Demisie surprinzătoare la ONU în dosarul nuclear iranian

ONU

Pe 1 mai, la o zi după ce premierul Israelului a susținut că Iranul nu respectă acordul nuclear din 2015, Agenția Internațională pentru Energie Atomica, însărcinată cu monitorizarea angajamentelor Teheranului, a anunțat că „nu există indicii credibile“ care să susțină continuarea programului nuclear iranian după anul 2009.

Nu trec însă decât câteva zile, ce au adus retragerea SUA din acest acord, și o primă încleștare israeliano-iraniană pe cerul Siriei, iar șeful inspectorilor AIEA, finlandezul Tero Varjoranta, și-a anunțat demisia, cu începere de pe 11 mai.

Nicio publicație internațională nu a reușit să pătrundă motivele reale ale acestei demisii surprinzătoare dincolo de „motivele personale confidențiale“ invocate de fostul oficial ONU. Varjoranta a fost vreme de cinci ani director adjunct al AIEA și a condus departamentul care controlează respectarea Tratatului de Neproliferare Nucleară de către țările semnatare. Finlandezul este cel care a oferit AIEA probele în baza cărora agenția ONU i-a contrazis pe președintele Donald Trump și premierul Benjamin Netanyahu, arătând că, într-adevăr, Iranul a avut un program „coordonat“ pentru arme nucleare înainte de 2003, însă că documentele privind acest program invocate de Netanyahu „nu oferă probe explicite că Iranul a violat acordul nuclear din 2015“.

Așa cum presiunile SUA și ale Israelului asupra agenției ONU cresc tot ai mult, așa și Iranul încearcă o ofensivă diplomatică pentru asigurarea susținerii acordului din partea țărilor care nu au renunțat la el: Rusia, China, Germania, Franța și Marea Britanie. Ministrul iranian de Externe Javad Zarif își programează în următoarele săptămâni un turneu în aceste state, cu un mesaj important din partea președintelui Hassan Rouhani: „Dacă la finalul acestei scurte perioade vom ajunge la concluzia că putem beneficia total de pe urma acordului, atunci acordul va rămâne“. „Retragerea SUA reprezintă o încălcare a principiilor morale. Dacă celelalte cinci state vor continua rămâne în acord, atunci şi Iranul o va face, în pofida voinţei Americii“, a declarat Rouhani. Liderii de la Teheran vor să mențină economia pe linia de plutire prin continuarea afacerilor cu marile puteri europene, care refuză pe moment să părăsească acordul nuclear.

Presiunile SUA sunt tot mai mari asupra aliaților europeni, iar eventuala retragere a unuia dintre cele trei state UE poate fi mascată prin declarații de susținere a acordului, în timp ce relațiile economice cu Iranul ar fi restrânse. Dacă acordul nuclear din 2015 va rămâne sau nu în viața o vor arăta mai degrabă indicii economici și marile contracte, nu anunțurile oficiale ale cancelariilor europene.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

3 Comentarii

  1. Probabil, expertii israelieni, au gasit ceva, care l-a facut sa-si dea demisia intempestiv, pentru a lasa locul unuia care poate fi manevrat ca o papusa cu sfori.

    • exact, asta e stilul de lucru cand trebuie eliminat cineva dintr-o functie cheie, santaj…

  2. Consider ca este o parte dintr-o schema clasica : se doreste un alt presedinte la IAEA care sa fie de acord cu politica USA, dupa care, intr-un final, vom avea un razboi contra Iranului. Dar sa nu uitam ca marea superputere este „rodata” in asemenea actiuni care s-au finalizat cu razboaie : 1)golful Tonkin (razboiul din Vietnamul ), 2)existenta armelor biologice si chimice in Iraq ( un mare neadevar acceptat si de ONU, care apoi a fost demontat chiar si de Tony Blair) ; 3) razboiul din Libia, dar si altele mai vechi. Vorbim de pace, insa interesele unor tari duc si in prezent la razboaie seccesive. Se pare ca o perioada lunga de pace, de stabilitate nu este benefica !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.