De ce a fost amânat votul la Legea pensiilor

pensii, pilonul II

Votul final pentru Legea pensiilor a fost amânat în Camera Deputaţilor. Vicepreședintele PSD Florin Iordache a anunțat că dezbaterea în plen a legii pensiilor se amână pe săptămâna viitoare, susținând că nu este gata raportul comisiei de specialitate. În plen era ultimul pas înaintea promulgării de către preşedintele Klaus Iohannis. Care ar fi însă adevăratul motiv al amânării? PSD a pierdut majoritatea la Cameră. Printre parlamentari sunt voci care susţin că PSD nu a reuşit să strângă suficiente voturi pentru a trece această lege.

UDMR condiționează votul. ”Legea pensiilor e o lege mai bună decât legea actuală, dar trebuie tratată mai serios problema persoanelor cu dizabilități. Noi am introdus un amendament și în Comisie s-a votat amendamentul nostru, iar după pauză l-au respins. Nu se poate. Aceste persoane trebuie să se regăsească în sistem, este cererea noastră. În acest moment se discută și se va discuta în continuare și eu sper că se va găsi o soluție. Amendamentul există și noi îl vom susține și când ajunge în plen. Mai mult nu pot să spun, până când nu se votează, să vedem ce se întâmplă cu acest amendament. Noi am avut vreo 6-7 amendamente, nu știu de ce au fost respinse, e o procedură ce nu trebuie să devină o cutumă, reluarea votului”, a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor la Camera Deputaților.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice urma să intre pentru dezbatere şi vot în plenul Camerei Deputaţilor de miercuri, a precizat preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon.

„Dacă raportul va fi gata, eu zic că da (va figura pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor de miercuri – n.r.)”, a afirmat Adrian Solomon.  Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, după o şedinţă de peste şapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor. Au fost 14 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi o abţinere.

Printre amendamentele aduse în comisie se numără reducerea stagiului minim de cotizare şi în cazul femeilor care au copii adoptaţi.

„Reducerea varstei de pensionare prevazuta la al 1 si 2 se aplica si in cazul in care nr. de copii cuprinde si copii adoptaţi”, prevede amendamentul adus articolului 56 din lege.

Un alt amendament important adoptat de comisia de specialitate se referă la stagiul de cotizare pentru românii care vor să îşi cumpere vechime în muncă pentru a ieşi la pensie.

„Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, prevede articolul adoptat.

Comisia a eliminat amendamentul liderului PSD Liviu Dragnea prin care era introdusă în perioada asimilată stagiului de cotizare a perioadei în care asiguratul a urmat cursurile unei şcoli profesionale.

Deputaţii Opoziţiei din Comisie nu au votat pentru adoptarea unui raport de admitere.

Potrivit iniţiativei, Legea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2019.

Deputatul USR Cristian Seidler a anunţat, marţi, că va discuta cu juriştii şi cu partidele de opoziţie pentru a contesta la CCR Legea pensiilor, existând cel puţin trei motive de neconstituţionalitate. Şi preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii a anunţat că ia acest demers în considerare.

„Exită din punctul nostru de vedere cel puţin trei motive de neconstituţionalitate a acestei legi. Vom discuta cu juriştii şi cu ceilalţi colegi din opoziţie să înaintăm către CCR o verificare de constituţionalitate, care nu va împiedica intrarea în vigoare a legii, deoarece acesta trebuie să intre în septembrie 2021. Până atunci CCR are timp”, a decşarat Seidler, la finalul şedinţei Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

Deputatul USR a precizat care sunt cele trei probleme considerate de către acesta drept neconstituţionale:

„Cele trei probleme majore ale acestei Legi a pensiilor rămân. În continuare rămân în vigoare pensiile speciale. Nu este deci o reformă reală a sistemului de pensii. Legea va intra în vigoare abia în septembrie 2021 şi e doar o promisiune a actualei majorităţi guvernamentale pentru categoria pensionarilor. Li se promite cu trei luni înainte de alegerile parlamentare o creştere iluzorie cu 40% a punctului de pensii fără să se spună de unde vor fi aduşi aceşti bani, în condiţiile în care recent Guvernul a trebuit să suplimenteze din fondul de rezervă către fondul de pensii”, a adăugat Seidler.

