Depozitele României se umplu cu gaz rusesc

Importurile de gaz din Rusia, via Turcia, ale României s-au dublat, de ieri până azi, ajungând la 10 milioane mc, o cantitate uriașă pentru sezonul de vară. În același timp, a crescut puternic și stocarea în depozite, de la puțin peste 10 milioane mc la 16,5, de unde concluzia că legătura este directă între importuri și depozitare. Se importă din Rusia, în ciuda multiplelor sancțiuni impuse de UE Gazprom, pentru că acum gazul rusesc este avantajos ca preț, cel puțin comparabil cu cel de producție internă și pentru că UE a dat directivă țărilor membre să umple la cel puțin 80% depozitele de gaze, pentru la iarnă, când există temeri că fluxul de gaze rusesc către Europa se va opri complet. Cu alte cuvinte, măcar să stocăm acum gazul rusesc și, la iarnă, în lșipsa lui, să ne bazăm pe producția locală și pe stocuri. În prezent, capacitatea depozitelor este de 47% iar ciclul de stocare se termină la 31 octombrie.
Producția internă de gaze naturale a României, asigurată preponderent de Romgaz, Petrom, și mai nou, Black Sea Oil and Gas, este astăzi de 23,5 milioane de metri cubi, conform datelor Transgaz. Importul net de gaze naturale este de 5,8 milioane de metri cubi – în țară intră 10,3 milioane de metri cubi din sud (covârșitor prin Negru Vodă și cantități mai mici prin Giurgiu) și ies 4,5 milioane de metri cubi, spre rețeaua ungară, prin punctul Arad-Csanadpalota.
În aceste condiții astăzi se înmagazinează în depozitele subterane 16,5 milioane de metri cubi, adică echivalentul a mai mult de două treimi din producția internă curentă (70%), un nivel zilnic record de când a început acest ciclu de înmagazinare.
Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, în data de 11 iunie, în depozitele subterane din România erau înmagazinați 15,4 TWh de gaze naturale, adică circa 47% din capacitatea totală – media UE este de 62%, dar comparația trebusă pusă în contextul în care România este una dintre puținele țări europene cu producție internă semnificativă, ce asigură iarna o parte din consum.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Mihai Soare 1084 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Pe deoparte niste procuorii lingai ii fac dosar lui Putin si pe de alta tragem disperati gaz de la „barbarii” rusi! Ce se mai vorbesc de jalnicii europeni care se tanguiesc dezgustator „aoleu, aoleu daca ne taie Putin gazele, ce ne facem??” Asa prostie…in loc sa vorbeasca si sa incheie conflictul inainte ca rusii sa ia tot tarmul Marii Negre si sa ajunga la Nipru. Inteleg ca Smenlensky traieste in lumea fabulatiilor cu Sorosh dar „Viitorul din Germania” vine si peste marionetele UE si nu arata bine: frig in case la iarna si adieu industrie!

  2. pai nui correct ce faceti, tatarilor blestemati de ilfov si teleorman. Vreti sa omorati Russia, dar daia stiti ca gazele pa care le ciorditi pa bani facuti din aer, vin de la Rusi, pacare ai vreti morti.

    aleagasar cenusa de neamu vostru de scursuri subhumane tataresti. Sa va dea gaze amerecanii si UE ul pa care iati adus acolo sa fure tara, ca sa va intre voua bonusuri. De ce nul aduceti pa basescu in fata plutonului de executie, bha strambilor.

  3. Vor umple rezervoarele, apoi UE va zice Romania bad bad Gaga. Copil obraznic. Apoi vezi x mc via germany x mc via france 😀

  4. Umpleti rezervoarele la capacitate maxima acum cat este mai ieftin, indiferent de unde provine. Cu directivele UE, ne-am lamurit….se moare si de frig si de foame.

  5. Culmea este ca gazul rusesc nu miroase a mercaptani, ci a vodka Putinskaia.

  6. Bucurestenii au fost antrenati fara caldura si fara apa calda. Urmeaza si fara curent, mijto, adica si fara calorifere electrice si fara instant la chiuvete !!! Ce societe creaza astfel de situatie, sociatatea aifoanelor ?

  7. Gazul și banul nu au miros ! De stocat firmele străine îl stochează de zor la noi că la ei acasă nu mai este … deci cine ne garantează că propitarul gazului depozitat la noi o să-l vîndă tot la noi ❓Nu vă îmbătați cu apă rece și mizați pe ce mai e al nostru : ceva gaz, ceva cărbune, și cîțiva electroni liberi prin sîrme.

  8. Rezervoarele sint vulnerabile ,oricînd vreo rachetă rusească poate lovi „ din greseală ” ! Surprizele , imprevizibilul , mizeria grețoasă a politicienilor ,deruta si disperarea omului de rînd ne vor face viața un calvar .Vai de viitorul natiei !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.