De la clasic la jazz şi jocurile video

Sclipitorul violonist Emmanuel Tjeknavorian concertează la Ateneul Român.

Emmanuel Tjeknavorian a prezentat un program solo de o viruozitate care te face să lăcrimezi”, nota New York Times.

Un accent de heavy- metal:  dincolo de cât de bine sună, te uluiește pur și simplu, nemaivorbind de execuția sa sclipitoare”, aprecia Spiegel online.

Considerat de critica muzicală și în egală măsură de publicul care l-a aplaudat deja pe mari scene ale lumii, un star în devenire al muzicii clasice, violonistul Emmanuel Tjeknavorian vine la București!

La invitația Filarmonicii George Enescu,  tânărul și carismaticul interpret va fi prezent pe scena  Ateneului Român, în 3 şi 4 mai, când va fi solistul Concertului pentru vioară și orchestră de Sibelius,  sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.  Tjeknavorian a obținut la cea mai recentă ediţie a Concursului Internaţional  Jean Sibelius din Helsinki, premiul pentru cea mai bună interpretare a acestui concert.

Tot pe scena Ateneului va susține un recital, în 5 mai, împreună cu pianista Cătălina Butcaru, cu sonate de Janacek, Brahms şi Strauss.

După prezența la București, anul acesta Emmanuel Tjeknavorian  este invitat să cânte cu Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu Filarmonica din Sankt Petersburg şi cu Filarmonica della Scala.

Pentru stagiunea 2017-2018, a fost ales să participe în seria de concerte Rising Stars  al  European Concert Hall Organisation. De asemenea, a primit Premiul Lotto Förderpreis al Rheingau Musik Festival 2018.

Emmanuel Tjeknavorian cântă pe o vioară Antonio Stradivari, Cremona, 1698.

Jocurile video şi muzica clasică la Sala Radio

În seara de 4 mai, de la ora 19:00, Radio România şi Goethe-Institut vă invită la concertul Game Heroes ca să vă convingeţi că jocurile video şi muzica clasică… se potrivesc.

Orchestra Naţională Radio dirijată de Stefan Geiger va prezenta aranjamente orchestrale noi ale unor tineri compozitori, realizate special pentru unele jocuri clasice. Fanii jocurilor video vor avea ocazia să redescopere şi piese celebre ale genului lor preferat, ca Angry Birds sau Blushock, în orchestraţii clasice.

Stefan Geiger
12_2016 Hamburg
Fotograf : Paul Schirnhofer

La nivel global, muzica de gaming este un domeniu tot mai captivant pentru compozitori şi muzicieni de formaţie clasică cu potenţial creativ. Goethe-Institut face eforturi pentru a crea punţi de comunicare în acest domeniu şi pentru a interconecta tineri compozitori, muzicieni şi specialişti în gaming.

In cadrul concertului va avea loc şi un concurs de Game Music, la care participă trei tineri compozitori români : Bogdan Pintilie, Ionuţ Teodorescu şi Victor Filip. Ei au creat partituri orchestrale noi pentru trailer-ul jocului video Dreams, cei trei fiind selectaţi în urma unui workshop de game music, organizat în noiembrie 2017 de Goethe-Institut, sub conducerea lui Dominik Schuster (Germania).

Evenimentul este prezentat de Mihai Constantin.

În program sunt incluse: Benny Oschmann:  The Raven – Legacy of a Master Thief.  Ouverture, Konstantin Kemnitz/ Dominik Schuster: The Legend of Zelda: Skyward Sword, Ari Pulkkinnen: Angry Birds, Robin Becker/Levente Kovacs: Super Mario 3D World,

Bogdan Pintilie/Ionuţ Teodorescu/Victor Filip: Dreams, ultimele trei în versiuni orchestrale noi, iar după pauză Garry Schyman: Bioshock 2 Suite, Koji Kondo: Super Mario Bros. Medley + live gaming cu Malternativ, Yasunori Mitsuda: Chrono Cross. Suite.

Orchestra Română de Tineret anunţă o prezență de senzație la Beijing la festivalul SuperCello!

Prima apariție după 40 de ani a unei orchestre românești la Beijing!

Orchestra Română de Tineret a fost aleasă să susțină acompaniamentul unuia dintre cele mai importante festivaluri mondiale dedicate violoncelului. Concertele vor avea loc în 28 și 30 mai în marea sală a Bibliotecii Naționale din Beijing, la pupitru aflându-se dirijorul francez Phillipe de Chalendar.

Festivalul Internațional SuperCello din capitala Chinei a fost înființat în 2016 și este, după declarația marelui violoncelist chinez Chu Yibing, “Un eveniment unde de la micul dejun și până seara ești înconjurat de cele mai incitante experiențe muzicale!”.

