Cuvântul cotidian Vocalize în La Major (55)

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz -Cuvântul cotidian Vocalize în La Major. Volumul este sub tipar la Editura Junimea din Iaşi.

Cuvântul cotidian sau „Capul fără Trup”: o descoperire terifiantă în vizorul echidistant al presei.

 

  1. Pe urmă da.

A fost prima ameninţare directă de război şi Comunicatul din partea Consiliului Suprem al celei de A Treia Mari Puteri difuzat de TV24+ a fost preluat pretutindeni, comentat şi plasat ca principala ştire din viaţa publică. Va fi război? Chiar va fi război?! Şi, dacă da, până unde se vor difuza cercurile concentrice pomenite de Michael Blauspirtzan? Dacă, până atunci, luptele pentru influenţă a celor patru Mari Puteri s-au purtat mai mult în spatele uşilor închise, majoritatea muritorilor de pe Terra neştiind nimic despre acele dispute şi nici părând foarte interesată opinia publică, după principiul „Noi suntem prea mici pentru marile decizii, n-avem cum să le influenţăm, deci nici nu trebuie să ne batem capul cu ele”, Comunicatul oficial din partea Consiliului Suprem al celei de A Treia Mari Puteri difuzat de TV24+ a introdus panică: magazinele alimentare şi farmaciile au fost luate cu asalt. Lumea se pregătea pentru ce este mai rău.

!56, Desigur, fiind direct vizaţi, cetăţenii din Republica (numită deocamdată încă) Vandana de Sud, urmăreau cu şi mai mare atenţie valul de ştiri venite pe toate canalele media, dar şi pe net. Vom prezenta câteva ecouri din media aflată în locul central de unde se difuzează cercurile concentrice aşa cum prezintă ştiinţific fenomenul Membrul Corespondent al Academiei, Michael Blauspirtzan:

Publicaţia naţionalistă NOI a reluat în întregime stenograma materialului difuzat de TV OM (TV OMUL NOU), adăugând un comentariu al comandantului adjunct al Brigăzilor Dreptăţii, Janos Holliday[1], prin care sunt nominalizate mai multe persoane publice din Băltuţan ca agenţi sub acoperire în slujba „Marelui complot iudeo-masonic din spatele organizaţiei criminale B.V.C. sponsorizate de trustul multinaţional B.C.R.D.”. Şi Partidul Naţionalist Tradiţional a publicat, la rândul său, o listă de „trădători de neam şi de ţară aflaţi la vârful puterii în Republica Vandana de Sud”. (Spre deosebire de Partidul Naţionalist Vandan, P.N.V. care mizează pe valorile religioase, P.N.T. este o formaţiune declarat atee. Pe lista de „trădători de neam şi ţară”, printre iudeo-masoni, sunt amintiţi şi trei ierarhi ai Bisericii Creştine, oameni „vinovaţi pentru otrava pe care o varsă de la înălţimea amvonului asupra oilor neştiutoare”. )

Bineînţeles că şi media de proximitate din Băltuţan a reacţionat, dând mai ales sfaturi populaţiei atât de îngrozite despre ce rezerve alimentare trebuie să adune în cămară, ce medicamente de primă urgenţă să nu lipsească din nici o gospodărie, ce unelte de descarcerare să fie mereu la îndemână etc. În acest context, doctorul psiholog Romulus Rocan a devenit vocea cea mai prezentă în presa scrisă, în presa electronică, la radio şi la televiziune, fiind solicitat să ofere consultanţă în lupta împotriva panicii şi în formarea unei atitudini pozitive atât de necesare în momentele de cumpănă.

Iminenţa unui atac armat a făcut ca disputele politice să intre într-un plan secund, dar fără să dispară în întregime. De pildă, Dem V. Lazar, senior editor la publicaţia VIITORUL, nu şi-a uitat vocaţia de „minte limpede a opoziţiei locale” nici în acele zile atât de tensionate şi a subliniat că „dacă gândirea obtuză a puterii vremelnice, în frunte cu creierul obosit al primarului Rubin S. Spar, ar fi scos în faţa opiniei publice amănunte despre cazul <Capul fără Trup>, oraşul ar fi trăit în continuare viaţa liniştită pe care o merită[2]”. După care a semnat o lungă filipică împotriva aceluiaşi primar, numit de data asta „R. S. Şpagă” şi împotriva P.V.N., Partidul Vandana Nouă, „sursa tuturor nenorocirilor”.