Şi preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Daniela Tontsch, a afirmat că va lua în considerare contestarea Legii pensiilor la CCR, susţinând că este o discriminare faptul că persoanele cu handicap muncesc la fel de mult ca cele valide pentru a atinge stagiul de 15 ani de muncă.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul Legii pensiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. CARE ESTE PENSIONARUL CARE DORESTE SA ISI CUMPERE 5 ANI DE VECHIME SA PLATEASCA CONTRIBUTIA LA SALARIUL MEDIU BRUT APROXIMATIV 12000 LEI PE AN IN CONDITILE DE ASTAZI CEA CE DUCE LA APROXIMATIV 60000 LEI PENTRU CINCI ANI DUPA CARE SA PRIMESTI CITE 150 LEI PE LUNA PENTRU RESTUL VIETII.ORI IN CONDITILE IN CARE TE PESIONEZI LA60 ANI IAR DURATA DE VIATA SE INVIRTE IN JURUL 70-74 ANI PNTRU BARBATI REZULTA FOARTE CLAR CA AFACEREA ESTE PROASTA ASA SE SI EXPLICA NUMARUL MIC AL CELOR CARE SI-AU CUMPARAT VECHIME

  2. e o lege minunată, mult aşteptată, tocmai bună pentru sec.XXII. Până atunci, dragii pensionari vor păpa iluzii şi răbdări, la cuptor, nu prăjite(sunt nesănătoase).A, era să uit, nu uitaţi să vă încasaţi pensiile pe card la ing, conform sfatului subliminal din poză…mulţumiţi-vă cu un probabil punct de 1265 de lei, din septembrie spre decembrie 2019, când inflaţia şi taxele îşi vor fi făcut deja datoria, ciuruind bugetele personale, ca să nu mai vorbim de sporul demografic negativ, foarte productiv în rândul beneficiarilor legii pensiilor …

    • Nu te mai plange. Cat castiga un tanar cu salariul minim, venit intr-un oras mai ”rasarit”? 1162 de lei net, iar o chirie este de 200 de euro, deci daca nu gaseste inca o persoana ca sa imparta chiria face foamea. Tanarul este la varsta la care ar putea sa-si doreasca sa-si intemeieze o familie, sa-si cumpere ceva de imbracat…Tanarul nu are sansa de a primi analize gratuite desi plateste CAS pentru ca ”le papa” sarmanii pensionari care de frica mortii pazesc usa doctorului. Sunt batran, dar mi se pare imoral sa ne vaitam. Cine a muncit 20-30 de ani nu are o pensie asa mica incat sa moara de foame. Vaitatul a devenit un sport natinal. Care inflatie? Cu lamai/banane la 4-5 lei kg, carnea cu 17 lei ca in 2008. Numai ca atunci punctul de pensie era 600, iar azi 1100 lei. Lasati jocul pe telefon si cumparati-va mancare si ce va mai trebuie, este mai sanatos.

    • #doar vaicareli. cine se plânge nea văicărescule? Se vede că eşti bătrân, că le cam încurci, mai bine mergi în dormitor şi trage-i un pui de somn, ca să zici, după aia, că te-ai trezit…

  3. Daca va pricepeti asa bine la aceasta lege,de ce nu a-ti mers in PARLAMENT voi cu alta lege???Sunteti buni numai sa contestati.Nu aveti o viziune in a conduce aceasta tara.Cate acte normative vor fi abrogate prin aceasta lege care a fost foarte mult dezbatuta public???In dezbaterile publice nu am vazut un PNL-ist,un USR-ist sau un PMP-ist sa fina cu un argument la o prevedere din aceasta lege sau a legii salarizarii unitare.La voi totul este NEGRU.

  4. cel mai bine este să nu se schimbe nimic la pensii????.plesniţi de deşteptăciune!!!!sigur nu o să apucaţi pensia cu aşa IQ. sau poate propuneţi să le desfiinţeze că sunt pomeni electorale ale PSD!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.