De ce avem cea mai mare rată europeană a mortalităţii COVID?

România şi Spania conduc în clasamentul UE al mortalităţii COVID-19. Răspunsul la întrebarea din titlu e ascuns de propaganda guvernamentală:

1. Avem acest record sinistru pentru că facem cele mai neprofesioniste anchete epidemiologice din Europa;

2. Avem acest record sinistru pentru că Guvernul nu a vrut să cheltuie bani (mulţi) şi pentru testarea gratuită a asimptomaticilor, ceea ce a lăsat în mijlocul comunităţii cea mai mare parte dintre purtătorii de SARS-CoV 2.

Punctul 1 cere demisia ministrului sănătăţii. Punctul 2 cere demisia premierului.

Există şi un punct 3. Nu am reuşit să asigurăm o creştere corespunzătoare a paturilor ATI. Răspunderea pentru acest domeniu o are doctorul Ştefan Bubenek, care în tot acest timp a fost mai preocupat să saboteze prestigiul doctorului Cercel decât să prevină copleşirea capacităţilor ATI încă de la debutul valului 2 al pandemiei. Un val pe care l-am umflat prin deschiderea nepregătită cum trebuia a şcolilor şi prin ţinerea alegerilor locale pe 27 septembrie, chiar la debutul valului 2. Aceste cauzalităţi de ultimă oră cer demisia preşedintelui ţării.

Trei demisii pe care nu le vom avea. Pentru că acest regim şi acest guvern au înnebunit. Mai vor un rând de alegeri chiar la vârful valului 2.

Obsedaţi de alegeri şi de legitimarea populară a regimului, guvernanţii noştri au fuşerit strategia luptei contra pandemiei. Nu au avut răbdare să o readapteze din mers, ci au îngheţat-o în formele sale de la debutul luptei contra răspândirii virusului SARS-CoV 2.

Specialiştii britanici au constatat urme ale trecerii bolii COVID-19 în echilibrul psihic al celor care s-au imunizat deja. La noi, urma cea mai gravă ar fi constatabilă în starea psihică a conducătorilor ţării: nevoia lor de ascunde adevărul i-a transformat în mitomani (cred şi ei în minciunile lor), ceea ce este o formă de dezechilibru maniacal. Să-i vedem când vine faza depresivă a bolii! Căci aşa funcţionează bolile maniacale. Eu, personal, văd deja depresia în gândirea ministrului sănătăţii. Ce facem după ce vom depăşi 3.000 de cazuri pe zi? – a fost întrebat. „Vom merge prin ţară să căutăm paturi ATI libere” – a răspuns. Îl informez că avem câteva în munţi, rămase în urma rezistenţei anticomuniste din anii ’50.

În rest, mortul e de vină, poporul nu respectă recomandările, cu prevenţia eficientă se ocupă ţările bogate, noi, conducătorii României, dăm amenzi ca să îmbogăţim şi noi ţara un pic. Nu am testat pe scară largă de teamă că toate spitalele vor deveni spitale COVID-19. Nu uitaţi că, la debutul european al pandemiei, un milion de români s-a întors, peste noapte, acasă. Nu am vrut să arătăm dimensiunile reale ale contagiunii ca să putem rămâne şi cu spitale non-COVID-19.

În primăvară, când nu am avut o mortalitate COVID-19 record, autorităţile au ţinut să sublinieze că a fost meritul lor. Acum, nimic despre lipsa lor de merit.

