Cum alegem jucăriile pentru bebeluşi. Câteva sfaturi extrem de importante

De multe ori, părinţii îşi pun mii de semne de întrebare când ajung în faţa unui raft cu jucării pentru bebeluşi. Principala dilemă porneşte de la faptul că nu ştim ce jucărie ar fi potrivită pentru un copil atât de mic. Raluca Vasiliu, psiholog pentru copii, explică detaliile de care trebuie să ţinem cont când cumpărăm o jucărie pentru cel mic.

De multe ori, cumpărarea de jucării pentru bebeluşi se transformă într-o adevărată provocare. Ce i se potriveşte? Cum trebuie să fie? Mai gălăgioasă, mai mare, mai mică? Ce culori sunt recomandate pentru cei mici? Cât de complicată trebuie să fie? Sunt doar câteva dintre sutele de întrebări care îi inundă mintea oricărui părinte de bebeluş. Într-un interviu pentru romanialibera.ro, psihologul pentru copii Raluca Vasiliu încearcă să ne scape de câteva dintre aceste dileme.

În primul rând, aflăm de la ea, jucăria are un rol mult mai important pentru copil decât ne-am fi imaginat. Pe lângă distracţia de moment, aceasta contribuie şi la dezvoltarea lui ulterioară. De asemenea, un alt detaliu foarte important, jucăriile trebuie să fie în concordanţă cu vârsta copilului: „Când cumpărăm jucării trebuie să ţinem cont în primul rând de vârsta copilului şi apoi de cât de multă stimulare îi poate aduce. O jucărie cu multe funcţii, interactivă, este mereu mai interesantă decât una statică, de tip bibelou”, este unul dintre indiciile pe care ni le oferă Raluca Vasiliu.

Cum alegem insa jucarii pentru bebeluşi? Raluca ne spune că un copil la o vârstă atât de fragedă are nevoie de jucării nu foarte complicate, bazate mai mult pe sunete şi culori atractive: „Nou-născutul are o nevoie accentuată de stimulare senzorială, aşadar jucăriile trebuie să răspundă acestei nevoi. Sunt indicate jucăriile cu forme simple şi intens colorate. Dacă fac sunete, acestea trebuie să fie liniştite, repetitive. Textura trebuie să fie plăcută, fără asperităţi, să poată fi atinse cu uşurinţă şi plăcere. Pentru că încă nu se mişcă în voie, jucăriile trebuie plasate în aria lui vizuală, astfel încât să le poată atinge. Deşi pare neajutorat şi pasiv, copilul învaţă în această perioadă foarte multe lucruri: el îşi dezvoltă motricitatea grosieră, simţul mişcării, spiritul de observaţie, aprecierea distanţei, mărimii. De aceea el are nevoie să poată atinge, apuca, învârti, răsuci şi pipăi jucăriile. În plus, cum copiii bagă în guriţă toate jucăriile, trebuie să ne asigurăm că nu sunt prea mici sau ascuţite”.

După şase luni, lucrurile se schimbă un pic când trebuie să alegem jucării pentru bebeluşi. Între şase luni şi un an, copiii încep să se dezvolte tot mai mult, astfel că au nevoie de alt tip de jucării: „Pentru prima oara capabili să se mişte, copiii sunt mult mai activi şi mai dornici să exploreze mediul. Manipularea jucăriilor şi a obiectelor e mai viguroasă, copilul apucându-le, răsucindu-le, studiindu-le. Aşadar, jucăiile interactive, care se desfac, au buton, se pot învârti, răsuci, sunt cele mai indicate. În această perioadă copiii nu sunt deloc pretenţioşi: orice obiect poate deveni o jucărie fascinantă, gata să fie explorată cu toate simţurile. De pe la 10 luni, copilul îşi da seama când o jucărie lipseşte şi începe să o caute. Tot acum are loc primul ataşament de o jucărie sau un obiect, pe care copilul o/îl ia cu el peste tot. Având în vedere că această jucărie este ca o persoană pentru el, este interzis să i-o luăm, să o aruncăm sau să o înlocuim cu alta identică. Daca facem asta, este ca şi când i-am lua copilului pe cineva drag”, mai spune Raluca Vasiliu.

Noriel vine în sprijinul tău şi îţi propune o serie de jucării adaptate pentru vârsta copilului tău, astfel încât el să îmbine utilul cu plăcutul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.