Cum poate România să economisească 6 miliarde de euro

Riscurile de a locui într-o locuință învechită și ineficientă din punct de vedere energetic depășesc sănătatea și situația financiară a europenilor. Potrivit studiului Barometrul Locuințelor Sănătoase 2022, realizat de grupul VELUX în colaborare cu compania de cercetare RAND Europe, reducerea riscurilor climatice la interior poate aduce României beneficii economice de 6,3 mld. euro până în 2050, în timp ce toate statele membre UE ar putea economisi până la 608 miliarde de euro.

Clădirile insalubre lasă amprente ecologice uriașe și sunt costisitoare pentru întreaga comunitate, nu doar prin risipa de energie, ci și prin creșterea cheltuielilor cu asistența medicală și scăderea productivității. Astfel, renovarea clădirilor în direcția eficienței energetice și sustenabilității impactează direct calitatea vieții și contribuie la reducerea semnificativă a costurilor asociate cu energia. În plus, procesul de renovare poate să creeze locuri de muncă și să stimuleze economiile locale.

În prezent, 1 din 3 europeni suferă de un pericol asociat climatului interior, printre care lipsa de lumină naturală, frigul, zgomotul, umezeala și mucegaiul, iar consecințele clădirilor nerenovate sunt resimțite la scară socială: de la creșterea cheltuielilor cu asistența medicală, la scăderea productivității, consum ridicat de energie. Potrivit celui mai recent raport realizat de ONU , în
ciuda creșterii investițiilor în eficiență energetică și a reducerii intensității energetice, consumul de energie și emisiile de CO2 din sectorul clădirilor și al construcțiilor au revenit după pandemia COVID-19 la un nivel record.

Investițiile în renovare: Soluția pentru eficiență energetică și reduceri de costuri pe termen lung

Potrivit studiului, reducerea riscurilor climatice la interior prin renovarea corespunzătoare a clădirilor ar genera economii totale de peste 6,3 miliarde euro pentru România până în 2050, astfel: 801 milioane euro la cheltuielile cu asistența medicală, 425 milioane euro la sănătate și productivitate, 2,4 miliarde de euro pentru școli și 1,3 miliarde de euro, respectiv 1,4 miliarde de euro pentru birouri, datorită productivității crescute în imobile ai bine ventilate și cu mai multă lumină naturală. Luând în considerare acești indicatori pentru toate statele membre UE, economiile totale ale Europei până în 2050 se ridică la 608 miliarde
de euro.

Mai mult, reducerea expunerii la umezeală și mucegai și remedierea lipsei de lumină naturală în clădirile rezidențiale generează beneficii în materie de bunăstare estimate la echivalentul a circa 100 de miliarde de euro pe an în țările UE.

Studiul arată, de asemenea, că beneficiile economice ale renovărilor pot fi măsurate nu doar în ontextul proprietăților rezidențiale: creșterea vitezei de ventilație în birouri cu 1 l/s poate enera economii nete de 189 milioane de euro pentru România până în 2050, și pot ajunge până la 1,3 miliarde de euro, în cazul în care rata de ventilație este crescută semnificativ (7 l/s).

Locuirea adecvată impactează și tinerii: creșterea vitezei de ventilație pe persoană în școlile din România poate produce economii de până la 2,4 miliarde de euro în 2050, în cazul în care rata de ventilație depășește 3 l/s.

„Avem nevoie de clădiri sănătoase pentru o societate durabilă. Impactul renovării este multiplu, de la eficiență energetică, la protecție climatică, români mai sănătoși și mai productivi, grijă pentru copiii noștri, care merită să meargă la școală în siguranță și să locuiască în case sănătoase. Mai mult decât atât, să nu uităm de impactul la nivel de economie locală: atât enovările cât și construcțiile de clădiri noi creează locuri de muncă și susțin afacerile locale, contribuind direct la bunăstarea individuală și socială”, a declarat Noemi Ritea, Director de Piață VELUX Romania și Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4596 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Romania va castiga daca face 5.000 de autostrazi. Sunt de mare viitor mai ales dupa scaderea dramatica inevitabila a transportului auto.

