Datoria publică cheamă FMI-ul în ţară

Avem urgenţe cu serii multe de copaci şi iată că nu mai vedem pădurea: datoria publică a ţării creşte într-un ritm în care nu a mai crescut vreodată în istoria României. În timpul regimului ceauşist a fost ceva similar, dar vedeai rezultatele în investiţii de tot felul. Acum, sub un record istoric de îndatorări, nu vezi aşa ceva.

Nu poţi avea decât o explicaţie. Regimul iohannisto-câţist e chitit să pună ţara din nou sub cizma FMI. Ce fel de privatizări au rămas nefăcute? – te întrebi. Şi te gândeşti imediat la perla Coroanei: Portul Constanţa. De ani de zile (din 2007), acest port cu o mare valoare strategică în rutele europene de transporturi stă în calea interesului nostru naţional de a dezvolta autostrăzi. Dacă le-am dezvolta, ar creşte şi mai mult valoarea strategică a Portului Constanţa. Aşa că, iată, nu le dezvoltăm. Nu pricepem bine cum sunt puse frânele, dar e clar ca lumina zilei că frânele sunt puse în orice proiect de autostradă şi în orice execuţie de proiect.

N-am mai avut un ministru de finanţe atât de înamorat de fundamentalismele de piaţă şi atât de dispreţuitor faţă de proprietăţile economice de stat. Conjunctura pandemică l-a obligat să acţioneze altfel decât dorea inimioara lui (căci e vremea subvenţiilor de stat), dar pare hotărât să-şi facă plinul pe partea de privatizări cu adevărat strategice. Nu poţi descifra altfel ritmul actual (nebun) al creşterii datoriei publice. Ai fi putut crede, până ieri-alaltăieri, că ministrul de finanţe strânge bani pentru punerea în aplicare a Legii pensiilor. Nu mai poţi lua în serios această ipoteză, deşi PSD se pregăteşte să anuleze ordonanţa guvernamentală care a redus creşterea punctului de pensie.

Nici fixismul PSD pe această direcţie nu face bine echilibrelor noastre bugetare. Şi acest fixism cheamă FMI-ul să revină la butoanele noastre macroeconomice.

Încât, iată, oriunde te-ai uita, vezi la orizont „tancurile” marilor specialişti în privatizări de urgenţă. Şi nu mai înţelegi ce joc a jucat „naţionalistul” Dragnea dacă, în cele din urmă, chiar Legea pensiilor are a fi aceea care va destabiliza echilibrele noastre bugetare.

Iată de alegerile locale ce stau să vină nu vor mai avea în miezul lor Bucureştiul, ci oraşul şi judeţul Constanţa. Anul acesta, Bucureştiul este perdeaua de fum care ne face să nu vedem adevăratul miez, iar faptul total antisanitar că nu amânăm aceste locale spre a le face simultan cu parlamentarele spune multe. Foarte multe. Dar nu le spune pe româneşte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Puschea pe limba ! Nu ne-am saturat,nu te-ai saturat don Buduca, sa iti spuna FMI peste masa ca stai prost cu reforma,dar mai prost stai cu Dumnezeu,ca mai vinde tu Romanie niste bunuri inalienabile,ca majoreaza tu PNL impozitele,ca sa stai PSD drept pedeapsa o ora pe coji de nuca?La cat e de narod Catu,odata ii cheama daca ii iese ceva…
    Doamne, ce serpi incalzeste la san,dulcea Romanie!

  2. Dragi Copii,
    Dupa cum vedeti in poza de mai sus ( color ) se intorc Vapoarele Goale – ca de obicei – pentru ca Governu Meu e Falit !
    Slanina Voda Iohannis a chemat in Regim de Urgenta Camatarii FMI sa-i mai dea Banet cu Dobinda 4000% pentru a plati Incalzirea, Hrana si Bautura Secaturilor aflate la Butoane.
    Voi sinteti tineri si veti Supravietui cumva, cumva.
    Scapa cine Poate !

  3. Iohanis trebuie suspendat ! Cat nu privatizeaza portul Constanta si CEC-ul !

  4. Acesti copaci vor fi utili pentru toti tradatorii de neam care au subminat romania dupa 1989!
    Sa inteleaga bine acesti ticalosi ce inseamna subminarea tarii:Cind valoarea exporturi-importuri=negativ toti din toate demnitatiile din Romania vor plati pentru subminarea Romaniei!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.