Cum și-ar putea reduce nemții „foamea de gaze“

Industria germană, un mare consumator de gaze naturale, din ce în ce mai rare și mai scumpe, și-ar putea reduce semnificativ amprenta climatică și expunerea la importurile de combustibili fosili dacă ar trece la generarea căldurii din surse electrice, potrivit unui raport prezentat de Euractiv.
Germania este cel mai mare consumator de gaz din Europa, cea mai mare parte a acestuia fiind utilizată pentru a genera căldură de până la 500°C pentru procesele industriale. Din cei 245 de terawați oră (TWh) utilizați de industrie, 209 TWh sunt destinați încălzirii proceselor, uscării hârtiei și produselor alimentare sau creării de abur pentru producătorii de plastic, potrivit asociației industriale germane BDI. Dar, în condițiile în care livrările de gaz rusesc ieftin scad aproape de zero, „esența industriei este amenințată”, avertizează BDI.
Acum, experții spun că o mare parte din această căldură la temperaturi scăzute ar putea fi produsă cu energie electrică în loc de gaz. „Cu ajutorul pompelor de căldură și al cazanelor cu electrozi, industria poate economisi aproximativ o treime din consumul de gaze naturale până în 2030„, explică Paul Münnich de la think-tank-ul Agora Industry din Berlin și autorul unui studiu recent care subliniază importanța electrificării proceselor industriale. Așa-numitele procese „power-to-heat” ar reduce importurile de combustibili fosili și ar aduce Germania mai aproape de obiectivul său de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2045, susține raportul. De asemenea, ar contribui la realizarea planului REPowerEU al UE, în valoare de 300 de miliarde de euro, de a renunța la fosilele rusești ca răspuns la atacul Kremlinului asupra Ucrainei.
Acest lucru este crucial pentru obiectivele REPowerEU de reducere a importurilor de fosile și poate contribui cu aproape 20% la obiectivele climatice germane pentru industrie”, a declarat Münnich pentru EURACTIV.
Potrivit studiului, power-to-heat ar aduce trei beneficii pentru Germania:
 – „O tranziție industrială la căldură care se bazează pe cazane cu electrozi și pompe de căldură are un triplu efect pozitiv: mai puțin consum de gaze naturale, mai puține emisii de gaze cu efect de seră și mai multă flexibilitate pentru o rețea electrică cu cote ridicate de energie regenerabilă”, a explicat Frank Peter, director al Agora Industry.
 – Înlocuirea instalațiilor pe bază de gaz cu cele electrice ar reduce consumul de gaz al Germaniei cu 9,5 miliarde de metri cubi (90 TWh) până în 2030. La rândul său, acest lucru ar permite economisirea a aproximativ 12,5 milioane de tone de echivalent CO2 până în 2030, ceea ce reprezintă 18% din obiectivul sectorului industrial pentru 2030.
 – Dacă se adaugă hidrogenul ca materie primă pentru procesele termice la temperaturi înalte, consumul de gaz al Germaniei ar putea fi înjumătățit înainte de sfârșitul deceniului, se arată în raport.
Cazanele cu electrozi și pompele de căldură sunt, de asemenea, mai flexibile. Pe măsură ce crește ponderea energiei regenerabile, aceste generatoare de căldură electrică ar putea extrage mai multă energie din rețea, reducând astfel nevoia de stocare suplimentară a energiei electrice, explică raportul.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Da „corentul „ala electric cu ce-l produceti mai baieti „destepti ‘? „Vinturile ,valurile ….. „!De fiebinti ce va sunt creierele faceti „gaura in apa „…. Revad scena din : „Un yancheu la curtea regelui Arthur „. Aia in care calugarul ce batea matanii punea in functiune o masina de cusut. ( lucrul mecanic rezultat de la culcat- ridicat ).Sunteti buni de expozitie….. Sa va vada lumea ca nu mai sunt circuri!

  2. Cu ce energie incarcati bateriile masinilor electrice ? Prost moment au ales pentru „verde”. Ce incepe prost, se termina mai rau !

  3. Să înțelegeți ce bine votează nemții votează partidele ecologiste adică ei trăiesc din industrie și votează închiderea ei ….. să numai spuneți ca sunt deștepți….

  4. Toti ciudatii nealesi de nimeni care habar nu au de nimic bat campii si ne zic cum sa facem frigul si sa mancam gandaci. Cine mai zice de Ceausescu sa se uite mai intai ce a venit dupa el. Este randul nostru ( ma includ aici ) sa zicem ‘Am fost niste dobitoci’.

  5. @plavanis ot sighii
    -da’ stii cum se incheie calatoria yahcheului,
    nu?
    DINAMITEAZA TOT!!!!!!!!!!!

    nume predestinat,
    „mihai SOARE”-va sta in fatza panoului fotovoltaic!

  6. Dacă au a ajuns un student să-și dea cu părerea despre sistemul energetic al Germaniei și infantilismele ajung să fie promovate prin presă ca salvarea economiei germane viitorul sună prost.

  7. Si daca e asa de simplu , cine i-a impiedicat pe nemti sa aplice metodele de economisire enumerate,pana acum?Probabil ca e mai scump decat cu gaz.Despre pret nu sufla nimeni o vorba.O pompa de caldura costa de te usuca.Schimbarea tehnologiei nu e chiar o gluma cum sugereaza expertul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.