Considerat un adevărat rock-show al muzicii dedicate violoncelului, festivalul colaborează cu cele mai importante academii de muzică din lume, invitând cei mai renumiți profesori și tineri violonceliști câștigători ale celor mai bine cotate concursuri internaționale.

În acest an, nume celebre din lumea interpreților la violoncel precum Marc Coppey, Raphaël Pidoux, Jérôme Pernoo, Anne Gastinel, Julius Berger, Frans Helmerson, Claudio Bohórguez, Wen-Sinn Yang, Martti Rousi sau Reinhard Latzko, vor susține concerte și sesiuni de masterclass.

Orchestra Română de Tineret, înființată în 2008 de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, este la ora actuală orchestra cu cea mai bogată activitate pe scenele internaționale. Are deja un impresionant portofoliu de repertorii prezentate în peste 150 de concerte, care acoperă alături de muzica clasică și alte zone stilistice precum rock-pop, jazz sau muzica de film, strălucind pe marile scene ale Europei.

Programul interpretat de Orchestra Română de Tineret la SuperCello-Beijing 2018 cuprinde cele mai importante concerte și lucrări dedicate violoncelului din creația compozitorilor Richard Strauss, R.Schumann, D.Sostakovich, E. Lalo, A. Dvorak, C.Davidoff și E.Bloch.

Orchestra Română de Tineret s-a format la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

În prezent, proiectul Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional „George Enescu“ și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin.

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.

Coproducători Institutul Cultural Român şi Centrul Național de Artă „Tinerimea Română“ în contextul manifestărilor Anului Centenar

Caffe Festival Ibis – EUROPAfest. Festival de jazz after-hours

În perioada 11-18 mai relaxaţi-vă la EUROPAfest – Caffe Festival Ibis. Scăpţi de stresul de peste zi, uitaţi de întâlniri şi deadline-uri şi acceptaţi invitaţia la jazz de calitate.

Fără convenții, fără pretenții, Caffe Festival Ibis este un loc al relaxării și bunei-dispoziții, destinat mai ales celor care vor să încheie o zi de muncă într-un mod plăcut.

EUROPAfest – Caffe Festival înlocuiește rigurozitatea sălilor de spectacol cu un spațiu relaxant și o atmosferă prietenească pentru a apropia publicul de muzica bună și a lărgi sfera consumatorilor de jazz și blues. Timp de 8 zile, de la ora 20:00, cafeneaua hotelului Ibis Nord va gazdui evoluții live extraordinare – concerte și jam sessions cu numele actuale ale scenei muzicale.

Ediția 2018 promite concerte extraordinare și stiluri diferite, o șansă perfectă de a face cunoştință cu reprezentanții muzicii de peste hotare. Jazz proaspăt, creativ prin evoluțiile artiștilor sosiți din 15 țări. Sub sloganul New Jazz Generation, Caffe Festival Ibis promite să ofere seri memorabile de jazz.

Intraţi în atmosfera de la Caffe Festival Ibis şi trăiţi o experienţă unică. Concertele ținute până târziu în noapte, farmecul unui spațiu în care muzica întâlnește mici plăceri precum un pahar de vin sau o conversație cu prietenii, vor asigura câteva ore de răsfăț celor care au ales să evadeze din cotidian.

Sub sloganul It’s all about live quality music!, EUROPAfest, singurul festival din Europa care reunește 4 genuri muzicale – jazz, blues, pop, clasic prezintă în perioada 10 – 19 mai, artiști din 26 de țări. Pe lângă Caffe Festival Ibis agenda EUROPAfest mai cuprinde Opening Concert – București | Sibiu, concerte live de jazz, blues, pop și muzică clasică, Bucharest International Jazz Competition, Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti, master-classes și workshopuri, Festival’s corner și Gala EUROPAfest.

11 mai – jazz & blues

Mel Hayes | UK

Dan Papirany | Israel, Australia

12 mai – jazz

Gabriele Agosta 4et | Italia

Robin Menuett Band & Suraiye Myles | SUA

13 mai – jazz

Symbiosis | Franța

MG3 Jazz Organ Trio | SUA

14 mai – jazz

Yazan Greselin Trio | Italia, Iordania

H3 Collective | Azerbaidjan

15 mai – jazz

Carlo Maria Nartoni | Italia

J-Peg Quartet | Italia

16 mai – jazz

Vince Abbracciante Trio | Italia

Ergio Valente Trio | Italia

17 mai – jazz

Jam sessions

Gabriele Agosta 4et, MG3, H3 Collective, Ergio Valente Trio, Robin Menuett Band

Fără repetiții, fără partituri. Pură inspirație

18 mai – jazz

Concert BEST OF JAZZFinaliștii Bucharest International Jazz Competition

Jam sessions

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.