Curtea Constituţională atacă Guvernul pe modelul lui Băsescu

Curtea Constituţională a României (CCR) susţine că eliminarea atribuţiei CCR de a se pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, plenului Senatului şi plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului nu face decât să ştirbească autoritatea acesteia şi ”să înfrângă principiile statului de drept, conducând la dificultăţi deloc imprevizibile în realizarea unei politici de stat adecvate consolidării şi dezvoltării unui stat democratic”.

În motivarea Curţii la decizia privind neconstituţionalitatea legii de restrângere a atribuţiilor CCR se arată, totodată, că soluţia aleasă de Guvern de a adopta, cu puţin timp înainte ca instanţa de contencios constituţional să se pronunţe asupra constituţionalităţii legii cu care a fost sesizată, o ordonanţă de urgenţă, care preia integral conţinutul normativ al legii criticate, ”pune în discuţie comportamentul neconstituţional şi abuziv al Guvernului faţă de Curte”. CCR atacă Guvernul în condiţiile în care Executivul nu a făcut altceva decât să-i ia nişte atribuţii pe care nu le-a avut timp de 20 de ani, aceste atribuţii fiind conferite Curţii în ultimii doi ani prin aportul PDL.

”Prin Legea pentru modificarea alin. (1) al art. 27 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, supusă controlului de constituţionalitate, este eliminată atribuţia Curţii de a se pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului. De asemenea, Curtea reţine că, după sesizarea sa cu neconstituţionalitatea legii sus menţionate, şi înainte ca instanţa de contencios constituţional să se pronunţe asupra acesteia, Guvernul a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. (…) Din examinarea prevederilor articolului unic din legea criticată şi a prevederilor articolului unic din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 38/2012, Curtea constată că acestea consacră o soluţie legislativă identică, având exact acelaşi conţinut normativ. (…) Sub acest aspect, Curtea constată că, potrivit jurisprudenţei sale, actele de reglementare primară ulterioare nu pot păstra conţinutul normativ al unei norme legale neconstituţionale şi să se constituie astfel într-o prelungire a existenţei acesteia”, se arată în motivare.

Potrivit CCR, atribuţia Curţii de a se pronunţa asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, hotărârilor plenului Senatului şi hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului a fost instituită prin art. I pct. 1 din Legea nr. 177/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală al României.

”Examinând, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, dispoziţiile (…) instanţa de contencios constituţional a reţinut că (…) CCR este garantul supremaţiei Constituţiei şi unica autoritate de jurisdicţie constituţională în România”, se precizează în motivare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8535 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.