Daniel Zamfir: Propunere mea pentru impozitarea băncilor

Senatorul PSD Daniel Zamfir insistă cu o propunere privind impozitarea sistemului bancar, prin care, cu cât ecartul e mai mare între dobânzile pe care le dau la credite şi cele la depozite, cu atât să plătească un impozit mai mare. Potrivit acestuia, băncile din România au profit triplu faţă de media europeană, profiturile raportate, în timp ce cetăţenii români plătesc dobânzi triple faţă de cetăţenii din UE.

”Am venit cu o propunere apropo de impozitarea sistemului bancar. Băncile din România au profit triplu faţă de media europeană, profiturile raportate. De asemenea, cetăţenii români plătesc dobânzi triple faţă de cetăţenii din UE. Care este propunere mea, pe care cred că ar trebuie să o discutăm mult mai deschis, dacă există acest ecart, această diferenţă între dobânda la depozit şi dobânda la cedite, pentru că banca în România îţi plăteşte maxim 1%, 2% dobândă la depozit, la credit îţi dă cu 6% – 8%, adică 400% diferenţă cu cât ecartul e mai mare cu atât să plătească un impozit mai mare. Îi stimulăm pe domnii bancheri  să reducă acest ecart, să plătească dobânzi mai mari oamenilor, pentru că de aceea au profituri triple”, a declarat Zamfir, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

El a precizat că îi îndeamnă pe oameni să cumpere titluri de stat, pentru că este mult mai rentabil decât să pui banii la bănci.

Zamfir a prrecizat că România are unul dintre cele mai prietenoase medii fiscale.

”Încercăm de o bună perioadă de vreme de când am făcut alianţa aceasta cu PNL, să îi convingem că trebuie să schimbă paradigma în România, de la faptul că munca în România este cea mai impozutată în UE, avem 47% impozitare şi 16% pe capital. Singura variantă ca să echilibrăm bugetul statului este să aducem impozitul pe muncă mai jos şi să urcăm impozitul pe capital. Impozitul pe muncă scăzut înseamnă salarii mai mari la oameni”, a arătat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ioana Radu 8553 Articole
Author

16 Comentarii

  1. A vazut el gitanii, cine are bani in RO, sa cumpere obligatiuni ?

  2. mai ia 10% din dobanda la economii, asa ca din 1%/ dobanda la banca reala este de 0,9% la trezorerie/BNR nu se aplica acelasi 10%? si totul pt ca politica este ca omul sa traiasca pt a consuma nu pt a avea ceva, daca se poate sa traiasca pe datorie si in chirie si la pensie sa ajunga in strada ca unii de peste ocean care se invelesc cu un ziar…nici statul roman nu are nevoie de cetatenii ei decat atata timp cat ii pot umple visteria din taxe si impozite, dupa…in asa zise asezaminte…Iar daca totusi capitalistii romani se plang sa remarcam ca IMM-rile au pana in 3% impozit pe cand omul este pedepsit daca economiseste cu impozit de 10% sau pe dividende cu 8%, desi este o dubla impozitare odata pe profit 16% si apoi 8% pt dividende si 0% parca pt ceea ce firma reinvesteste. Parca Ghinea marele consultant nu plateste nimic sau pana in 3% in microintrepriderea lui de consultanta a USR-ului, dar cel care munceste pe un salariu minimal este obligat sa dea 10% impozit, 25% la CAS si 10% CASS, desi cand merge ca sa imbolnavit la doctor, este obligat sa plateasca consultanta pt ca nu s-a programat ca si cum gripa/pnumonia asteapta programarea. Cel mai teribil este ca desi platesti ani in sir mii de lei te trezeti ca daca trebuie sa-ti faci o analiza oricat de banala ar fi ”tara” deja i-a cheltuit si nu poti beneficia de gratuitate desi statul s-a imbuibat ani de zile din CASS-ul platit inutil. Sau este o mafie relatie medic patroni laboratoare de analize incat sa spuna ca:s-au terminat banii.

  3. Datorita vouă, politicieni corupți și lui tutancamon Isărescu, băncile au găsit mediul propice de a face ce vrea la noi . Clauze abuzive dobânzi imense contracte steluțe etc . Au făcut averi colosale și nici impozite nu au plătit. Țară mizerabilă bananiera.

  4. Toate firmele trebuie impozitate pe cifra de afaceri. Mai ales multinationalele. Daca o firma mica romaneasca poate plati un impozit de 3% pe cifra de afaceri, tot asa sa se poate si pentru multinationale. Este singurul mod prin care se stavilesc fraudele financiare. O mare firma de retail a platit unei firme straine (care facea parte din acelasioi actionariat) 8% din cifra de afaceri ca sa-i faca un plan de re-aranjare a rafturilor din magazine! La finalul anului a raportat pierderi!

  5. corporatiile nu sint fabrici de bani,
    nu printeaza bani
    ci sint fabrici DE STORS BANII,
    impozitarea/taxarea corporatiilor e exact ca cresterea TVA:
    -ar fi o masura oarecum nimerita macar pt. a iesi din paradigma lui 19,
    tva-19, covid 19%,
    urmeaza tva 23% !

    corporatiile „extrag”,
    guvernul extrage,
    primariile extrag -uite unde se duce Bugetul.