Bineînţeles că nici nelipsiţii domni Noru şi Macalamba n-au lipsit de pe ecranele celor două canale locale TV, precum şi de la microfoanele celor două posturi de radio. Ba, domnii Noru şi Macalanba au fost solicitaţi, în calitatea lor de analişti politici cu vechi state de serviciu, şi de media centrală, chiar şi de mai mulţi reporteri străini. Au fost zilele de aur ale domnilor Noru şi Macalamba.

Ca de obicei, locul de întâlnire al personajelor influente din Băltuţan – şi nu numai – rămâne cofetăria BISMARCK & FIII, punctul originar al ştirilor despre cazul <Capul fără Trup>. Aşa că la BISMARCK & FIII, solicitările au devenit atât de mari încât patronul, domnul Niky Gonzales, „s-a văzut iarăşi obligat să anunţe că intrarea se va face selectiv”, sarcină îndeplinită cu obişnuita rigurozitate de  Gyusi Cerberul.

Nu puteai intra oricând în celebrul local, dar puteai posta pe internet tot ce te bântuia în suflet. Este imposibil de ales dintre miile de mesaje. Toate trădează starea de spirit, remuşcările obişnuite de fiecare dată „dinaintea apocalipsei anunţate”. Chiar şi Miţi Bum-Bum şi-a arătat „marea dezamăgire pentru viaţa pe care a dus-o”, iar domnişoara Conrad, apreciata educatoare pensionară, a scris că „nu va înceta să posteze zi de zi, oră de oră, rugăciuni către Domnul, pentru că numai El ne poate ierta şi salva!”. Într-adevăr, într-o statistică, domnişoara Conrad, mereu la curent cu cuceririle tehnicii, a izbutit recordul de postări (şi) în acea perioadă grea. Dar internetul n-a fost invadat numai de băltuţani, nici numai de cetăţeni din Republica (deocamdată încă numită) Vandana de Sud, ci numeroase mesaje au sosit şi din exterior. Până ce, brusc, internetul a dispărut de pe tot teritoriul ţării. Autorităţile au anunţat că a fost vorba despre un atac cibernetic din partea unor forţe ostile, specialiştii au spus că internetul a căzut din cauza suprasolicitării, opoziţia a strigat că este o măsură iresponsabilă a puterii, media „a arătat adevărul”: „serviciile au depistat mesaje suspecte ce pun în pericol siguranţa ţării”. Nu s-a precizat de unde au fost trimise „mesajele suspecte”. Dar cei mai mulţi oameni nu credeau nimic din toate astea, fiind convinşi că muţenia internetului reprezintă liniştea premergătoare celei de a doua trâmbiţe din Apocalipsa lui Ioan. Amintirea Programelor de pe TV APOCALIPSA şi vocea inconfundabilă a lui Robin Son, „el, sărmanul”, au revenit puternic în conştiinţa băltuţanilor, chiar şi în lipsa unei posibile recepţii a emisiunilor de pe îndepărtata stâncă Gaoa. Pe tot globul, în ambele emisfere, ecoul vocii lui Robin Son era din nou recepţionat. Chiar şi în lipsa emiţătorului.

 

!!57. Efectul cepei. Evenimentele au adus cu ele, mai vizibil ca oricând, „Efectul Cepei”, adică totul, se repeta aproape identic, de la nivelul epicentrului „cercurilor concentrice”, la straturile exterioare. Sigur, orice cutremur, orice vijelie, orice catastrofă se simte cel mai puternic în epicentru. Dar cum ameninţarea nu se ştia până unde se va concretiza, alerta a devenit globală. Şi unanimă.

Drept urmare, media a reacţionat la fel şi la nivel central, ca la Băltuţan, şi în republicile surori Vandana, ca la Băltuţan, şi la nivel continental ca la Băltuţan, şi la nivel mondial ca la Băltuţan. Deosebirile se reduceau la butaforia locurilor, la mentalitatea oamenilor, la pregătirea tehnică şi culturală a populaţiei. De pildă, în unele ţări s-a considerat că în asemenea clipe este mai bine să oferi materiale amuzante, comedii, filme de dragoste şi concursuri cu premii. (Desigur, şi acestea erau întrerupte la cel mult fiecare jumătate de oră cu Breaking News privind cele mai noi informaţii în legătură cu criza.) În alte spaţii, dimpotrivă, s-a socotit ca la radio şi pe posturile de televiziune să se difuzeze preponderent muzică funebră. Comun a fost doar faptul că peste tot în lume, pe micile ecrane erau afişate ceasuri care măsurau timpul de la declararea ultimatumului dat de  Cea de A Treia Mare Putere Republicii Vandana de Sud.

[1]              Aflat într-un loc necunoscut.

[2]              De data aceasta, o ipoteză greu de combătut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.