Cu un picior în afara Europei

„Trebuie să avem certitudinea că acquis-ul Schengen este implementat pe deplin, în special în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate”, a spus ministrul olandez al emigrației înaintea ședinței de la Bruxelles. Aderarea României și Bulgariei n-a mai fost discutată. A rămas pe cine știe cînd. Adică suntem în Uniunea Europeană, deși nu ne bucurăm de toate drepturile. Ceea ce înseamnă că dacă România progresează are șanse să intre. Dacă lucrurile merg prost, dacă proiectul european se clatină, adio! Suntem primii care zboară. Noi și bulgarii. Explicația e simplă. N-am construit nimic de tip european. N-am prea dovedit nici spirit european. Ne-am purtat mai mult balcanic și turcește, iar valorile noastre, de îndată ce trec de pe hîrtie în viața de zi cu zi, nu devin decît niște aiureli. Le deformăm precum jucăriile din plastilină. Merge și așa domnește la greu. Doar că acum se numește libertate totală. Europenii n-o înțeleg și n-o agreează. O încadrează la iresponsabilitate.

Înțeleg și frustrarea românilor nemulțumiți de acest semn de refuz. Am citit pe anumite site-uri semnele unei adevărate furii. Înainte, rușii ne-au ținut la respect. Asta a și generat un adevărat spirit anti-rusesc. Acum ne țin europenii. Ne trimit acasă ca să ne reparăm țara, pentru ca apoi să circulăm liberi prin Europa. În locul unui examen lucid, începem să-i acuzăm pe europeni. Poate că ciuda va cloci și un spirit anti-european. Unii dintre compatrioții noștri înjură din adîncul sufletului. Alții, mîhniți, dezabuzați, contrariați, nu mai vor nimic. Sunt gata să se mulțumească și cu o Românie oarecum crăcănată. Pe de-o parte în UE, pe de alta, în indolența balcanică și cu sufletul tînjind spre spațiile indefinite ale răscrucii de drumuri dintre imperii și civilizații. Între ruși, turci și austrieci nu ne sprijinim pe nici unii.

Refuzul aderării la Spațiul Schengen are valoarea unui veto la politica de acum a României. Adică la politica fără coerență din ultimii ani ai regimului Băsescu. Corupția și crima organizată guvernează țara, din Capitală pînă în satele și comunele mici, unde terorizează ciracii puterii. În Capitală, România arată ca o țară cucerită de o bandă cu acte în regulă. Devalizează și răspîndește haosul după principii și reguli copiate de prin manuale necitite și povestite de analfabeți proști.

Avem calmul și înțelepciunea de a primi acest refuz? Înjurăturile de pe net la adresa europenilor ne arată că încă nu ne putem vedea bîrna din ochiul de sticlă. Blocajul florilor olandeze este și el o formă de a evita un examen critic. Vina eșecului e în alte țări, în alte guverne. Noi, țara lui „să ni se dea”, avem doar dreptul de a primi încă un cadou. Ca aderarea la NATO, ca admiterea în Uniunea Europeană.

Amînarea aderării la Spațiul Schengen ne menține în cumpăna în care stăm de sute de ani. Între Orient și Occident și conduși de o bandă eminamente balcanică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.