Derby Contador – Valverde în Turul Ţării Bascilor

Cea de a 54-a ediţie a Vuelta Ciclista al Pais Vasco (una dintre cursele din Top 10 World Tour) se desfăşoară sub semnul unei bătălii între doi dintre granzii ciclismului mondial: Alberto Contador şi Alejandro Valverde. Amândoi vin după evoluţii foarte bune în acest sezon. Contador a câştigat „Tirreno-Adriatico” şi a ocupat locul 2 în „Vuelta a Catalunya”. Valverde a ieşit pe primul loc în „Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista del Sol” şi a câştigat o „clasică” de ori, „Roma Maxima”. De altfel, cei doi conduc şi în clasamentele mondiale ale momentului: Alberto Contador se află pe locul 1 în clasamentul pe puncte al curselor din World Tour pe 2014, iar Valverde este pe locul 1 în clasamentul PCS (clasamentul pe puncte al ultimelor 365 de zile).

După două etape, Contador se află pe locul 1 în clasamentul general, urmat de Valverde la 14 secunde, dar titlul se poate decide în etapa a IV-a, cea mai dificilă din întregul parcurs.

Un contratimpist câştigă o etapă pentru sprinteri

În prima etapă, desfăşurată luni, Alberto Contador a câştigat de-o manieră categorică, după un atac fulminant pe ultimii km. A fost o acţiune „marca” Contador. A doua etapă, desfăşurată pe traseul Ordizia – Dantxarinea (155,8 km), era considerată ca fiind una în care sprinterii îşi pot spune cuvântul, finalul fiind unul pe plat. Dar etapa a avut o istorie aparte. Cel mai bun contratimpist al momentului, germanul Tony Martin, a plecat imediat după start într-o evadare (cu mai multe nume selecte – Jan Bakelants, Bob Jungels, Gorka Izagirre), iar cu 20 de km înainte de final s-a desprins de colegii din evadare şi rulând solitar nu a mai putut fi ajuns, câştigând etapa „en fanfare”. De menţionat că Tony Martin nu a mai câştigat o etapă de linia din toamna lui 2012, din Turul Chinei. Este adevărat, în prima jumătate a cursei, plutonul nu i-a băgat în seamă pe evadaţi din cauză că ei nu constituiau o ameninţare pentru „top 10”. Dar pe final evadarea a încurcat pe toată lumea: sprinterii nu au mai jucat niciun rol pe finalul etapei, iar rutierii de clasament general nu au mai încercat atacuri decisive pentru a câştiga secunde şi locuri în clasament.

Clasament etapă

  1. Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) – 3:46:17
  2. Ben Swift (Team Sky) + 30”
  3. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) + 30”
  4. Damiano Cunego (Lampre-Merida) + 30”
  5. Paul Martens (Belkin-Pro Cycling Team) + 30”

„Tricoul galben” – clasament general

  1. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) – 7:51:54
  2. Alejandro Valverde (Movistar) + 14”
  3. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) + 34”
  4. Damiano Cunego (Lampre-Merida) + 36”
  5. Cadel Evans (BMC Racing Team)+ 36”
  6. Jean Cristophe Peraud (Ag2R La Mondiale) + 36”
  7. Mikel Nieve (Team Sky) + 36”
  8. Yuri Trofimov (Team Katusha) + 36”
  9. Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) + 54”
  10. Mikel Landa (Astana Pro Team) + 54”

Trivia

  • La ediţia din acest an participă rutieri de 31 de naţionalităţi. Cei mai mulţi sunt, normal, din Spania: 24. Urmează Franţa – 22, Belgia – 12 şi Italia – 11.
  • Top 3 „bătrâni”: Jens Voigt (Trek Factory) – 42 de ani şi 202 zile; Cadel Evans (BMC Racing Team) – 37 de ani şi 52 de zile; Xabier Zandio (Team Sky) – 37 de ani şi 22 de zile. 57 de rutieri (din 152 aliniaţi la start) au 30 de ani şi peste.
  • Top 3 „tineri”: Alberto Bettiol (Cannondale) – 20 de ani şi 162 de zile; Sebastian Henao (Team Sky) – 20 de ani şi 254 de zile; Daan Olivier (Team Giant-Sahimano) – 21 de ani şi 134 de zile. Un număr de 34 de rutieri au 24 de ani şi mai puţin.

Poveştile Vuelta – „Fratricidul” din 1924

1924 - primul start în cursă

Prima ediţie a Turului Ţării Bascilor a avut loc în 1924. Spre deosebire de Turul Cataluniei, care la început a fost o cursă rezervată exclusiv rutierilor spanioli, aici am avut o primă ediţie „franco-spaniolă”. Iniţial şi-au anunţat participarea 69 de ciclişti, dar la start s-au aliniat doar 38, iar cursa (trei etape) a fost terminată de 29.

Pentru spanioli, competiţia nu a reprezentat în 1924 un motiv de bucurie: pe primele 6 locuri s-au clasat numai rutieri din Franţa. Foarte interesant este ce s-a întâmplat în bătălia pentru locul 1. Ea s-a dat între doi fraţi: Francis şi Henri Pelissier. Ultimul, câştigător al Turului Franţei în 1923, era mare favorit, dar, surprinzător, prima etapă a fost câştigată de Francis, care a avut 15 minute în faţa fratelui său. În etapa a II-a, Henri a început o cursă de urmărire a fratelui său, a câştigat etapa, dar nu a recuperat suficiente minute pentru a trece pe locul 1 în clasamentul general. Marele campion francez a încercat şi în ultima etapă să recupereze, dar nici măcar nu a reuşit să câştige etapa (a triumfat un spaniol) şi a terminat competiţia pe locul 2 la 14 minute şi 54 de secunde în urma fratelui său, Francis. Înfrângerea l-a înfuriat foarte rău pe Henri Pelissier, care era considerat la ora respectivă cel mai bun rutier din lume.

Henri Pelissier este una dintre figurile tragice ale ciclismului mondial. În 1933, soţia sa, Leonie, s-a sinucis, împuşcându-se cu un pistol. Pe 1 mai 1935, Henri are o ceartă violentă în bucătăria locuinţei sale cu iubita sa Camille Tharault, pe care o taie cu un cuţit. Camile găseşte pistolul cu care s-a sinucis soţia lui Henri şi trage 5 focuri, ultimul glonţ atingând o zonă vitală şi astfel se sfârşeşte unul dintre cei mai mari rutieri ai momentului. În mai 1936, Camille Tharault a pledat nevinovată, susţinând că s-a aflat în legitimă apărare, a fost la un pas de achitare, dar în final a primit un an cu suspendare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.