Cum poate câștiga România din gazele azere

De când Rusia a invadat Ucraina, iar Uniunea Europeană a impus sancțiuni Moscovei, Europa se confruntă cu o lipsă acută a gazelor naturale, Gazprom fiind cel mai important furnizor al ”Bătrânului continent”.

Așa că Uniunea Europeană trebuie să-și găsescă un nou furnizor major de gaze naturale. Și acesta pare să fie Azerbaidjanul. Cu rezerve de circa 2.600 miliarde mc, țara caspică este acum ”pe val”, ca viitor furnizor pentru Europa.

Problemele apar atunci când vine vorba despre modul în care gazele pot ajunge în Europa. România pare privilegiată din acest punct de vedere: are capacitate de transport! Mai mult, poate deveni un factor de stabilitate și siguranță energetică pentru tot centrul și estul Europei, datorită investițiilor Transgaz, scriu jurnaliștii de la Focus Energetic.

Gazele ajung în Europa prin conducta TANAP (Trans-Anatolian Pipeline), care pleacă din Azerbaidjan și ajunge în Turcia. Aici se leagă de gazoductul TAP (Trans-Adriatic Pipeline), ce ajunge în Grecia, Albania și Italia.

România nu este dependentă atât de mult de combustibilii fosili rusești, ca alte țări europene, dar Rusia acoperă, totuși, aproximativ un sfert din necesarul intern de gaze naturale.

România ar putea importa doar prin sudul țării o cantitate dublă de gaze naturale față de cât produce

Gazoductele TANAP și TAP duc gazele din Azerbaidjan până în Turcia, Grecia și Italia. Era problematic ca gazele să fie transportate mai departe. Abia acum câteva săptămâni a fost finalizată conducta IGB (interconectorul Grecia – Bulgaria), un proiect ce stagna de aproape 15 ani, deși era inclus pe lista proiectelor de interes comun (PCI) aprobată și finanțată de Comisia Europeană. Proiectul IGB este important pentru transportul gazelor azere.

Din Grecia sau Turcia, via Bulgaria, România poate fi aprovizionată cu gaze azere. Același traseu (Grecia – Bulgaria – România) l-ar putea avea gazele naturale lichefiate ajunse pe malul Greciei.

Investițiile Transgaz, operatorul intern de transport și sistem, au dus la majorarea semnificativă a capacității de import a României, din alte surse decât rusești.

Federația Rusă a exportat gaze naturale chiar și în timpul Războiului Rece. Pentru a livra în sudul Europei (spre Turcia și Grecia), conductele treceau prin Ucraina, România (intrau în țară la Isaccea și ieșeau pe la Negru Vodă), Bulgaria și apoi mai departe spre Turcia și Grecia.

Proiectul Isaccea – Negru Vodă, construit exclusiv pe banii rușilor (după 1990 – pe banii Gazprom), cuprinde 3 conducte (T1, T2 și T3), cu o capacitate totală de 28 miliarde mc anual. Sensul gazelor a fost, întotdeauna, dinspre România spre Bulgaria. Prin investițiile Transgaz, acum gazul poate să curgă și în sens invers, dintre Bulgaria spre România (reverse flow la Isaccea).

(…)

Și nici România n-ar avea de pierdut: pe lângă diversificarea surselor și rutelor de import, care asigură securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale a țării, Transgaz ar câștiga din transportul și tranzitul spre centrul și estul Europei, iar o bună parte din bani ar ajunge la buget, sub formă de taxe și impozite!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Pasarea malai viseaza. Din nou. Pana acuma TOTI au evitat sa transporte gaz prin romania.
    Se folosesc alte rute, prin Grecia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia, Austria.

  2. Degeaba. Oameni buni, in Romania sunt 4 agentii de reglementare a pietei pentru aceste firme de utilitati: gaze, energie, apa, pe o piata libera, adica fara contol al statului! La ce mai exista aceste agentii daca e liber la furat prin favturi de la cetateni?! Deja sunt 4 agentii de reglementare a pietei cu bocancul pe jugulara cetatenilor care traiesc in Romania, pnl-usr au mai adaugat si PNRR-ul pentru care au semnat in strainatate sa se faca totul impotriva celor care traiesc in Romania(furat si escrocat)! 2022 e anul in care adevarul este acoperit de roaba plina cu minciuni si escrocherii, le vom descoperi daca suntem atenti la tot ce scot pe gura debilii astia de lux din politica romaneasca. Sunt cativa politicieni care spun parte din adevar dar nu mura-n gura cetatenilor.

