Decizie ANRE: Racordarea la gaze va fi gratuită

Racordarea la gazele naturale a tuturor clienților casnici va fi gratuită, indiferent de distanța față de rețea, stipulează un ordin dat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei prin care se stabilesc cheltuielile pe care trebuie să le suporte distribuitorul. Costurile se vor regăsi ulterior în factura consumatorilor, însă nu vor depăşi 1% din tariful de distribuţie, a declarat Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

„Este vorba despre toţi consumatorii casnici şi unii non-casnici. Costurile de racordare vor fi suportate de operatorul de distribuţie, dar el are posibilitatea să le includă în planurile de investiţii anuale, care în final se vor transfera în tarifele de distribuţie, prin socializare. Valoarea este foarte mică. S-a făcut un calcul, o estimare, iar tariful de distribuţie creşte aproape nesemnificativ. Este vorba de zero şi ceva la sută, sub 1%. Este o măsură bună, pentru ca toţi consumatorii, inclusiv cei din categoria vulnerabililor, să aibă posibilitatea să fie racordaţi şi să beneficieze de acest serviciu”, a spus Havrileț. Această măsură va fi luată atât în ceea ce priveşte racordarea la sistemul de gaze, cât şi în privinţa noilor clienţi de energie electrică. „Dorim ca operatorii de distribuţie să finanţeze şi branşamentele şi unele dezvoltări viitoare ale localităţilor. De aceea se precizează că, dacă o unitate teritorial-administrativă are în plan extinderea acesteia, operatorul de distribuţie trebuie să includă în planul de investiţii din anul următor extinderea reţelei şi în zona nouă”, a completat Havrileţ.

Recent, Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a spus că ordinul ANRE va crea mari probleme operatorilor de distribuție. „Deci, vorbim de zone restrânse de concesiune unde cetăţenii vor trebui să suporte aceste tarife. Aici intervin probleme precum pe ce perioadă. Pentru a fi suportabile, se vor duce pe zeci de ani, ceea ce va genera dificultăţi operatorilor de distribuţie, mai ales în cazul celor mici”, a precizat Vlăsceanu. În acest moment există 36 de operatori de distribuție. Șeful unuia dintre distrubitori, Eric Stab, de la Engie România, a spus că ordinul seamănă cu legenda Meşterului Manole şi trebuie să fim foarte atenţi să nu facem mai mult rău, plecând de la o intenţie bună. „Poate fi asemănată situaţia cu legenda Meşterului Manole, pe care toată lumea o ştie, chiar şi străini ca mine. Ştim ce s-a întâmplat cu meşterul Manole şi cu soţia sa, când a încercat să construiască mănăstirea Curtea de Argeş şi a finalizat prin a se sacrifica pe sine, familia sa şi echipa sa. Trebuie să avem mare grijă pe viitor, că avem intenţii bune să construim – construirea unei mănăstiri e o intenţie bună, construirea unei reţele de gaze e o intenţie bună, dar nu trebuie să o facem într-un fel în care să ne autosacrificăm”, a spus Stab.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că această măsură nu are nicio logică, iar costurile vor fi recuperate din tarif.

„Sigur că aceste costuri vor fi recuperate din tarif. Este o prostie populistă, pe care speram să nu o mai văd în România. Cineva trebuie să plătească. Plătesc companiile? Păi companiile închid și pleacă. Plătește statul? De unde să plătească statul? Probabil vom plăti noi, ceilalți consumatori. Adică este cineva în vârful dealului care vrea să se conecteze, costă 5 milioane de euro. Trebuie să-l conectăm și apoi vom plăti cu toții. (…) Este o prostie din toate punctele de vedere. Eu îi înțeleg pe acei oameni. Mulți în România se încălzesc cu paie, cu coceni, cu ce găsesc. Trebuie ajutați, dar nu așa. Sunt alte soluții: vorbim de pompe de căldură, de panouri fotovoltaice. De ce mai construim 3 – 4 centrale nucleare? De ce ne-am dus în America, am semnat un contract și luăm împrumuturi ca să construim centrale nuclare? Ca oamenii să se încălzească pe electric?” a spus Răzvan Nicolescu, la Digi 24.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Alo, eu deja sunt bransat pe banii mei, mie sa nu imi creasca pretul la distributie, sa nu imi bage mana in buzunar ca am platit deja! Si am platit mult, cateva zeci de milioane in bani vechi. Sa nu spuna acum ca va fi doar 1%, costurile de bransare sunt foarte mari!

  2. Am spus din start ca e o capcana, nimic nu este gratuit atata timp cat este liber la scumpiri in Romania si toate au liber la crestere precum creste coca framantata cu drojdie! Initial, va fi gratuit, dar cheltuiala o vor recupera in rate prin facturi! Ce e asa greu de concluzionat intro tara in care totul se plateste cu varf si indesat de catre majoritatea cetatenilor care, efectiv, nu beneficiaza de niciun bonus, nicio facilitate!

  3. Domnule Eric Stab puteți concura cu suces garantat a categoria Cea mai mare nerozie”. Ce legatură are metafora din Meșterul Manole despre creator, creator care-și zacrifică își zidește modul de viață normal cu soție și copii într-o operă, intr-o o lucrare ce dăinuie peste timp? În rest Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie are dreptate, distribuitorii de gaze nu sunt firme de caritate, dacă există așa ceva. Adevărul despre “gratuitate” este similar “investiția” USA care ne costă 8 miliarde dolari ce vor fi plătiți în 10 ani. Acțiunea este tot atât de haină precum băncile când dădeau credite cu buletinul și omul pleca fericit cu televizorul da-l plătea de două ori. Tot “vunerabiili” au fost jăcmaniți crunt și atunci! Este un mod prin care Distribuitorul dacă este și ticălos și nimeni ne e afacerist de millos, îți aduce gazul în poartă la un preț stabilit de el. Adică dacă l-a costat 5000 pune profit tot atât declarând 10000 lei ce vor recuperați pe factura lunară. La trei camere cu centrală termică facura este cam 3000 pe an. 450lei 6 luni, 50 lei vara. 1 % însamnă 30 lei. 10000 împărțit la 30 dă 333 luni. Adică domnule Havrileț, ai plăti lunar 28 de ani. Tot școală fără licență are și domnul Niculae?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.