicieni cinici de genul Bârnă care nu-și vede bârna din ochi, într-o țară normală nu erau politicieni, erau locatari la balamuc. In fine, toată strategia usrplusistilor parazitari e viermănoasă și dă pe afară de flegme.

  4. Constat cu placere ca gunoaiele isi zic unul altuia cand se injura „colegul, colegii”. Cat de curand isi vor zice „tovarasul”. Ca doar neomarxistii „a fost, e si va fi tovarasi. Proletarul avangardist a fost inlocuit de anagajatul globalist, de de IT-istul de la multinationale, banca, retailler. In rest, se injura ca porcii intre ei, isi arunca unul altuia tone de dejectii, se fac hoti, coorve, giboni si alte ipochomene. Nu ca nu au dreptate si unii si altii vand isi vorbesc dar ramane mirarea de ce se mai khacva pe ei cu baletul formal, „dansul si manerele alese”? Ca ei nu stiu bine cum se foloseste furculita. Inafara de instructaje pe la diferite servici secrete, mai nou in majoritate straine, alta scoala nu au.

  5. Idiotul de Orban a acceptat un premier castrat cum este el ? Dar partidul ce a spus, ca nu s-a auzit, a vorbit Borno in loc de PNL ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.