Ce trebuie să știți dacă sunteți suspect de coronavirus!

Ministerul Sănătăţii a transmis, luni, precizări cu privire la testarea suspecţilor de coronavirus din Bucureşti, explicând procedura care trebuie urmată. Prima dată trebuie sunat la DSP, iar pe baza datelor transmise de instituţie se face recoltarea în centre. În lipsa acestor date, centrele nu vor face recoltarea.

”Persoanele care prezintă simptomatologie specifică infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, conform Metodologiei INSP din data de 20.01.2022, (http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-personalul-medico-sanitar/2951-metodologia-de-supraveghere-a-covid-19-actualizare-20-01-2022), cu indicaţie de testare RT-PCR, vor solicita testarea către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti prin numărul de Call Centre 021-9462 sau prin platforma online de la adresa https://dspb.ro/formular-programare-test-covid-19/”, a transmis, luni, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că persoane nedeplasabile, sau care nu au posibilitatea de a se deplasa către un centru de testare, vor menţiona acest lucru în formularul online sau operatorului Call Centre pentru a fi introduşi în lista de aşteptare a SABIF pentru testare la domiciliu.

”Pentru persoanele care se pot deplasa către un centru de recoltare, fără a utiliza mijloacele de transport în comun, DSP va informa solicitantul cu privire la posibilitatea testării într-un punct de recoltare organizat într-o unitate sanitară, prezentându-i le pe cele din imediata vecinătate, dar şi posibilitatea de accesa harta acestor puncte de recoltare, publicată pe site-ul MS şi DSP Bucureşti. De asemenea, DSP va emite prin email si/sau sms care conţine numărul de înregistrare al cererii, numele, prenumele solicitantului şi CNP-ul parţial anonimizat, pe care pacientul îl va prezenta la centrul de testare”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a explicat că persoanele care se vor prezenta în punctele de recoltare vor prezenta dovada înregistrării de testare la DSP Bucureşti.

”Persoana va prezenta email-ul /SMS-ul primit de la DSP Bucureşti. Fără această dovadă, recoltarea probelor pentru  RT-PCR, nu se va efectua! Personalul din punctul de recoltare are obligaţia să valideze datele paşaportare cu numărul de înregistrare al cererii de testare, primit prin email / SMS, de la DSP Bucureşti. În cazul în care, datele nu corespund, recoltarea nu se va efectua”, a mai transmis instituţia.

După recoltare, persoana testată va aştepta la domiciliu rezultatul testului RT-PCR, pe care îl va primi prin email / sms din aplicaţia CORONAFORMS.

În cazul în care rezultatul testului este POZITIV, persoana trebuie să contacteze medicul de familie.

Ministerul Sănătăţii a decis înfiinţarea de centre de recoltare pentru pacienţi cu simptome de COVID-19 la mai multe spitale din Capitală, după ce la call-center-ul DSP Bucureşti au fost înregistrate peste 2000 de solicitări în vederea testării a aproximativ 6000 de persoane potenţial infectate cu SARS Cov-2, iar timpul de aşteptare a trecut de 72 de ore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Daca stam pe lista de asteptare a DSP se moare cu zile. Corect at sa se sune direct la medicul de familie si acesta sa il trimita la un centru de testare cat mai repede. Nu sm scapat de centralismul comunist, ca totul sa fie in mana DSP. Oana la pandemie ardeau gazul degeaba si acum fara ei nu misca nimic. Mii de decese se datoreaza organizarii proaste, dar nimeni nu recunoaste.

  2. Ce trebuia sa stim am aflat in acesti doi ani de mascarada. Oricum banuiam, doar ca acum s-a si dovedit.

  3. acum doi ani, tot protocolul asta idiot l-ati fi urmat?
    Iar asta de-si zice patriot n-a inteles nimic din circul planetar.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.