Dascălii şi-au strigat nemulţumirile la Palatele Puterii

Liderii sindicali contează pe prezenţa a zece mii de protestatari la mitingurile de azi din Capitală. Protestele dascălilor au loc chiar de Ziua Mondială a Educaţiei, în Piaţa Victoriei şi la Palatul Cotroceni. În ciuda decesului din familia prezidenţială, sindicaliştii din Educaţie nu au renunţat la protest, dar spun că la Cotroceni va fi unul decent, fără sloganuri agresive. Ca urmare a protestelor vor avea loc mai multe restricţii în trafic.

Profesorii afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ organizează un miting în Piaţa Victoriei, iar alte două sindicate din Educaţie în faţa Palatului Cotroceni.

Peste 2.500 de sindicalişti, de la Federaţia Spiru Haret şi Federaţia Educaţiei Naţionale, îşi strigă nemulţumirile în faţa Palatului Cotroceni, acolo unde, în 24 septembrie, poliţiştii au protestat şi i-au cerut preşedintelui Băsescu să discute cu ei.

Preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, a declarat că decesul mamei şefului statului este un eveniment regretabil, dar acţiunea programată nu va fi suspendată. Profesorii cer revenirea la un nivel decent al salariilor şi stoparea desfiinţării abuzive a unor unităţi şcolare.

„Nu am anulat mitingul de marţi. Nu-l putem anula, colegii noştrii sunt deja pregătiţi să vină în Capitală. Este un eveniment regretabil, ceea ce s-a întâmplat cu mamei preşedintelui. Nu şi-l doreşte nimeni. Noi nu mergem să protestăm împotriva domnului Traian Băsescu, ci împotriva situaţiei în care a ajuns învăţământul românesc”, a declarat pentru Realitatea.net, Constantin Ciosu.

Protestul dascălilor de la FEN a fost programat încă de pe data de 10 septembrie, în faţa Palatului Cotroceni. „Am luat decizia de a schimba locaţia, de la Palatul Victoria, la Palatul Cotroceni, deoarece manifestările noastre în faţa Palatului Victoria nu au avut niciun rezultat. Am spus că dacă schimbăm locaţia, poate acţiunea noastră va fi perceputa altfel şi se vor lua în sfârşit măsurile care se impun, pentru ca învăţământul românesc să devină ceea ce ar trebui sa devină”, a completat preşedintele Federaţiei.

Primăria Capitalei a aprobat ca numai un număr de 2.500 de profesori afiliaţi FEN să participe la miting, spre nemulţumirea liderilor Federaţiei care şi-ar fi dorit mai mulţi oameni în stradă.

Reprezentanţii Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) au declarat pentru Gândul că îşi vor schimba, însă, lozincile: „Aveam pregătite mesaje către preşedinte, însă vom avea un discurs moderat. Nu ne vom adresa preşedintelui, ci doar Guvernului. Trebuie să fim înţelegători”.

Peste 10.000 de sindicalişti din învăţământ sunt aşteptaţi marţi, în Capitală, cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei, la două acţiuni de protest organizate cu scopul de a cere revenirea la un nivel decent al salariilor, finanţarea echitabilă a sistemului de învăţământ public, stoparea desfiinţării abuzive a unor unităţi şcolare şi depolitizarea sistemului de învăţământ.

Sub sloganul „Salvaţi şcoala românească”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) vine cu 8.000 de oameni la mitingul din Piaţa Victoriei.

„Am dat acest slogan mitingului nostru deoarece vrem să transmitem un alt mesaj. Este vorba despre faptul că profesorii sunt umiliţi prin salarii indecent de mici, elevii îşi desfăşoară activitatea în condiţii insalubre şi total nesatisfăcătoare, iar toţi au manuale şi programe de învăţământ învechite. Cu alte cuvinte dorim o reformă reală a şcolii româneşti”, a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

După miting, sindicaliştii vor pleca în marş, pe Calea Victoriei, spre ministerele Muncii şi Educaţiei, unde vor depune liste cu revendicări.

UPDATE: Aproximativ 5.000 de sindicalişti ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) s-au adunat în Piaţa Victoriei, unde vor protesta cerând salarii decente, oprirea disponibilizărilor, dar şi investiţii în şcoli.

Liderii FSL anunţau că la protestul de marţi vor fi prezente aproximativ 10.000 de persoane.

În Piaţa Victoriei protestează sindicalişti din toate judeţele ţării.

Aproximativ 170 de profesori din Harghita, afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), au plecat în noaptea de luni spre marţi către Capitală pentru a protesta alături de ceilalţi dascăli din ţară.

