Membrii de partid din Italia decid în privința imunității vicepremierului

Democrație directă vs. procurori și convenții internaționale

În martie 2018, după victoria populiștilor și naționaliștilor italieni la alegerile legislative, cotidianul Financial Times scria că cel mai radical plan al Mișcării de 5 Stele din Italia (formațiunea care a câștigat alegerile) este reducerea puterii legislative a parlamentului în favoarea unui sistem de democrație directă, prin care populația să voteze legi și ordonanțe ale guvernului. Sistemul funcționa deja în cadrul aprtidului creat de comicul și bloggerul Beppe Grillo, prin intermediul unei platforme online unde membrii partidului au decis prin vot platforma politică înaintea alegerilor.

Acum, acest sistem de democrație directă poate decide soarta guvernului Italiei, format de Mișcarea de 5 Stele și Liga, partidul naționalist al lui Matteo Salvini. Pe 18 februarie, membrii Mișcării de 5 Stele au fost invitați să participe la un vot pe rețeaua Rousseau prin care să decidă care va fi poziția senatorilor M5S privind dosarul în care vicepremierul Salvini este acuzat de răpire de persoane.

Este vorba despre dosarul ”Diciotti”, nava pazei de coastă italiene care transporta circa 150 de  imigranți salvați în Mediterana, cărora le-a fost refuzat accesul în Peninsula de către ministrul de Interne și vicepremierul Salvini. Acum, Salvini este acuzat de răpire, pentru că imigranții africani au petrecut cinci zile pe navă. Dosarul a fost deschis de procurorii din Catania, Sicilia. Vicepremierul este acuzat și de abuz de putere. Salvini, care este și senator, are imunitate și nu poate fi urmărit penal decât în cazul în care Senatul va vota pentru ridicarea imunității. Senatorii Mișcării de 5 Stele vor vota după cum vor stabili membrii de partid. Rezultatele, așteptate inițial pentru ora 19, ora României, întârzie din cauza că site-ul amintit nu a făcut față numărului mare de accesări.

Întrebarea, criticată de opoziția din Italia, este următoarea: ”Întârzierea debarcării de pe Diciotti, pentru redistribuirea imigranților în alte state europene, a fost decisă în interesul statului?”. Un răspuns DA va opri investigația impotriva lui Salvini. Un NU le va permite procurorilor să continue.  Un sondaj realizat la finalul lunii ianuarie arăta că 83% dintre alegătorii M5S nu erau de acord ca Salvini să fie anchetat și judecat.

Dosarul Diciotti

Dosarul procurorilor a fost deschis in rem, în august 2018, și a a fost bine primită la Bruxelles. Italia risca să fie acuzata de încălcarea Articolului 5 a Convenției Europene a Drepturilor Omului, potrivit căruia cei care caută azil nu pot fi reținuți mai mult de 48 de ore, trebuie eliberați imediat și trebuie să li se ofere oportunitatea de a aplica pentru azil.  Incidentul ”Ubaldo Diciotti” a avut loc în august, când imigranții au fost ținuți pe vas cinci zile. Au fost eliberați doar după ce Irlanda, Albania și Biserica Catolică au căzut de acord să redistribuie imigranții, majoritatea venind din Eritreea. Ancheta a avansat și, în ianuarie 2019, procurorii au anunțat că au probe suficiente pentru a-l pune sub acuzare pe ministrul de Interne Salvini. ”Risc între 3 și 15 ani de închisoare pentru că am blocat migrația ilegală în Italia. Nu am cuvinte”, a scris atunci Salvini. Consiliul Europei a intervenit și a arătat că este îngrijorat de ”incitarea la ură din partea politicienilor, în special în presă și internet”. Ancheta din Italia i-a fost de folos președintelui francez Emmanuel Macron, aflat în dispută deschisă cu guvernul de la Roma (atât la nivel diplomatic bilateral, cât și în contextul politic al alegerilor europene). Macron și-a exprimat îngrijorarea că Italia abandonează principiile euroepene. În replică, Salvini i-a cerut să demisioneze.

Un guvern tot mai șubred

Un NU la acest vot ar putea duce la căderea guvernului. Chiar dacă rezultatul votului online din Italia nu stă sub semnul incertitudinii, guvernarea în tandemul populist-naționalist M5S-Liga nu mai pare atât de solidă. În niciun an de guvernare, Liga a devenit de departe cel mai popular partid din Italia, devansând cu mult Mișcarea de 5 Stele, câștigătoarea alegerilor din martie 2014. Identitatea Ligii (fosta Liga Nordului) și experiența politică și-au spus cuvântul în disputa surdă cu M5S, o formațiune cu un program foarte eterogen și cu politicieni lipsiți de experianță sau ”împrumutați” din rândul elitelor intelectuale ”apolitice” ale țării.

Tot mai multe analize vorbesc despre un plan ascuns al vicepremierului Salvini de a-și demonstra forța la alegerile europene din luna mai, pentru ca apoi să provoace alegeri anticipate în Italia și să preia guvernarea de unul singur. M5S este un partid care se opune marilor lucrări de infrastructură și marilor investiții, pe care le bănuiește de corupție, pe când Liga favorizează mult asemenea întreprinderi. Diferențele de viziune, la fel ca și disputele cu Franța pe tema migrației, au făcut să treneze până acum proiectul unei căi ferate de mare viteză transalpine care să lege Italia și Franța.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

2 Comentarii

  1. Nici pomeneala, Marchievici, dar nici pomeneala! cine ti-a soptit articolul? Soros? 1. Salvini n-are sa cada, si nici n-are de ce. 2. Daca-i sa vorbim de „rapire”, nava însasi, comandantul ei sunt subiectele infractiunii, fiindca i-au îmbarcat pe oameni, în dracu’ stie ce conditii, dar contra-cost, e sigur, pe coastele teritoriale ale tarilor lor de origine. Pâna una, alta, respectivul vas-fantoma a intrat ilegal atât în apele teritoriale ale tarilor de origine, cât si-n ale Italiei. Aia care l-au închiriat în scopul respectiv sunt delicventi, nu Salvini! Care n-are nici un „plan ascuns”, mai lasa complotismele dracului, când e limpede, si de departe, ca SUA, adica neo-con-ii formatati de ele – cu Soros cu tot, cu „societatea „lui „deschisa” prin care-ncepe sa bata vântul -, pierd, si slava domnului, Europa, ca ne-asteapta alta perioada 1848! Si tocmai tu-ti permiti sa scrii nazbâii? ai uitat de Câmpia Libertatii si de Avram Iancu (adevaratul, nu de-aia de-acuma, de la … Târgu Mures) si-n Italia, de Garibaldi? ce mama naibilor! „populistii” de care scrii tu peiorativ fiind, de fapt, patriotii de la 1848!

    • Marchievici se conformeza ordinelor primite de la bruxelezii sorosisti. Patriotismul sa fie denumit populism.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.