Cuvînt despre multiplele crize ale României contemporane

Mitul folcloric al lui Nicolae Ceaușescu publicitat la scară mondială în 1975, în timpul vizitei președintelui SUA Gerald Ford la București

Emanciparea fără o îndrumare consecventă îşi arată marile neajunsuri în criza de conştiinţă şi de identitate a actualei Românii. Fascismul şi comunismul au fost întîi de toate expresia unei atari crize. Cele două regimuri au distrus şansa de emancipare a individului, dar mai ales au profitat imens de inexistenţa clasei de mijloc. Orientări fără legătură cu preocupările raţional-umane au dobîndit interes şi au primit acceptul majorităţii pentru a guverna. Ignorarea masei a avut drept consecinţă inadaptarea la schimbările lumii moderne. În acelaşi fel ne explicăm absenţa criticii intelectuale şi civice faţă de puterea politică şi puţinele revolte populare în faţa regimurilor autoritare şi dictatoriale.

Comunismul a fost instaurat profitîndu-se de o asemenea stare de lucruri. Pe fondul unei culturi politice aproape inexistente la nivelul masei şi în situaţia în care intelectualitatea a fost și este mereu obedientă faţă de putere, falsitatea acestei ideologii nu a putut produce adevărata şi necesara disidenţă. Amalgam de lozinci staliniste şi de propagandă etno-naţionalistă, comunismul din România nu numai că a accentuat nedreptăţi şi discriminări social-politice, economice şi culturale, dar a multiplicat orientările neotribale marginalizînd sau excluzînd individualităţile şi ideea de diversitate lingvistică şi religioasă. Iată de ce orice viitoare politică de succes a României va asuma un set de valori încă străin unui segment al populaţiei: învăţare permanentă, limbaje articulate, corespondenţă între vorbe şi fapte, competenţă prin folosirea rezultatelor ştiinţei şi tehnicii, repere privind cultura şi confesiunea celuilalt, regula nescrisă a bunei cuviinţe, responsabilitate.

Etnonaționalismul deschizînd drumul fascismului românesc. În imagine, Corneliu Zelea Codreanu inspectînd Garda de Fier în 1934.

 

Răsturnarea regimului național-comunist în 1989 a început la Timişoara prin recunoașterea diversității moștenirii culturale de inspirație occidental.

Ilustrații reproduse din cartea în curs de apariție, Victor Neumann, Kin, People or Nation? On European Political Identities, Scala Publishers, Londra, 2021, 176 p.).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. „crize MULTIPLE de conştiinţă şi de identitate a actualei Românii” …
    Incepand cu anii 1600, 1710, 1821-1848, 1859, 1877, 1918, 1919-1944, 1945-1989, 1990+ … NE-AM reGASIT propria IDENTITATEA si SPIRITUALITEATEA NATIONALA straveche a ROMANIEI.
    CEA de sorginte GETO-DACICA-VALAHA-preROMANEASCA-ROMANEASCA.
    SPIRITUALITATE straveche ROMANEASCA … atat de ADMIRATA in toata EUropa … incepand de la Herodot !!!
    SPIRITUALITATE straveche ROMANEASCA … atat de ADMIRATA in toata EUropa … de ALTE NEAMURI … pana in zilele noastre !
    ACEASTA inseamna FAIMA INENTITATII si SPIRITUALITATII ROMANESTI … Altii sa ne LAUDE pe noi … in ISTORIE !!!
    In ciuda VICISITUDINILOR … epocilor de religie imprumutata de la neamuri CALATOARE, de invazii de neamuri MIGRATOARE …
    aproape 2000 de ani de EV mediu INTUNECAT pe aceste TARAMURI !!!
    Dar … „crize MULTIPLE de conştiinţă şi de identitate a actualei Românii” … au INCETAT odata cu anii 1821+ …
    Incepand cu anul 1821, ROMANIA a inceput sa-si REGASEAASCA propria sa IDENTITATE EUropeana !!!
    Astazi, ROMANII trebuie DOAR sa-si CULTIVE, VALORIFICE, IMBOGATEASCA, CONTINUU, aceasta SPIRITUALITE … care trebuie sa AJUNGA sa fie RECUNOSCUTA si PRETUITA ca FAIMA in EUpropa si in lume.

  2. o luam de la capat?
    ok.

    ceva intre wishful thinking si spaime. traume si angoase…

  3. Musiu asta mai bine si-ar asuma cultura si confesiunea lui ..
    Apo, poate mai discutam … daca mai are chef!

  4. wow, au mai ramas 3 comentarii, Drum Nou (Neuer Weg) asta e disperat, a sters totul.

  5. D-le Neumann, de ce va ascunde-ti si nu vreti sa fim si noi romanashii publica-ti cu comentariile pe acest ziar, ca sper nu am fost si noi cumparati asa cum a zis un Presedinte ca ei pot cumpara Romania, Hungaria si chiar Polonia, avind pile in tzara sfinta. Am vazut ca nu mai ave-ti curajul acela revolutionar de a va manifesta Mesianic in tara mioritica care totu-si va iubeste, sau pe d-voastra va supara orice daca alti au alta opinie care strica Ghiseftul? Va aduc la cunostinta ca nu se poate ca sa avem dublu standard ca in alte tari, pentru ca asa cum in USA este libertatea cuvintului si de opinie, tot asa este inscris si in Constitutia Romaniei. Deci cu ce ne ocupam noi aici? Curaj d-le, doar sunte-ti barbat!
    Sper ca si redactia ziarului sa auda, mai ales ca acest ziar se vrea de mare audienta. Un Presedinte din Izrael in vizita la noi, a multumit tarii noastre pentru contributia ei de a salva sute de mii de evrei nu numai romani, dar si altii cum ar fi polonezii, etc…Dece oare o minoritate cum ar fi Maya Ninel morgensterrn, se simte discriminata, cind s-a demonstrat ca a fost o provocare tot de la un semit, adica semit contra semit=antisemitism. Mai scrie-ti si ceva frumos sau favorabil si pentru majoritarii romani.
    O zi buna.
    Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.