Tot mai mulţi ar vrea să desfacă misterul opţiunii noastre antitestare. Ipoteza mea este că, alături de chestiunea de mai sus (să rămânem şi cu spitale non-COVID-19), a fost şi un calcul financiar. În buget erau prevăzute cheltuieli pentru două rânduri de alegeri. Dacă Guvernul ar fi băgat bani în testări gratuite pe scară largă, ar fi trebuit să ia în calcul un singur rând de alegeri ori niciunul. Nu-şi putea permite să mute alegerile după rezolvarea crizei sanitare, căci nu era controlabil riscul ca până atunci erodarea simpatiilor pro-Guvern să fie prea avansată. Dar de ce te temi, iată că nu scapi. Acum, evenimentele valului 2 erodează ceas de ceas şi în proporţii de masă visul iohannist de a pune şaua sa pe Parlament. Bilanţul acestui Guvern are a umple cimitirele şi ne vom întreba de ce a fost nevoie de atâta moarte ca să plece Orban şi să rămână Iohannis. Dar poate că, în depresia sa postpandemie, preşedintele îşi va prezenta demisia de dezonoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Buduca face observatii extraordinare! De ce nu sunt luate in considerare? De ce nu produc efecte publice semnificative? De ce Buduca nu este sanctionat pentru ceea ce spune? Sunt multe explicatii, dar una se impune ca reala si trista:Romania nu mai poate fi „judecata” informal, adica de scriitori, si asta pentru ca a ramas, aproape, fara sex! Vom muri si vom vedea! cum spunea poetul Ion Nicolescu la TURN

  2. Dl Buduca nu inceteaza sa ma surprinda de fiecare data cand isi impartaseste bucuriile si suferintele care-l macina! Noi cititorii nu vom inceta sa-i stam de-a…dreapta indiferent de orientare! Niciun alt analist al publicatiei nu are acest
    har al filosofarii istoriciste care sa provoace nelinisti metafizice si libidouri materialist-dialectice…

  3. Domnul Buduca este foarte ocupat in a sufla in goarna teroarei, sa ne infricoseze(pentru asta este el oare platit?), in loc sa ia aminte ca si noi, bietii cititori, am auzit si stim de Suedia, Belarus, Danemarca si alte tari unde tocmai pentru ca nu s-a facut nimic, au scapat fara pierderi peste cota normala letala a unei gripe.
    Domnule Buduca, daca guvernul si presedintele se apucau sa ia masurile visate si cerute de matale(nu stiu in ce calitate academica sau stiintifica), Romania fi avut un scor dublu de morti de pe urma Covidului si a IDIOCRATIEI.
    Daca matale nu esti in stare sa te abtii de la publicarea unor asemnea enormitati, roaga pe cei din Redactie sa o faca.

  4. Parlamentarele o sa esueze exact ca si anticipatele. Mai sunt aproape doua lu i si jumatate si viitor ne surade ca si o capatana de cal mort. O sa ne distram , ca asa suntem noi urmasii dacilor, ne bucuram cand pleaca unul la Zalmoxe. Darmite cand pleaca cu sutele.
    P.S. ironia acestui virus e ca nu alege dupa simpatie politica, inregimentare sau avere.

  5. Teza că prin demisii ghidonam pandemia nu duce nicăieri. Oricum nimeni nu va demisiona. În plus nu acoperă decât jumătate din problema. Respectiv răspunsul instituțional la o contaminare. Unde, într-adevăr, ar fi trebuit testat înzecit, să știm măcar pe ce lume trăim.
    Ceea ce ni se întâmplă acum se poate amplifica dramatic. Au fost perioade în aprilie sau mai când bolnavi din Alsacia erau transferați la spitale care mai aveau locuri în Germania sau cu TGV în sud. Noi o să ne rugăm de bulgari sau unguri?
    Capacitatea de tratament, oricare ar fi ea, este inerent limitată și va avea întotdeauna un punct de inflexiune. Avem 1.100 de paturi la ATI. Dacă am avea dublu n-ar avea cine să le deservească.
    Cea mai eficientă rezolvare – evitarea contaminării prin disciplină auto-impusă a populației – este iluzorie în România. Aici suntem pe cale să înregistrăm un eșec major. Mai ales că soluțiile nu pot fi găsite decât de medicii pe care-i avem. Și care spun în esență că cei mai mulți care ajung la ATI au parte tot de moarte. Asistată.
    Participarea populației la un efort colecțiv, profilactic, presupune încredere în recomandările medicale, disciplină și solidaritate generală.
    Când le-am avut ultima dată?

