Cum sunt afectați copiii de certurile părinților

copil-trauma-cearta

Este normal pentru părinți să se certe, dar modurile în care aceste neînțelegeri afectează copiii diferă foarte mult. Ce pot face părinții pentru a limita răul produs de certurile lor? Pentru că ceea ce se întâmplă acasă chiar afectează, pe termen lung, sănătatea mintală și dezvoltarea copiilor, scriu ziariștii de la BBC.

Dar nu numai relația dintre părinte și copil este importantă. Ci și relația dintre cei doi părinți joacă un rol esențial în starea de bine a copilului, putând afecta de la sănătatea mintală la succesul educațional și relațiile viitoare. Dar există o șansă să existe și ceva bun într-o ceartă „pozitivă“. În cele mai multe cazuri, certurile vor influența copiii foarte puțin sau aproape deloc. Dar când părinții țipă unii la alții și sunt nervoși, când se închid în ei deseori sau își aplică unul altuia „tratamentul tăcerii“, pot apărea problemele.

O cercetare internațională care s-a întins pe parcursul a mai multe decenii sugerează că, încă de la vârsta de 6 luni, copiii expuși conflictelor pot avea  pulsul ridicat și un răspuns al hormonului responsabil cu stresul. Sugarii, copiii și adolescenții pot avea chiar probleme în ceea ce privește dezvoltarea corectă a creierului, probleme cu somnul, anxietate, depresie, tulburări psihice sau alte probleme serioase, ca rezultat al traiului cu niște părinți în permanență în conflict. Efecte similare au fost observate și la copiii care sunt expuși unor conflicte mai rare sau mai puțin intense, în comparație cu copiii ai căror părinți au știut să discute și să-și rezolve conflictele fără scandal.

Impactul asupra copiilor nu este întotdeauna cel așteptat. De exemplu, divorțul – sau decizia părinților de a se separa – este deseori văzut ca având un efect devastator și de lungă durată asupra copiilor. Dar, în unele cazuri, se poate să fie certurile între părinți care au loc înainte, în timpul și după o despărțire pentru cele care afectează copilul, mai degrabă decât divorțul sau separarea în sine. În mod similar, s-a susținut deseori că genetica joacă un rol definitoriu pentru modul în care un copil răspunde la conflict. Și este adevărat că „natura“ este esențială pentru dezvoltarea sănătății mintale a unui copil, jucând un rol important în problemele de anxietate, depresie și psihoze. Dar ceea ce se petrece acasă – și cum percepe copilul aceste lucruri – poate fi de asemenea foarte important.

Din ce în ce mai mult, se crede că riscurile genetice care stau la baza sănătății mintale precare pot fi înrăutățite sau îmbunătățite de viața de familie. Calitatea relației dintre părinți este esențială, indiferent dacă mai locuiesc sau nu împreună, sau dacă copiii se înrudesc din punct de vedere genetic cu copiii sau nu – cum ar fi în cazul în care au fost rodul unei donări de spermă sau adoptați.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.