Departamentul de Stat al SUA, în pragul unui „dezastru“

Departamentul de Stat al SUA pierde personal cu experiență prin concedieri și eliminarea pe ușa din spate, iar mulți diplomați ar trebui să se teamă că Washingtonul nu va mai putea răspunde eficient la crizele diplomatice, scrie New York Times. Purtătoarea de cuvânt Heather Nauert, cea care a semnat comunicatul dur transmis României de către Departamentul de Stat, a fost ocupată în ultimele săptămâni cu formularea răspunsurilor privind situația administrativă solicitată de presă. Angajații Departamentului de Stat au avut mai degrabă sarcini administrative decât diplomatice. 35.000 de angajați au completat chestionare și circa 300 au fost intervievați mult mai aprofundat, scrie The Washington Post.

Vina este pusă pe seama șefului diplomației, Rex Tillerson, care nu a reușit să facă nominalizări pentru posturile politice și pare să se fi lansat într-o campanie de demitere a multor diplomați de rang înalt sau, cel puțin, le refuză numirea în posturi-cheie, menținându-i în poziții inferioare. Potrivit ziarului, mulți dintre diplomații care au fost „victimele“ lui Tillerson sunt femei, hispanici și afro-americani.

„Atât de multe posturi vacante în zone esențiale anunță că se va produce un dezastru“, spun oficiali din diplomația SUA, citați de New York Times. Dintre cei 39 de diplomați de cel mai înalt rang (echivalentul unui general de trei sau de patru stele, scrie ziarul american) au mai rămas 19. Apoi, numărul celor cu rang de ministru consilier a fost redus cu 18%. În plus, din cele 44 de posturi politice din diplomație au fost ocupate doar 14 de la debutul administrației Trump.

Petrolistul Tillerson, fost președinte al ExxonMobil, este criticat că, în vremuri în care Rusia și China devin tot mai agresive, este preocupat de reorganizarea politicii de personal, despre care chiar a spus că e obiectivul numărul unu al mandatului său. Tillerson, dimpotrivă, a declarat marți că reducerile de personal sunt posibile „pentru că ne așteptăm să rezolvăm conflictele“ și că lumea va fi mai pașnică. Tillerson, care a recurs la trei reorganizări similare la ExxonMobil, a angajat până acum trei manageri veniți din mediul privat pentru a face acest lucru la Departamentul de Stat. Niciunul nu a rezistat mai mult de câteva luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

3 Comentarii

  1. Daca nici dupa epurarea a 20 de inalti diplomati,din 39 ramanand numai 19, Departamentul nu s-a „purificat” de politruci
    dupa cum dovedeste „comunicatul” buclucas semnat de o fatuca purtatoare de cuvant, care a profitat de „destabilizare”
    ca sa reproduc prodigioasa publicatie cu solid trecut si prezent Marxist. Disparitia politrucilor responsabili de cum
    este „perceputa” SUA este catalogata drept DEZASTRU.Intr-un comentariu la un articol pe tema semnat de Dl Nistorescu,
    postat, dar retras urgent de cenzor, aminteam de gradul de penetrare sovietica a departamentului inainte si in timpul
    celui de-al doilea razboi mondial, scandalurile provocate si faptul ca nu au fost indepartati toti agentii sovietici.

  2. @Marchievici scumpule, daca te iei dupa NY Times, ziar democrat (pe care de multa vreme nu-l mai citesc, e pe la spam-uri, de la epoca bombardamentelor lui Obama si-a afacerii Ucrainei, când publicatia si-a aruncat în joc toate cliseele neo-con), daca te iei, deci, dupa NY Times „fake news” parca te-aud ca madam Nuland, „gaselnita” Hitlericii Clinton, o fi fost o excelenta functionara a Departamentului de Stat, nu-i asa ?! TOTI incapabilii analfabeti si de rea-vointa de-acolo trebuiau si trebuie dati afara, nu numai madam Nuland! Toata lumea se astepta la altceva de la SUA dupa 1990, nu la Mc Carthy-smul si vânatoarea de vrajitoare declansate de Clinton-Obama, cu genocidele si ruinele pe care le-au produs! la ASTA serveste un minister de externe, sa produca dezastre, disperare, morti, imigranti si ruine? afara cu toti, si pacat ca s-a-nchis Alcatrazul!

  3. Ma ingrijoreaza teribil faptul ca o super putere ca SUA nu sunt capabile sa isi formuleze o linie politica clara si stabila pe termenu mediu si lung… si asta pt satelitii lor se uita la ele … daca stranuta cineva acolo, dincoace se declanseaza o epidemie de gripa…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.