Culoare şi muzică de Florii şi Sfintele Paşti

Anul acesta Paştele soseşte cu muzica Paulei Seling

De Paşte, cea mai importantă sărbătoare a ortodoxiei, este momentul potrivit ca fiecare dintre noi să iasă din ritmul alert al vieţii cotidiene şi să se bucure de liniştea şi lumina simbolică a momentului. Şi pentru că muzica este cea care ne ajută mereu să evadăm într-o lume mai frumoasă, sunteţi invitaţi în duminica Floriilor, 28 aprilie, la ora 19.00, la Sala Radio, la recitalul extraordinar de Paşte oferit de Paula Seling.

Programul serii va include cântece sfinte specifice sărbătorii, cele mai multe dintre acestea fiind incluse în albumul “La umbra crucii tale”. Nu vor lipsi piesele “Ridica-voi ochii”, “Blândul păstor”, “Cruce sfântă părăsită”, “Auzi, cerule” sau celebra “Rugă”, compusă de Vali Sterian pe versurile lui Corneliu Coposu.

După evenimentul de Ziua îndrăgostiţilor, când artista a susţint un superb concert alături de “Big Band-ul Radio” şi de Orchestra de Cameră Radio în faţa unei săli arhipline, care s-a bucurat de cele mai cunoscute şlagăre ale Paulei Seling, de această dată veţi participa la o seară de muzică sacră, cu acompaniament de orgă.

Cel mai mare instrument muzical de acest tip din România şi una dintre cele mai mari din Europa – cu 7.600 de tuburi – orga construită în Cehia în anul 1960 va uimi publicul prin sonoritatea sa deosebită, graţie interpretării propuse de organistul Marcel Costea. Artistul a urmat studii la “Pontificio Istituto di musica sacra” de la Roma şi are o activitate extrem de bogată în sfera muzicii sfânte: este dirijor al ansamblului “Musica Sacra” al Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti, capelmaestru şi organist la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti şi membru fondator al trio-ului baroc “Ethos”, susţinând concerte în ţară şi în străinătate.

Alături de Paula Seling (voce şi pian), se va afla de asemenea şi pianistul Călin Ionce, care este şi orchestratorul tuturor pieselor ce vor fi prezentate în cadrul evenimentului. Călin Ionce este autor a numeroase compoziţii proprii pentru diverse formule instrumentale, coloane sonore pentru spectacole de teatru şi film, aranjamente muzicale, dar are şi o însemnată activiate concertistică şi dirijorală.

După o intensă pregătire muzicală începută în copilărie, în 1997 Paula Seling a susţinut un recital în deschiderea concertului Joan Baez la Bucureşti, a obţinut Trofeul “Mamaia” şi a lansat primul său album, „Only Love”, înregistrat la “Sound House Records” din Germania. Au urmat apoi numeroase realizări precum: lansarea albumului „De dragoste” – 1999, ce conţinea zece piese compuse de Nicu Alifantis, premiul „Hitul Anului” la Festivalul de la Mamaia pentru „Ploaie în luna lui Marte” ş.a. În ianuarie 2001 a apărut „Mă voi întoarce”, un album special, pe care este inclusă şi piesa „Lângă mine”, duet cu “Direcţia 5”.

În 2001, artista a fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună voce feminină la “Premiile Industriei Muzicale Româneşti”, în aceeaşi perioadă realizând videoclipul piesei „Serile verii”, filmat în totalitate sub apă. Clipul i-a dus premiul pentru cel mai bun artist într-un videoclip, iar regizoarei distincţia pentru cel mai bun videoclip la “MTV Music Awards”, România 2002. Au urmat înregistrări şi contracte în mai multe ţări europene şi un frumos videoclip filmat la Veneţia pentru piesa „Timpul” .

