Cum devenim proprietatea unor companii

Războiul tehnologic SUA-China continuă. După ce a interzis companiei Huawei să participae la construirea rețelei 5G în America și a făcut presiuni pentru ca și aliații europeni și asiatici ai SUA să respingă ofertele Huawei, președintele Donald Trump a luat în colimator platforma socială TikTok.

Războiul SUA-TikTok

TikTok ”se va închide pe 15 septembrie, cu excepția cazului în care Microsoft sau o altă companie americană o va cumpăra și vor ajunge la un acord. Statele Unite trebuie să primeasca un procentaj din prețul achiziției. Statul va face posibil acest succes. Este ca între un proprietar și un locatar: contractul de închiriere este totul. Statul este, într-o oarecare măsură, acest contract”, a spus Trump.

Ca mai toate platformele sociale, TikTok este unul dintre marii beneficiari ai pandemiei și distanțării sociale. În câteva luni, numărul utilizatorilor săi din America a crescut cu 50%. Diferența dintre TikTok si alte platforme sociale? TikTok  nu este o companie americană, este o platformă dezvoltată de compania chineză ByteDance. TikTok are circa un miliard de utilizatori în întreaga lume, în special pe segmentul de vârstă 15-25 de ani.

TikTok susține că nu ofera guvernului chinez datele personale colectate în SUA. Însă TikTok nu se poate opune legal unei asemenea solicitări a Beijingului – Legea chineză a securității internetului obligă toate companiile chineze să ofere datele pe care le dețin, indiferent unde au fost colectate. În 2018, directorul companiei ByteDance a  trimis o scrisoare prin care reasigura guvernul chinez că ”își va aprofunda cooperarea” pentru a promova politicile Beijingului.

În decembrie 2019, Pentagonul a interzis personalului militar american să mai utilizeze TikTok.

Compania chineză a avut însă parte de sprijin la Washington, chiar în cercurile conservatoare care susțin administrația Trump. În iunie 2019, Freddy Barnes a devenit responsabil pentru relația TikTok cu guvernul SUA. Barnes a fost șase ani director pentru politică în echipa congresmanului republican Kevin McCarthy, în perioada când acesta era liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților. Derrick Dockery a fost angajat de TikTok tot pentru relația cu guvernul SUA. Dockery a fost consilier al fostului președinte al Camerei Reprezentantilor Paul Ryan. TikTok a apelat la serviciile firmei de lobby a lui David Urban, consilier de campanie al președintelui Trump. Directorul pentru politici publice al TikTok este Michael Beckerman, care a fost 12 ani consilier în Congresul SUA, în special în comisia pentru reglementarea internetului.

Cum TikTok va trece de sub patronajul Chinei sub cel al Microsoft, se pare că strategia chineză construită cu bani grei prin angajarea numelor de mai sus s-a năruit. Și nu doar TikTok este luată în colimator de administrația SUA. BBC scrie că și platforma chineză WeChat va avea aceeași soartă în America. BBC trage o privire la aplicațiile chineze interzise în India (China și India se confruntă nu numai militar în Himalaya în aceste momente, ci și în domeiul IT, unde India promovează industria națională incluziv prin interzicerea aplicațiilor chinezești) și sugerează că acestea ar putea fi interzise și în SUA în viitorul apropiat. Este vorba despre BaiduMaps și BaiduTranslate (rival al Google), Weibo (rival al Twitter), CamScanner. Și serviciul de video chat Zoom, atât de des folosit în perioada de izolare (inclusiv pentru ședințe de guvern), a intrat în vizorul SUA. Fondatorul Zoom este Eric Yuan, născut in China. Zoom a fost acuzată că a direcționat spre serverele din China o parte din convorbirile utilizatorilor săi.

Alte măști, aceeași piesă

Putem răsufla ușurați că guvernul SUA amenință cu închiderea aceste companii, dacă nu-și taie orice legături cu China? Da. Dar doar în măsură în care considerăm că sunt bune sau acceptabile venzura și  transferul datelor personale către guvernul SUA, în locul guvernului Chinei.

Mecanismul rămâne același. Platformele sociale vor vinde în continuare sau vor monetiza informațiilor noastre personale fără a avea permisiunea noastră. Or, într-o societate liberă, respectul individului este fundamental, cel mai important drept la proprietate este acel asupra noastră înșine. Odată pierdut acest drept, devenim proprietatea altora, scrie investitorul american Jeffrey Wernick, pentru The American Conservative.

Ce sunt platformele sociale în acest moment? Sunt companii high tech care promovează libertatea de expresie și care nu cenzurează conținutul publicat de utilizatori? Sau sunt instituții media care au dreptul de a edita la discreție conținutul publicat de utilizatori? Ei bine, platforme precum Facebook preferă o poziție ipocrită și vor să fie și una, și alta. Iar dacă reușesc, este pentru că aceste companii au în spate o armată și mai mare de foști oficiali experimentați din guvernul, Congresul și sistemul de justiție al Statelor Unite decât au reușit să momească amintitele companii chineze.