Astfel, două autobuze cu protestatari au plecat din zona de nord a judeţului Harghita şi din Bălan.

Din zona Odorhei au pornit către Bucureşti trei microbuze cu profesori.

Ultimul microbuz, în care s-au aflat protestatarii din Miercurea Ciuc, a plecat către Capitală în jurul orei 6.00.

Din Harghita vor participa la protestul de la Palatul Cotroceni 80 de profesori sindicalişti de la FEN, iar la cel din Piaţa Victoriei 83 de dascăli afiliaţi la FSLI.

Alte autocare cu sindicalişti sunt aşteptate să ajungă în Piaţa Victoriei.

După o oră şi jumătate de protest la Guvern, sindicaliştii FSLI se vor încolona şi vor pleca în marş pe Calea Victoriei. Pe traseul marşului, protestatarii vor opri la sediile ministerelor Muncii şi Educaţiei pentru a-şi striga nemulţumirile.

Protestul celor de la FSLI ar urma să se încheie după trei ore, iar între 14.00 şi 15.00 aceştia vor pleca din Piaţa George Enescu, unde îi aşteaptă autocarele şi microbuzele, pentru a părăsi Capitala.

De asemenea, sindicalişti ai „Spiru Haret” şi ai FEN s-au adunat pentru a protesta la Palatul Cotroceni, începând cu ora 12.30.

UPDATE 1: Liderii FSLI au adresat un mesaj de condoleanţe preşedintelui Traian Băsescu, iar apoi cele aproximativ 5.000 de cadre didactice care protestează în Piaţa Victoriei au intonat în cor imnul naţional.

Tonul imnului a fost dat de un copil care avea prinsă pe haină o foaie pe care scria „Trăim fără educaţie”, mesaj însoţit de multe semne de întrebare.

Liderul FSLI, Aurel Cornea, s-a adresat celor prezenţi în Piaţa Victoriei, spunându-le că mesajul pe care vor să-l transmită profesorii, marţi, în stradă, este de a salva şcoala românească şi de face din ea una de calitate cu care „toţi să ne mândrim”.

‘Am ieşit azi (marţi – n.r) în stradă pentru că ne aflăm într-o stare de disperare. Salariaţii din învăţământ sunt umiliţi şi marginalizaţi de o putere coruptă care-şi cunoaşte doar interesele de clan, iar noi spunem azi că asa nu se mai poate”, a fost mesajul lui Cornea.

Liderul FSLI a amintit, în discursul său, situaţia părinţilor cărora nu li se oferă posbilitatea de a avea şanse egale la educaţie pentru copiii lor care învaţă după manuale învechite şi roase de timp.

Sindicaliştii strigă „Jos Guvernul”, ei având pancarte pe care scrie „Să muriţi bine”, „Urlă foamea-n noi”, „Ardealul nu vă vrea”.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş i-a invitat, marţi, de la ora 13.40, la sediul MMFSP, pe reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Învǎţǎmant Spiru Haret, ai Federaţiei Educaţiei Naţionale şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învǎţǎmant pentru prezentarea revendicǎrilor şi continuarea dialogului pe baza acestora.

Cadrele didactice care s-au adunat în Piaţa Victoriei au adus la protest o catedră şi un scaun vechi, precum şi două table în care sunt trecute note pentru premierul Emil Boc şi ministrul Daniel Funeriu, ambii fiind menţionaţi ca „repetenţi” legat de măsurile luate.

Conform menţiunilor pe pe tabla pe care este notată activitatea premierului Emil Boc, acesta „a primit” 2 la legea salarizării, 3 la finanţarea învăţământului, 1 la aplicarea Legii 221, 2 la legea pensiilor, 1 la măsurile anticriză. În raport cu aceste note, premierul este declarat „repetent” de către sindicalişti.

Pe ministrul Funeriu, dascălii l-au notat cu 4 la reforma învăţământului, 2 la legea educaţiei, 2 la calitatea în educaţie, 2 la programele şcolare, 1 la dialog social, rezultâtdn astfel acelaţi „statut” de „repetent”.

UPDATE 2:  Aproximativ 1.500 de cadre didactice afiliate la Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia „Spiru Haret” s-au adunat la Palatul Cotroceni, cerând salarii decente şi stoparea disponibilizărilor din sistemul educaţiei.

Protestarii sunt din judeţele Timişoara, Satu Mare, Giurgiu, Iaşi, Brăila, Vâlcea, Galaţi, Gorj şi Teleroman. Ei sunt îmbrăcaţi cu veste ale FEN şi „Spiru Haret” şi au în piept o bandă tricoloră.