Alături de soţul său, Paula Seling şi-a deschis casa de producţie “Unicorn Records”. Anul 2007 a însemnat alte evenimente importante: recital în deschiderea concertului lui Michael Bolton la Braşov, recital în deschiderea concertului lui Beyonce la Cluj şi o apariţie alături de Anitha Doth, fosta membra a trupei „2 Unlimited”, pe scena Festivalului Callatis, anul următor aducând în cariera Paulei Seling mai multe concerte alături de Al Bano. În 2010, Paula Seling a reprezentat România la “Eurovision”, în acelaşi an albumul „Culeg vise” primind premiul “Radio România” pentru cel mai bun album. 

„Philarmonia“ la Institutul Cultural Român

Marţi, 23 aprilie, la ora 18, la Institutul Cultural Român va avea loc un concert susţinut de Orchestra de cameră „Philarmonia“, dirijată de Nicolae Iliescu.

În program: Antonio Vivaldi – “Concerto grosso nr.11 în re major”, Arcangelo Corelli – “Sarabandă”, “Gigă” şi “Badinerie”, Wolfgang Amadeus Mozart – “Divertisment KV136 in re major”, Antonin Dvorak – “Serenada pentru orchestră de coarde op.22”.

Orchestra de cameră “Philarmonia” a luat fiinţă în anul 1983, la Bucureşti, fiind apreciată pentru rafinamentul sunetului şi calitatea artistică a repertoriului abordat, în care predomină repertoriul preclasic şi clasic.

Orchestra de camera Philarmonia


Orchestra s-a impus încă de la debut prin susţinerea în concert a unor opusuri de mare consistenţă, precum Integrale Vivaldi, Corelli sau Händel. Printre înregistrările realizate de ochestră se numără lucrări ca “L’estro Armonico” de Vivaldi, Integrala “Concertelor Grossi” de Corelli, Integrala “Concertelor Grossi” de Händel, lucrări de Mozart, Respighi, dar şi ale unor compozitori români contemporani.

Orchestra a fost invitată să susţină concerte la festivaluri de muzică de cameră din Rusia, Bulgaria, Turcia, Grecia, Spania, Germania şi Austria. De-a lungul timpului, Orchestra “Philarmonia” a colaborat cu solişti români prestigioşi, dar şi cu reputaţi artişti străini, precum Rugiero Ricci, Victor Picaisen, Alberto Lisy, Mincio Mincef, Alirio Diaz, Barbara Hendricks.

Stagiunea de marţi seara, la Ateneu

Un nou recital din cadrul proiectului “Stagiunea de marţi seara” propune publicului interesat de repertoriul cameral, în 23 aprilie, la ora 19, în Sala Mică a Ateneului Român, o întâlnire cu violonista Darya Varlamova, studentă la Academia de Muzică şi Teatru din Hamburg, la clasa prof. Boris Garlitsky. La pian, Zhanna Varlamova.

În program: Sonata nr. 3, pentru pian şi vioară, “în caracter popular românesc”, op. 25, de George Enescu, “Sonata pentru vioară şi pian în sol minor, L. 140”, de Claude Debussy, “Poem pentru vioară şi pian, op. 25”, de Ernest Chausson şi “Introducere şi Rondo capriccioso în la minor, op. 28”, de Camille Saint- Saëns.

Violonista Daria Varlamova s-a născut în 1993 la Minsk, într-o familie de muzicieni. A început studiul viorii la 6 ani, iar de la 7 ani a beneficiat de îndrumarea prof. Eduard Kuchinsky la “Colegiul Republican de Muzică” de pe lângă “Academia de Muzică” din Belarus. Talentele sale au fost repede remarcat şi tânăra violonistă a început de timpuriu o carieră solistică şi camerală în Belarus, Austria, Lituania, Cehia, România şi Germania. Concertelor cu orchestra li se adaugă programe camerale în duo, împreună cu mama ei, pianista Zhanna Varlamova, sau în trio, când li se alătură şi tatăl, care cântă la violoncel.