  6. Un exemplu: rata credit ircc 6%. Rata lunara 1800 lei, care reprezintă 300 de lei credit rambursat (principalul) și 1500 de lei dobânda. No, serios. Așa e corect după Isărescu și BNR. La un ircc de 1% rata ar fi 1100 de lei. In Romania debitorii sunt jefuiți cu legea in mana, deoarece statul le permite. După venirea lui Orban primul lucru au anulat ordonanță prin care băncile erau taxate. In 2018 la un robot de 3.5 au avut de dat aproape 2 mod de euro. Vă dați seama că au avut profit și așa. Dar la 8% cat au dus ei roborul in ianuarie 2023. Isărescu s-au prins că e groasa și ia trimis jos spre 6 că și acolo sunt primii la profit in Europa.

  7. BUNĂ!
    România a ajuns COLONIE DEVALIZATA
    din cauza MegaCORUPTIEI!
    BANCILE si Multinaționalele fac tot ce vor in ROMÂNIA,in mod special fac JAF. De ce li se permite JAFUL?
    E VORBA DE MITUIREA la greu a DECIDENTILOR ROMÂNI? AȘA e!
    Daca ai noștri decidenti ar fi cinstiți si patrioți le-ar spune ferm; dacă raportați an de an pierderi sau profituri aproape de zero de ce nu parasiti ROMÂNIA? Guvernul Romaniei va cere ferm sa parasiti Romania in termen de 90 de zile.
    A doua varianta e impozitul pe cifra de afaceri de 2-3 %.
    Dar coruptii noștri…Ei sunt 100% puscariabili. Cine sa-i aresteze?
    Bunica din groapa?

  8. „la trezorerie/BNR nu se aplica acelasi 10%?”

    Obligatiunile sunt emise de MFin si castigul la ele are Zero impozit.

  9. Cu Isar in fruntea BNR…avem viitorul asigurat.La cimitir.

  10. NU IMPOZITARE !
    NATIONALIZARE TOTALA !

    Au FURAT DESTUL, de 33 de ani !

  11. Domnul Zamfir o sa aiba soarta lui Dragnea, adica va face „puscarie politica” in Romania democrata !!!
    Principiul e simplu, verificat: „cine nu-i cu noi e impotriva noastra !”… in cazul lui o sa fie mult mai simplu pentru ca nu e lider de partid si apar imediat taranii cu valizele din fundul curtii… sau un accident de masina… metodele „cooperativei” (sekuritatea statului) au fost perfectionate in anii „democratiei”

  12. Există momente când piața trebuie stimulată prin scăderea dobânzilor atunci se dezgheață piața și totul merge dar asta produce și inflație … când se consideră că motorul economic a pornit atunci se cresc dobânzile … Este un ciclu periodic reglat de banca mondială

  13. De ce credeți că nu s-a permis ca Mitropolia Moldovei să înființeze o bancă proprie destinată locuitorilor din zonă ? Sau chiar lui Becalii , care ar fi fost mai omenoase cu bieții români și i-ar fi ajutat la nevoie. Ca să poată lua alogenii câte zece piei de pe români, ba mai muilt lui Ițărescu cică i-ar mai trebui un mandat în fruntea BNR, în loc de unul de la parchet, care numai română nu este de când a încăput pe mâna escrocului ăsta !

  14. si asta e o manipulare. impozitarea bancilor se poate face doar prin nivelul depozitele obligatorii la BNR, unde statul primeste bani cu dobanda 0, deci pe gratis si BNR poate stabili nivelul depozitelor in functie de dobanda reala de piata. restul sunt manevre de evaziune fiscala in moduri diferite. dar Romania le-a redus de la 40 la suta la 8 la suta din suma adusa in circuitul bancar romanesc. meserie te halesc.

  15. bai jurnalistilor romani din toata tara asta de rahat… sunteti si voi de rahat …
    De ce nimeni nu zice ca la cam toate bancile in Romania exista comision de 1% la retragerea banilor … in orice forma si chiar cash la caserie sau la bancomat…
    Bancile au taxat cam pe toti cu 1% …de mult..
    Acum vine statul si zice ca sa ia el banii aia … ca oricum toti cetatenii pierd 1% din incasari din start …

    Ba da voi nu vreo oare 1000% comision de retragere ? sa pun 10000 ron la banca si sa va platesc la banci 100 000 ron ca sa am dreptul sa beneficiez de 10.000 care cica is ai mei ???

    Da guvernul penal nu interzice comisioanele astea bancare incredibil de umilitoare si batjocoritoare… mai ales procentual cica…

    Daca nu opriti comisioanele bancare la retragere ??? ce rost are treaba ? ca nu ne iau bancile 1% din toti banii ca ii ia guvernul ??? ca sa constuiasca in sfarsit autostrada Transilvania adica asa cu termen de finalizare 2100 toamna ?

    Bine bine mai guvern … ia 1% de la banci … da interzice comisioanele alea de rahat puse de banci la ridicarea banilor …

    Unde a-ti mai vazut asa ceva??? deci ma obligi sa lucru cu banci … si concret imi iai 1% asa pe neveu ???
    Dupa ce ca eu ca angajat pierd prin taxare vreo 65% ….

    aahh poate vreti sa aduceti taxarea la cifra magica 66.6% ????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.