CSM îl critică pe Bode: „Imixtiune nepermisă”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, este criticat de Consiliul Superior al Magistraturii, după ce acesta a spus că pedepsele deloc aspre decide de judecători subminează munca polițiștilor. CSM îi atrage atenția lui Bode că „nesocotește principiul separației puterilor în stat”.

Secția pentru judecători a CSM a transmis că îşi exprimă „îngrijorarea şi dezacordul profund” faţă de poziţia publică exprimată de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în sensul că deciziile definitive ale instanțelor de judecată subminează munca polițiștilor.

„Critica hotărârilor judecătorești de o asemenea manieră din partea unui înalt oficial al statului român este, fără îndoială, inacceptabilă și nesocotește principiul separației puterilor în stat. Poziţia publică menţionată exprimă o lipsă de încredere nejustificată în ceea ce privește modul în care puterea judecătorească își exercită competențele prevăzute de Constituție și de lege și reprezintă o imixtiune nepermisă în actul de justiție, prin ignorarea completă a împrejurării că soluțiile pronunțate de instanțele judecătorești au la bază probatoriul administrat în cauză și sunt rezultatul procesului deliberativ, inerent actului de judecată, care nu poate fi decât atributul exclusiv al judecătorului. În egală măsură, o astfel de poziție ignoră și cadrul normativ în vigoare referitor la atribuțiile organelor de cercetare penală ale poliției judiciare, ale căror acte sunt, în conformitate cu legea, supuse controlului judecătoresc. În acest context, abordările de natura celei în discuție nu pot fi acceptate, cu atât mai mult cu cât acestea emană de la ministrul afacerilor interne, care are îndatorirea de a veghea la respectarea legii, inclusiv din perspectiva exercitării atribuțiilor care revin organelor de poliție”, transmit judecătorii CSM.

Secția pentru judecători reiterează apelul la echilibru în declarațiile publice și subliniază că nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a independenței justiției, ca valoare fundamentală a statului de drept.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

16 Comentarii

  1. Bode s-a rătoit la ei, pentru ca politistii asa cum sunt, cu salarii de 3000-4000 de lei ii prind totusi pe hoti, talhari si alte specii de infractori, iar d-nii procurori nu vor sa fie deranjati cand sunt de serviciu, dar salariile de peste 17.000 de lei sunt bune, iar actele de „urmarire penala de fac in Doru’leli” si prin urmare si judecatorii, cu salarii de la 25.000 de lei in sus dau condamnarile tot in Doru’leli, de aici si reactia ministrului.

  2. Bode ca si Ministru MAI, a incalcat Constitutia, intr-adevar, declarand ca munca periculoasa si grea a politistilor, este subminata de instantele de judecata, prea blande cu pedepsele aplicate infractorilor. Cand dealeri de droguri – capturati de politie si dovediti, sunt eliberati sau condamnati cu suspendare, ce se poate spune si crede ?!

  3. Justitia sigur ca da pedepse foarte mici pt. ca daca le-ar da pe masura faptelor, nu le-ar mai iesii lor plicurile cu bani .A vazut cineva judecator sau procuror sarac, sau macar la nivelul unui inginer sau profesor care au la fel studii superioare ? Nu v-ati intrebat de unde au astia din justitie atitea bani ?

  4. Pedepsele sunt mari exclusiv pentru…. politicieni PSD ! Toati ceilalti…mai cu duhul blandetii. Procurori ticalosi si judecatori corupti la retrocedari ( acum santajati de catre „statul paralel”)!

  5. opinia mea e ca tot sistemul e compromis, interlopi-politisti-procurori-judecatori, ii gasesti pe toti la nuntile oamenilor din sistem. Politistul corect o sa intample probleme cu superiorul ierarhic, procurorul sau judecatorul, procurorul la fel, judecatorul o sa condamne doar pe ce decide procurorul sa acuze.

  6. Nu te pune bă, cu meliția, meliția,
    Că te bate bă, meliția, meliția!

  7. bai
    si doar ce a pus jandarmii sa-i pazeasca prin sedii,sa le aminteasca…..
    (militam pentru inarmarea magistratilor in general
    si a populatiei in special)

  8. Bai CSM, poate Bode stie mai multe( de la politaii lui) cum si ce prin procuratura si instante! La asta nu v-ati gandit? PS. leberalul mi-e antipatic..

  9. nenorocitul asta trebuie urgent eliminat din sistem!!..are maimuta variolei dupa contactul avut cluj cu cu variola maimutei !!!..(a se citi rujatul dezechilbrat mintal)..se pare ca asociatia maimutelor libere au facut sesizare la csm pentru prejudicii de imagine si gen !!!

  10. Militienii lui Bode fac figuratie in majoritatea cazurilor. Intervin hotarat atunci cand hotul nu a respectat intelegerea sau le-a dat teapa. Sigur ca muncesc din greu, pentru ei si scrierea unei pagini presupune un efort urias, chiar si Bode ar prefera sa coseasca o zi in schimb.

  11. Cei care nu ii dau dreptate lui Bode de data asta,ori sunt infractori notorii,ori sunt adepti de-ai ex judecatroului papagal ,cel pe care niste nimeni il vor la CCR !De exemplu gunoiul care a ucis bestial doua fetite dupa care le-a aruncat in foc, demult trebuia executat,insa niste asa zisi judecatori se joaca de-a justitia !!

  12. „Fiat iustitia, pereat mundus” – Sa se faca dreptate, chiar de-ar pieri lumea (imparatul Ferdinand I al Germaniei(1503-1564).La noi, justitia judeca alandala, fara sa analizeze atent un dosar. Stiu din propria experienta.

  13. si ce spun „sectia pentru procurori”+”sectia pentru greffieri”????
    mu-ha-ha si tie,
    ti-au pus lantzu de gat
    si te baga la cotetz!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.