Daria a câştigat deja multe concursuri naţionale şi internaţionale în Cehia, Lituania, România şi Belarus. A participat activ la cursuri de măiestrie oferite de muzicieni celebri, printre aceştia numărându-se violonista şi profesoara Liana Isakadze, la Viena. Din anul 2011, Daria Varlamova este studentă la “Academia de Muzică şi Teatru” din Hamburg.

Pianista Zhanna Varlamova, solistă concertistă şi profesor de muzică de cameră la “Academia de Muzică” din Minsk, este licenţiată şi absolventă de Cursuri Masterale de Pian şi Muzică de Cameră la Conservatorul de Stat din Belarus. A urmat şi cursuri de specializare pian la “Conservatorul National Superior” din Paris, cu prof. Alain Meunier.

Este câştigătoarea Concursului Naţional de Muzică de Cameră “Johannes Brahms”, din Gdansk/Polonia. Zhanna Varlamova desfăşoară o bogată activitate concertistică de muzică de cameră şi acompaniament pe scene de concert sau la concursuri naţionale şi internaţionale, cât şi la cursuri internaţionale de masterclass în Austria, Germania, Lituania, Cehia, Germania, România, Polonia. Este pianistă oficială a master class-urilor susţinute de prof. Liana Isakadze de la Viena şi acompaniator oficial al concursului internaţional “Wieniawski” de la Lublin, Polonia.

Concert „NUMBER ONE” la Sala Radio

Un periplu prin lumea unuia dintre cele mai apreciate genuri ale compoziţiei muzicale – Simfonia – vă propun Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Jin Wang, în concertul programat vineri, 26 aprilie la ora 19.00, la Sala Radio.

Călătoria va începe în clasicismul austriac cu “Simfonia nr. 1 în re major” de Haydn, supranumit şi „părintele simfoniei”. Următorul popas va fi la trecerea între clasicism şi romantism prin “Simfonia nr. 1 în do major” a marelui Beethoven, care a dus mai departe măiestria lui Haydn, profesorul său care i-a influenţat puternic creaţiile. Seara se va încheia cu “Simfonia nr. 1 în re major” semnată de compozitorul austriac romantic târziu Gustav Mahler, care considera că „O simfonie trebuie să fie precum lumea: trebuie să cuprindă TOTUL.”

Dirijorul Jin Wang


Distins muzician şi dirijor, Jin Wang, care va conduce această călătorie muzicală prin lumea simfoniei, a studiat dirijatul de orchestră la Conservatorul din Beijing şi apoi la Academia de Muzică din Viena, având şansa de a se perfecţiona de-a lungul timpului cu reputaţi maeştri ai baghetei, printre care se numără Zubin Mehta şi Leonard Bernstein.

Jin Wang a repurtat numeroase succese şi a obţinut premii în cadrul unor competiţii internaţionale dintre care amintim: „Fittelberg” – Polonia, „Muzica secolului XX” – Austria, „Budapest Television” – Ungaria, „Dinu Niculescu” – România, „Primăvara la Praga” – Cehia, „Nikolai Malko” – Danemarca, „Arturo Toscanini” – Italia.  A fost invitat la pupitrul unor prestigioase orchestre precum “Orchestra Simfonică Radio” din Berlin, “Royal Philharmonic Orchestra” din Londra, Orchestra „Toscanini” din Italia, Orchestra Naţională din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică „Yomiuri” din Tokyo, precum şi al altor ansambluri de profil din Praga, Stockholm, Bergen, Copenhaga şi Berlin.

A fost, de asemenea, invitat al Filarmonicii de Stat din Moravia, al Filarmonicii „Janáček”, a dirijat la Opera Naţională din Finlanda şi la Opera Comică din Berlin, precum şi la Orchestra Naţională Radio din România; este director artistic al ansamblului „Schubert Sinfonietta”, iar în stagiunile 2006-2008 a fost director atât al Filarmonicii cât şi al Operei din Würzburg.