La fel ca și suratele lor din China, aceste platforme sociale cenzurează dupa criterii stabilite de ele însele și, pe de altă parte, monetizează și vând datele personale ale utilizatorilor. ”Ele sunt versiunea moderna a lui Torquemada. Sunt Inchiziția. Aceste companii și gloatele pe care le slujesc aplică o strategie de exterminare digitală a celor care nu sunt de acord cu politica lor (…) Dacă Google, Facebook sau Twitter ar exprima în cuvinte ceea ce fac, atunci ar suna astfel: «Dacă decidem să nu te publicăm, vei disparea. Vei fi șters»”, scrie Wernick.

„Aceste companii nu se pot numi social media. (…) Este de necrezut că, în secolul 21, «voi lupta până la ultima picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine» a devenit «voi lupta pentru a te extermina dacă nu ești de acord cu mine»”, mai scrie Wernick.

Da, o platformă social media chineză, TikTok, va trece sub controlul unui gigant american. Părinții pot fi liniștiți odată ce datele personale ale copiilor lor la vârsta adolescenței nu vor ajunge în mâinile guvernului „rău” al Chinei. Pot fi mulțumiți că vor afla adevărul despre drama uigurilor din Xinjiang (ascuns de platformele sociale chineze). Pot fi mulțumiți că informațiile cu caracter personal ale copiilor vor ajunge în mâinile ”aliaților”, că odraslele vor învăța, sub amenintarea de fi ”șterși”, limbajul corectituidinii politice, că vor învăța să reformuleze neomarxist istoria țărilor, să dărâme statuile nedemnilor înaintași și să ridice altele în loc – poate statuia vreunui director HR care pedepsește un angajat pentru o postare neconformă pe o platformă socială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

6 Comentarii

  1. Dupa ce vpi termina de dezvoltat aplicatiile la care lucrez, ghici ce…. Le voi interzice in SUA… Pentru ca pot ;))).

  2. China se descurca cu brio fata de tutele amarlicane, indiferent de suturile primite. Sunt constienti de perioadele astea mizere, isi vad de treaba lor, pe cand amarlicania, se oftica si mai ales ca e campanie electorala, trebuie sa gaseasca oaia neagra pentru pozitioarea pe masa fiecarui american.

  3. Cine îi pune să-și dai toate datele și să toarne toată viața pe rețele sociale. Băieții deștepți abia așteaptă să profită de naivitate, serviciile să folosesc asipratoare de date să prindă to ce se poate. Americanii zic că nu e bine numai lor le e peemis să spioneze. TikTok trebuie trecut sub control american. Și să suporte antirasismul noua religie promovată aggresiv de Facebook, Twitter, Google etc

  4. Dl Marchievici incepe sa-si arate treptat viziunea despre Lume pe care pana azi ne-o destainuia citand din terti!Faptul ca
    a pus in ghilimele guvernul „rau” al Chinei spune mai multe decat o mie de cuvinte! Deasemenea cand acuza guvernul SUA ca o sa vanda „aliatilor” prin firmele americane care inghit firmele bolsevice chineze care vindeau datele personale si tot ceea ce tine de modul de gandire al americanilor biroului politic al PC Chinez!Ce-i scapa Dlui Marchievici e amanuntul ca
    imbucaturile chinezesti sunt otravite, mult mai periculoase decat virusul bolsevic chinez. Si daca nu stia din experienta romaneasca ce poate insemna o imbucatura otravita bolsevica dupa inghitirea PD-ului basist de catre PNL-ul controlat de Securitatea basista, devorandu-l din interior!Faptul ca Trump acuza platformele chinezesti da de pamant cu tot ce inseamna
    insinuare de legaturi ale anturajului sau cu acestea.Aceste platforme nu opereaza din 2016 cand Trump a ajuns la Casa Alba
    ca sa le promoveze si oricum loby-ul pro-platforme chinezesti din toate zonele vin sa intareasca aceasta realitate. Ceea ce fac in extenso platformele, indiferent de tara care le „patroneaza”, este nelegal si in cazul tarilor democrate nu are legatura cu guvernele respective, ele uzand de libertatile democratice la suprafata pentru a-si acoperi crimele subterane.

  5. Daca Trump inchide Tik Tok iese a doua revolutie in SUA,cruciada copiilor!E cea mai distractiva platforma sociala,si chinezii sunt fraieri daca nu o vand SUA cu 500 miliarde dolari,nu mai putin ..adica niciodata
    SUA s-a intors la anii 50,cand cu perioadă de suspiciune intensă anticomunistă în Statele Unite ale Americii, care a durat, cu aproximație, de la sfârșitul deceniului al patrulea până pe la mijlocul celui de-al șaselea.
    Se numea Mc Chartism,astazi se numeste McTrumpism,tot mac,mac

  6. Blondul oxigenat de la Casa Alba e de multe ori aproape simpatic, atunci cind chiar ca bate cimpii, da’ de data asta e penibil ! Pai cum sa obligi, nene, pe unii sa-si vinda afacerea, si dupa aia sa mai ceri si „procentaj” din vinzare ? Cred ca pina si „oamenii de afaceri romani” rid cu posterioru’ !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.