  2. …romania poate economisi 40 miliarde de eoro/an eradicand furturile comise de politicieni si acoliti…eliminand pensiile speciale…facand reforma administrativa si reducand cu 90% aparatul bugetar…taind stipendiile pt partide, presa, ong-uri, ajutorul fratilor moldavi si ucrani…recuperand datoriile neplatite de investitorii strategici si resursele instrainate pe spagi si comisioane…impozitand marile corporatii pe profitul real, nu cel declarat in mod mincinos…etc…etc…

  3. tuturor nobililor si regilor care nu si-au daramat castelele pt a locui in ghetourile moderne o adevarata cusca faraday…

  4. Cred că Vanatorul de troli de la 13:52 prin ce a scris, a cam închis comentariile la articol. Nici că se putea un răspuns mai exact și mai concis la întrebarea din titlul articolului.

  5. Umezeala si mucegaiul depind de marimea incaperilor, izolarea face ca umezeala sa creasca la interior. Un metru cub de aer poate sa absoarba(in functie de temperatura) o anume cantitate de vapori de apa(din respiratie, gatit, spalat, udat plante etc). Cand cantitatea respectiva este depasita se ajunge la saturatie si vaporii de apa se condenseaza pe suprafetele mai reci(de ex, la colturi) sau unde nu exista circulatie de aer. Mucegaiul apare pe suprafetele cu condens. Solutiile sunt: incaperi cat mai spatioase sau aerisirea frecventa. Pe de alta parte, primavara si toamna izolarea impiedica incalzirea peretilor exteriori de la Soare. In cazul peretilor grosi, izolarea este ineficienta.Cum in general incaperile locuintelor sunt mici…

  6. PENTRU SALARII DE 23-45 EURO/ORA ,ACESTI ,,CERCETATORI ,,CONCLUZIONEAZA STUDIUL ,CAM CU CE VOR ,CEI CARE II PLATESC.DECI SA INTELEGEM ,CA OMUL ESTE DE VINA ,DE SCHIMBARILE CLIMATERICE DE EMISIILE DE CARBON, DE RISIPA DE ENERGIE,DE CHELTUIELILE MARI SANITARE etc PENTRU CA ESTE SARAC LIPIT SI NU-SI RENOVEAZA LOCUINTA,NU SE PREOCUPA DE EFICIENTA ENERGETIC A CLADIRILOR SI CATA PAGUBA ADUC OAMENII PLANETEI SI SISTEMULUI FINANCIAR.
    REZOLVARE:1]SA-SI MONTEZE TOTI FERESTRE VELUX 2] sa le darame locuintele,sa-i mute pe toti intr-un singur loc,daca nu-si permit sa le renoveze
    3] sa se reduca populatia planetei.
    De ce nu spun clar studiosii de ,,cercetatori,, ce se urmareste.
    Curios cum au calculat ei,ce sisteme si criterii au folosit.
    Trebuie sa intelegem ca bogatii,care au case fara numar,au case eficiente energetic,luminoase ,nu polueaza,deci sa nu plateasca CO2 .Corect?

    Pot ei sa calculeze ,ce cantitate de substante toxice din tabelul lui Mendeleev,inspiram zilnic?Omul de rand produce toata poluarea?

  7. Vrajeala ieftina, venita sa sustina articolul ce sa va publica peste 1-2-3 zile, in care o sa vi se spuna ca UE a votat (ieri) sa fiti obligati sa faceti lucrari de anvelopare a cladirilor… altfel nu o sa va lase sa le inchiriati (poate chiar si vindeti). O sa traiti vremuri interesante, sunt curios sa vad ce o sa faca in mediu rural… Plus de asta, interesele economice sunt sa vanda, sa scoata profit companiile, in timp ce omul de rand o sa fie fortat sa-si cheltuie economiile pe prostia asta, cine stie, poate chiar sa-i forteze sa-si ia credite pentru asta

  8. Ce concluzii de nesimțiți trage grupul Velux din dorința de a se scoate legi care să oblige proprietarul la investiții prin firmele lor! Un climatului interior necorespunzător , cu lipsa de lumină naturală, frigul, zgomotul, umezeala și mucegaiul le au săracii care trăitori în România de pe o zi pe alta. I-am mai găsit încă pentru ceva vinovați pe săraci. Satul România întâi să ajute cu fonduri ne rambursabile renovarea acestor locuința și apoi să facă socoteli pe blana ursului din pădure. Velux dacă știe atât de detailat unde sunt pierderile să ofere statului programe concrete, pe ani cu casele și blocurile ce trebuiesc recondiționate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.