Extratereştrii “Voca People” revin la Bucureşti

Anul trecut, extratereştrii de pe “Planeta VOCA” au aterizat pentru prima oară în Bucureşti, la Sala ArCuB. Curioşi şi vioi, membrii echipajului s-au împrietenit rapid cu spectatorii. Liant le-a fost Muzica.

În plină întâlnire de gradul trei cu bucureştenii, căpitanul navei, obosit după ani-lumină de zbor intergalactic şi având responsabilitatea echipajului pe umeri, a suferit un “şoc ritmic” (un fel de lipsa de calciu de pe la noi…). Comandantul şi-a revenit pentru că, ajutaţi de public, membrii echipajului l-au resuscitat, aplicându-i un tratament melodic intensiv. Extrem de recunoscători, omuleţii albi au înţeles ce importante resurse muzicale are această zonă şi ne-au inclus în traseul lor cosmic.

Voca People


Echipajul “VOCA” se plimbă mult prin spaţiu, iar când ajunge pe Pământ, întreprinde expediţii muzicale pe toată suprafaţa acestuia. Cântă cu casa închisă pe Broadway şi la “Bobino Theatre” din Paris. Au frecvent concerte la Roma, Sao Paolo, Moscova, Mexico City sau Singapore. Dar cel mai tare i-au îndrăgit pe români; apreciază în mod special energia lor muzicală!

Astfel, Captain Beat-On, Tubas, Alta, Scratcher, Mezzo, Soprana, Tenorro şi Bari-Tone ne-au  anunţat că, între 15 şi 19 mai,  revin la Bucureşti, cu o serie de şapte spectacole, pentru toate vârstele şi gusturile.

În celebra formulă, “VOCA PEOPLE” pregătesc publicului o incursiune aparte în istoria muzicală a Terrei. Traseul? De la simfoniile lui Bethoven şi Bach, prin ariile lui Bizet şi Rossini către şlagărele unor trupe celebre, precum “Beatles”, “ABBA” sau “Queen”, dar şi ale pop-star-ului Michael Jackson, până la hit-urile anilor 2000. Toate sunt reproduse fidel, fără a folosi niciun instrument muzical. Doar cu vocile lor nepământene şi surprinzătoarele sunete de beat-box.

Să nu vă mire dacă-i întâlniţi prin Bucureşti. Sunt paşnici şi prietenoşi. Puteţi comunica foarte uşor cu ei prin muzică. Deviza lor rămâne:

 „Muzica înseamnă energie! Energia înseamnă viaţă!”

Concert dedicat Sfintelor Paşti la Muzeul Naţional Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni vă invită marţi, 23 aprilie 2013, la orele 18.00, la un concert prilejuit de Sfintele Paşti. Continuând tradiţia “Concertelor de Paşte”, anul acesta vă propunem o incursiune lirică în universul spiritual al sărbătorii pascale, printr-un repertoriu ce reuneşte piese religioase în interpretarea Corului de copii şi tineret “Symbol”, dirijat de părintele profesor Jean Lupu.

Corul „Symbol” a fost înfiinţat în 18 septembrie 1990 de către profesorul Jean Lupu, cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, aducând o notă de unicitate în peisajul muzicii corale româneşti. Corul „Symbol” a cântat pe scenele Sălii Palatului, Radiodifuziunii Române, Ateneului Român, Operei Naţionale, Universităţii Naţionale de Muzică, Palatului Parlamentului, Muzeului Naţional Cotroceni, Uniunii Compozitorilor, diferitelor universităţi, precum şi în numeroase catedrale şi biserici din Capitală şi din ţară. „Symbol” a imprimat  la Radio peste 100 de lucrări corale şi a realizat 16 discuri, dintre care 4 CD-uri însoţite de casete audio şi alte 9 CD-uri. Merită a fi consemnată nominalizarea corului „Symbol” de două ori la rând (2001 şi 2002) la “Premiile Industriei Muzicale Româneşti” pentru primele sale două CD-uri, alături de artişti profesionişti: Ion şi Mădălin Voicu, Dan Iordăchescu şi corul „Madrigal”.

