Danemarca respinge o propunere perfidă a Rusiei

Autoritățile daneze au respins propunerea Rusiei de a începe discuțiile cu scopul ”accelerării procesului” de luare a deciziilor în cadrul Organizației Națiunilor Unite, în chestiunea extinderii platoului arctic, scrie Financial Times, care îl citează pe ministrul afacerilor externe danez, Cristian Jensen, scrie paginaderusia.ro.

Într-un interviu, ministrul a declarat că țara sa nu dorește să se abată de la cursul procesului Națiunilor Unite, care, potrivit declarației experților, poate dura mai multe decenii. „Trebuie să se aplice normele internaționale. Aceasta este calea dreapta de urmat” – a spus Jensen. „Posibil e prea devreme să spunem că putem face acest lucru într-un cadru bilateral. Nu stim despre Canada. Ei pot spune: Hei, voi împărţiţi partea noastră de lume”, – a adăugat ministrul.

Săptămâna trecută, ministrul rus al resurselor naturale, Serghei Donskoi, a declarat că Rusia depune eforturi pentru ca cererea sa, depusa la Organizația Națiunilor Unite, pentru extinderea platoului arctic, sa fie examinata în vara anului 2017. Potrivit acestuia, o cerere similara a trimis ONU și Danemarca.

Donskoi a declarat ca, „în acest context, trebuie luata în considerare propunerea ca, în toamna acestui an, sa se demareze consultări bilaterale cu partea daneză cu privire la problema semnării unui acord preliminar privind delimitarea secțiunilor adiacente ale platoului continental din Oceanul Arctic”.

Rusia cere ONU sa-i acorde in zona arctica o suprafață de 1,2 milioane de kilometri pătrați, unde, potrivit experților, s-ar afla zăcăminte de 5 miliarde de tone de hidrocarburi și alte resurse naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.