Sindicaliştii au bannere cu însemnele sindicatelor la care sunt afiliaţi şi caricaturi cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.

Pe bannere se pot citi şi mesaje în versuri: „Vine iarna cea geroasă noi stăm chirciţi în casă/N-avem bani, n-avem mâncare/Vouă ce vă pasă oare”.

Alte mesaje care se pot citi pe pancarte sunt „Muncitori, sclavi în propria ţară”, „Salarii de 600 de lei. Cum se poate trăi?” şi „Ne-mprumutăm, dar cine plăteşte? Tot sclavii”.

Protestarii stau într-un perimetru împrejmuit de garduri şi un cordon de jandarmi. Sindicaliştii nu scandează mesaje, doar fluieră şi au vuvuzele.

O delegaţie a sindicaliştilor de la Spiru Haret şi FEN a intrat în Palatul Cotroceni pentru a lăsa un memoriu cu revendicările protestarilor şi o urnă cu fluturaşi de salarii ale unora dintre sindicalişti.

Protestatarii adunaţi i-au dedicat preşedintelui Traian Băsescu o broşură numită „Omagiu”, în care îi amintesc de promisiunile făcute din 2004 până în prezent şi, deşi au promis să nu scandeze, au cerut demisia acestuia, a premierului şi a ministrului Educaţiei.

Sindicaliştii din învăţământ i-au solicitat lui Traian Băsescu demiterea premierului Emil Boc şi a ministrului Educaţiei, Danier Funeriu.

Preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, a declarat la protest că îi pare rău pentru momentele prin care trece preşedintele, dar sindicaliştii au venit la Cotroceni pentru că Traian Băsescu este şi preşedinte, şi premier, şi reprezentantul Parlamentului.

„Îi cerem să-i dea afară pe Emil Boc şi Daniel Funeriu, pentru că ne-au adus în această stare. Cerem demiterea celui mai infatuat ministru al Educaţiei, care-şi trimite copiii la şcoli în străinătate. Îl acuzăm pe Traian Băsescu că de la el au plecat toate necazurile noastre. El a zis «Daţi afară intelectualii! Tăiaţi salariile intelectualilor!». A avut nevoie de noi doar la urne”, a spus Isvoranu.

Sindicaliştii strigă, în faţa Palatului Cotroceni, „Demnitate!”, „Unitate!”, „Demisia!” şi „Jos Băsescu! Jos Guvernul Boc!”.

De asemenea, ei i-au dedicat şefului statului o broşură numită „Omagiu”, în care îi amintesc o parte din discursurile şi declaraţiile sale, din 2004 până în prezent.

Pe prima parte a broşurii, sindicaliştii au scris: „Avem deosebita plăcere să dăruim acest volum domnului Traian Băsescu, preşedintele României, pentru a-i adresa, în acest fel, cele mai calde mulţumiri conducerii partidului şi de stat, pentru importanţa pe care o acordă educaţiei, precum şi pentru aprecierile vizionare şi viitorul strălucit pe care îl pregăteşte învăţământului de toate gradele din această ţară. Cu deosebită stimă şi apreciere, angajaţii din învăţământ”.

Totodată, trei dintre sindicalişti au venit îmbrăcaţi în Moartea, un pirat şi, respectiv, o vrăjitoare.

Între timp, cei 8.500 de sindicalişti din educaţie afiliaţi la FSLI care au protestat în Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.

UPDATE 3: Sindicaliştii FSLI l-au huiduit pe ministrul Muncii, Ioan Botiş, care a ieşit în mijlocul cadrelor didactice fără să ofere soluţii pentru revendicările lor, acţiunea de protest încheindu-se fără alte incidente.

O delegaţie a sindicaliştilor FSLI a discutat cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, căruia i-a prezentat revendicările lor legate de legea salarizării referitor la care profesorii vor alţi coeficienţi mai mari, de Legea salarizării pentru 2011, de dialogul social şi de protecţia socială a membrilor de sindicat.

Liderul FSLI, Aurel Cornea, a declarat, la finalul întâlnirii, că miercuri va avea loc o nouă întâlnire cu ministrul Ioan Botiş, referitoare la legea salarizării unitare şi legea salarizării din 2011.

La acţiunea de marţi a FSLI au participat aproximativ 8.500 de cadre didactice din întreaga ţară.

Sindicaliştii veniţi din ţară se îndreaptă spre Piaţa George Enescu, unde îi aşteaptă autocarele şi microbuzele, pentru a părăsi Capitala.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.