În noiembrie 1995 şi noiembrie 2000, la marile spectacole aniversare, atât corului „Symbol”, cât şi părintelui profesor Jean Lupu le-au fost acordate diplome din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi Asociaţiei Naţionale Corale. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat corului diploma “Sf. Apostol Andrei – ocrotitorul României”, iar părintelui Jean Lupu “Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” cu cruce patriarhală, încununare a celor peste 20 de ani de slujire a muzicii corale religioase.

La aniversarea unui deceniu de rodnică activitate în slujba artei, corului „Symbol” i-a fost dedicată cartea monografică „Prin muzică spre Dumnezeu”, sub semnătura Doinei Popa-Scurtu. Cu ocazia aniversării a 15 ani de activitate a corului, a fost lansat un impresionant album bilingv retrospectiv, intitulat sugestiv “Poveste fără sfârşit – Symbol, 15 ani / Never Ending story – Symbol, 15 years”, iar la 20 de ani, albumul “Tineri, lăudaţi pe Domnul- Youth, praise the Lord!”

În ianuarie 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, corul „Symbol” a susţinut concertul „Bucureşti – oraş al muzicii”, transmis în toate ţările membre U.E. şi nu numai.

În programul pe care corul „Symbol” îl va susţine la “Muzeul Naţional Cotroceni” vor figura lucrări semnate: Franz Schubert, Gheorghe Cucu, Dimitrie Bortneanschi, Mihail Berezovschi, Constantin Drăguşin, Ştefan Andronic, Constantin Arvinte, Olguţa Lupu.

Remember Enescu

45 de tineri violonişti, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 24 de ani, sunt aşteptaţi la Sinaia, între 1 şi 4 mai, pentru a participa la cea mai importantă competiţie internaţională din România, ce le este dedicată: Concursul „Remember Enescu”, un eveniment organizat de Fundaţia Culturală „Remember Enescu”, sub directoratul celui mai cunoscut şi mai apreciat violonist al momentului, Alexandru Tomescu.

Din 1996, anul în care a avut loc prima ediţie, competiţia s-a dezvoltat permanent şi a câştigat amploare, câştigătorii concursului derulând cariere internaţionale sau confirmându-şi valoarea la alte competiţii desfăşurate peste hotare, precum Eugen Ţichindelean – câştigător al Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, Bucureşti, Ilian Gârneţ – laureat al Concursului Internaţional „Regina Elisabeta”, Bruxelles sau Alexandra Maria Bobeico – câştigătoare, recent, a Premiului I la Concursul Internaţional „Concertino Praga”.

Cei 45 de violonişti înscrişi în concurs anul acesta provin din 9 ţări: Belgia, Bulgaria, Croaţia, China, Lituania, Moldova, Ucraina, S.U.A. şi România. Tinerii interpreţi vor evolua pe parcursul primelor trei zile ale lunii mai, între orele 9.30 şi 19.00 în Casa memorială „George Enescu” – Vila Luminiş din cartierul Cumpătu, Sinaia.

Din juriul ediţiei 2013 a Concursului Internaţional de Vioară „Remember Enescu” vor face parte, şi de această dată, personalităţi de prim nivel ale lumii muzicale româneşti şi internaţionale, precum violonistul, dirijorul şi profesorul Edward Schmieder – “University of Philadelphia”, SUA, profesorul Jakob Gilman – “Hochschule fűr Musik und Theatre”, Műnchen, violonistul şi profesorul Rudolf Fatyol – Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj Napoca, violonistul şi profesorul Conrad Chow –  Conservatorul din Ontario, Canada, şi Radu Popa – dirijor principal al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

Ca şi anul trecut, Gala Concursului va avea loc în spaţiul somptuos al Palatului Peleş, în ziua în care se împlinesc 58 de ani de la trecerea în eternitate a celui mai important compozitor român al tuturor timpurilor – George Enescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.