  6. Foarte probabil spitalele noastre au devenit sau sunt pe cale sa devina locuri de cazare nu de tratament. Un loc de popas inaintea marii treceri.
    Nu generalizez, dar nici straduinta personalului medical nu te da pe spate, constatare personala. Mai devreme sau mai tarziu fiecare va constata ca, in raport cu boala, este cam pe cont propriu.

  7. Mai rromanilor, din moment ce strainii cuceresc puterea in Romania pas cu pas, urmeaza sa apara si consecintele vizibile cu ochiul liber si pentru orbi. Este evident ca, datele raportate la inceputul pandemiei au fost false fiindca nu s-a organizat testarea in masa. Pe timpul verii s-a marit numarul infectatilor fiindca foarte multi romani au preferat sa faca concediile pe afara si aveau nevoie de un test. Si nici asa nu s-au raporta corect datele urmarindu-se un singur scop: alegeri cu orice pret pentru distrugerea completa a PSD-ului(pohta ce-am pohtit-o si indeplinirea misunii de la Angela/Soros). A trebuit sa moara oameni si sa se fure cu sacul ca sa scapam de psd-isti cu toata incapatanarea simplilor cetateni care nu-l mai au decat pe Dumnezeu de partea lor( vezi Iasul- sf. Parascheva). Leprosii straini de la varful statului nu au alocat bani pentru pensii si pentru alocatii copii dar nici pentru testarea in masa si izolarea pozitivilor pana la vindecare. Mor mai multi pe treptele spitalelor si acasa decat cei cu virusul scapat de la liliecii care au fentat cele mai tari servicii de informatii din lume. Acum se incearca si distrugerea completa a singurii industrii romanesti:HORECA. Din moment ca tinerul bovin/hastagist/sorosist/ mano cornuto se inhesuie cate 10/metru patrat prin cluburi, Johannis inchide terasele din aer liber. Frumos Johannis, felicitari! Asa conducatori, asa masuri! Nu tu ventilatoare, nu tu spitale amenajate covid, nu tu medici la ATI (unde sunt medicii ATI-isti care au luat examenul de medic specialist de anul acesta?), nu tu spor pentru medicii din prima linie. Nici medicii de familie nu raspund la telefon ce sa mai vorbim de DSP-urile politizate care au ordin sa lase psd-istii sa moara. Nimeni nu observa ca mor si altii nevinovati si apolitici. Succesuri popor roman cu frit in frunte!

  8. Eu unul as da alte trei raspunsuri la intrebarea din titlu : 1. Pentru ca avem, ne place sau nu, una din cele mai inapoiate, troglodite si needucate populatii din Europa. Fac parte din acest popor, nu generalizez (trebuie sa recunoastem si sa recunoasca si altii ca Romania a avut si are si genii sau, simplu, ceea ce se cheama „OAMENI”) dar trebuie la fel sa recunoastem ca avem si un foarte mare numar de, pardon !, antropoizi ; 2. Pentru ca avem cea mai infecta, corupta, tembela si antinationala, la urma urmei, „clasa politica” din Europa, un adevarat blestem de zeci de ani pe capul acestui popor si acestei tari ; 3. Pentru ca (si aici chiar ca nu putem face mare lucru, „problema” e genetica) sintem un popor latin (alaturi de Spania, Italia, Franta, …), tari in care (si e tot o expresie franceza oarecum autoironica) „bordelul e maxim” !