  3. Cancelarul german Olaf Scholz exclude posibilitatea punerii în funcțiune a conductei Nord Stream 2 chiar și în cazul unei situații dificile în următoarele luni, a declarat purtătorul de cuvânt al cabinetului german Steffen Hebestreit.

    „Este, de asemenea, clar că suntem ferm de partea Ucrainei, că sprijinim sancțiunile pe care le-am adoptat în comun în Uniunea Europeană și în consultare cu comunitatea internațională.

    De asemenea, este clar că Nord Stream 2 nu este certificat și nu trece în prezent prin procesul de certificare și, prin urmare, nu este disponibil (pentru utilizare) ”, a declarat Hebeshtreit la o conferință de luni.

  4. Sa fim seriosi. Visam la gazele azere, cand Romania nu castiga nici din propriile rezerve de gaz, le cedeaza gratis catre stapanii coloniali europeni.

  5. Nemții in politică și spionaj sunt cel mult mediocri, dacă nu de-a dreptul slabi, ma opresc.
    SUA și UE trebuie să găsească o variantă de a dialoga face to face cu RUSIA. Erdogan poate fi un intermediar care să faciliteze negocierile.
    Alta cale nu există!
    Poveștile pentru copii privind recuperarea Crimeii sau a regiunilor Donbas di Luhansc ,rămân ficțiuni .
    Ucraina nu poate învinge Rusia !
    Cine crede invers si dă speranțe ucrainienilor face un mare rău pentru Ucraina și pentru Europa afundata in criza energiei electrice si a gazelor. Economia EUROPEI suferă mult si cetățenii ei la fel de mult.
    NU mai vindeți iluzii!
    Găsiți o cale pentru PACE!

  6. Abureli si aiureli !
    E clar că la iarnă, în apartamentele de beton, va trebui SĂ MAI PUNEM O HAINĂ PE NOI !
    Cei cu copii mici, gândiți-vă bine ce faceți…?

  7. Cu Popescu și galbejitii în frunte , sigur Romania va pierde și aceasta șansă, tot Popescu a retras Romania din proiectul grec bulgar in care inițial am fost și noi parte.

  8. Servitorii ce s-au perindat la putere in acesti 30 de ani au fost orbiti numai de mirajul si directia Europa, directie ce se dovedeste acum spre o infundatura depravata si in prabusire sigura. Desi au fost si sunt multe adevarate valori romanesti care au avertizat ca Romania nu trebuia sa-si neglijeze si fostele directii(ale lui Ceausescu) spre Orient cu precadere Orientul Mijlociu, servitorii incuiati si inculti care au condus tara dupa el nu au ascultat sfaturile acestor romani inteligenti si pregatiri. Si nu o vor face nici de acum inainte pentru ca nu li se va permite.

  9. @Jan: Destept este Popescu asta daca Johanis si Ciuca stau drepti in fata lui ca doi argati!

  10. Bloomberg breiching niuz. Europa centrala si de sud importa pe sestache petrol rusesc la toate porturile din marea mediterana marea neagra si baltica .Romania e pe lista. Foamea bate sancțiunea.ue saraca de ea e sub papucul lui bideu dar revolta populară bate la ușă.. scholtz strange cureaua ca e vara..vedem la iarna pe unde scoate camasa

  11. Romania va „castiga” din criza asta de gaze prin … redistribuirea gazului catre Germania!
    Orban cu Ungariu lui sunt categorici, Polonia caraie ca nu cedeaza din gazul pe care il au asa ca cine ramane „partener de nadejde” daca nu Romania? Dar nu va panicati, nu vor veni nemtii cu tancurile, avem presedinte si premier slugi perfecte, se va rezolva in ropote de aplauze.

  12. Intrebare pentru cei nefamiliarizati cu legea lui Bernoulli dar se ocupa cu conductele: Cat ar trebui sa sa fie „RIGUROZITATEA interna a conductei” ca sa fie bine?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.