  9. ati uitat faptul ca derbedeii din sanatate au schimbat cam de o luna protocolul de declarare a mortilor de covid. In felul acesta se inmultesc la greu asa zisi decedati de covid. Caut stirea cu disperare si nu o gasesc, dar se pare ca nimeni nu isi mai aduce aminte de ea.
    Reamintiti-va ce a zis jigodia de tataru in luna mai anul curent:
    „Trebuie să ne gândim că fiecare din acești decedați avea și infecție cu noul coronavirus. Noi ținem să raportăm orice infecție cu coronavirus. Cei care aveau comorbidități nu le aveau de cu o zi înainte. Le aveau de ani de zile. Faptul că a intervenit o infecție cu coronavirus poate să fi grăbit decesul pentru o boală cronică, dar avea acea infecție cu coronavirus….. Față de alte țări care nu raportează – și mă refer aici la Germania – decât cazuri strict fără comorbiditate, care au murit de infecție COVID, am ales, și la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, care ne-a cerut să raportăm fiecare caz de infecție cu COVID, am ales să raportăm inclusiv cazurile decedat care aveau infecții COVID”.
    De ce nu se intelege ca este o mistificare fara precedent? nu ca nu exista ra..atul asta de virus ci faptul ca vor sa darame tot. Cititi cartea „Covid-19: The Great Reset” scrisa de Klaus Schwab, presedinteel executiv la mizeriei Forumul Economic Mondial. Si el si Malleret spun CLAR ca este de departe cea mai slaba pandemie din ultimii 100 de ani dar ca nu se poate pierde ocazia de a schimba TOT. Of Doamne, de ce nu cititi sii il lasati pe postacii de aici si de aiurea sa va invenineze si sa va sperie?

  10. Mi-a atras atentia ideea ca disputa dintre dr Bubenek si Streinu ar avea legatura cu dezvoltarea pandemiei. Nu sunt partizan, ci incerc sa fructific informatiile ce au reiesit din dialogul aprins dintre cei doi medici. Dr Bubenek il acuza pe dr Streinu ca a monopolizat, in spitalul dumnealui, activitatea de terapie intensiva, oferind unei alte specialitati (in speta boli infectioase) competente peste normele legale. Motiv pentru care se opune trimiterii de medici rezidenti ATI in acest spital. Legal, dreptatea este de partea dumnealui. Cu toate acestea, actuala pandemie ne-a invatat ca o singura specialitate, dimensionata pentru media multianuala a cazurilor, nu face fata 100% provocarilor specifice perioadei pe care o traim. Sau, mai bine zis, gradul de uzura al personalului este impins la extrem, cu consecinte asupra performantei. De aceea ar fi bine sa analizam si modelul propus de dr Streinu Cercel, model desprins din practica germana. Acolo, in Germania, specialitatea romaneasca ATI are doar componenta de anesteziologie si ingrijire postoperatorie. Terapia intensiva non-chirurgicala revine integral medicilor specialisti din sectia clinica in care pacientul este internat, acestia parcurgand, in cadrul programului de pregatire in specialitate, module dedicate acestui aspect. De aceea nemtii nu au avut niciun moment probleme cu spitalizarea cazurilor grave, ei primind chiar si numerosi pacienti din tarile invecinate. Orice model are plusuri si minusuri, unele sunt mai costisitoare (modelul Streinu-Cercel), altele mai adaptate perioadelor de calm epidemiologic (Bubenek). Cred ca universitatile de medicina, ministerele sanatatii, invatamantului si profesionistii din diverse specialitati (probabil si ministerul finantelor) vor trebui sa se aseze la masa si sa ia o decizie, pentru viitor dar cu un ochi aruncat catre ceea ce se petrece acum, cat mai favorabila pacientului roman.

  11. Talharii lui Klaus Iohannis vor, prin numarul mare de morti de covi-19 sa smulga de la Uniunea Europeana sume mari, doar astfel vor avea ce talhari. In Romania nu se moare de covi-19 ci medicii nazisti ai lui Iohannis in frunte cu Arafat nu-i trateaza pe cei bolnavi de boli cronice lasandu-i sa moara. De aceea nu se fac autopsii, de aceea sunt falsificate certificatele de deces, de aceea nu se cunoaste cine sunt cei care au fost asasinati. Cu PNL la guvernare din martie si pana in prezent covi-19 a deveniit extrem de grav(daca luam in serios minciunele PNL/Iohannis). In acest caz PNL/Orban/Iohannis nu pot stapani ” pandemia ” deci trebuie sa plece si sa lase profesionsitii in medicina sa munceasca cu adevarat, nu prin metode criminal. nazist/iohannsit/PNL-iste.

  12. Stefane, toate profesiile umaniste, medicina, educatie, justitie , arte nu pot fi politizate si sa cada in mana unor politruci de o mare abjectie si infractionalitate. Acesta este motivul pentru care PNL/Orban/Iohannis se mentine la o criminala putere catarandu-se pe cadavre(vezi Club Colectiv), ” pandemia ” folosita ca arma terorista impotriva oamenilor, motiv si pentru talharierea voturilor>

  13. „De ce ,de ce Tolea,de ce”
    Intrebarile intrebatorului Buduca de totdeauna
    Unde e galetusa? Unde e lopatica?

  14. Nu dau 2 parale pe datele autoritatilor : testari cu testere neomologate , determinari in conditii nestandardizate , nr infim de determinari , dar mai presus de toate , masluirea cifrelor in scopul continuarii tunurilor si a derobarii de responsabilitati .
    Mai e o chestie: sigur , au murit oameni CU Covid , dar mai putini DE Covid . Dar au mai murit oameni cu comorbiditati carora nu li s-a acordat asistenta necesara DIN CAUZA Covid . Cauza mortii se poate stabili doar prin autopsii . Nu s-au facut . autopsii .

  15. Nu romania și Spania, bre jurnalist, ci doar romania,. Te intrebai deunăzi…Ce ne facem când vom avea 2000 de virusați pe zi, pe urmă te intrebai ce vom face când vom avea 3000 de virusați pe zi, ia,.. te intrebi acu de ce vei face când vei avea 10.000 de virusați pe zi, sau chiar mai mulți..? Căci urmează. Se putea prevede că școala nu trebuia pornită decât on-line,.iar după alegeri stare a de urgență. Se putea ști că acestă situație care devine incontrolabilă se va produce. De ce s-a perseverat, deși erau deja cazurile către 500 la terapie intensivă,.? Nu putea ghici nici un deștept prea bine plătit de ce va urma ?? Romania nu e spania și nu e italia, cu atât mai puțin suedia sau germania,..Ergo, trebuie să fie guvernanți, dar și presa, atât de treji să fie la curent cu ce are acasă, in casa lui,.Acu nu are de ce privi la alții, căci are mortu-n casă..

  16. De vina este poporul. O spune mai direct, mai indirect d-uL Presedinte. Placa cu „PeeeSeeeDeee e de vina” nu mai tine la 1 an de guvenare a „partidului meu”, an in care pe toate deciziile guwernamentale stau semnaturile PNL-istilor. Dar cum nu poti face raspunzator guwernerul PNL ptr propriile decizii, ramane sa dai vina pe poporul ingrat. Ca si Ceausescu pe la sf. anilor ’80 cand a spus ca oricat de bune sunt masurile gandite de Partid, aceste nu vor functiona daca poporul nu le va executa.
    D-ul presedinte de si vede ca la ~7 zile (perioada de incubatie) de la alegeri numarul de imbolnaviri explodeaza, spune ca alegerile nu au generat evenimente epidemiologice. Negarea cifrelor statistice… Pe de alta parte se poate considera ca are dreptate, nu a intrat niciun alegator in sectia de votare sanatos si a cazut mort de COVID-19 acolo. Deci nu au fost evenimente epidemiologice.

  17. fiindca avem cea mai mare productie la hectar din vremuri de demult, fiindca avem cei mai scoliti doctori la scoala de bune maniere de la Academica Clinceni, fiindca ………IN concluzie este un fake news fiindca nu suntem in Europa ci in africa si acolo suntem pe primul loc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.