Desființarea SIIJ a primit şi votul senatorilor

Senatul a adoptat, luni, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ.

În urmă cu o săptămână, proiectul a fost aprobat și de Camera Deputaților. „Aduce normalitate în sistemul judiciar”, spunea deputatul PNL Cristina Trăilă. USR anunță că va ataca legea la CCR.

Guvernul a aprobat inițial proiectul de lege pentru desființarea SIIJ. Cauzele și posturile vor fi preluate de alte instituții, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Potrivit purtătorului de cuvânt, cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul SIIJ se vor transmite pe cale administrativă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție parchetelor competente care vor continua soluționarea acestora, urmând ca cele soluționate aflate în arhiva Secției să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii.

De asemenea, posturile aflate în schema de funcții și de personal a secției la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și se preiau de Secția de urmărire penală și criminalistică începând cu data desființării secției, procurorii din cadrul acesteia, inclusiv cei cu funcții de conducere, revin la parchetele de unde provin sau la parchetele unde au promovat, în condițiile legii, pe perioada desfășurării activității în cadrul secției.

Dan Cărbunaru a mai arătat că în ceea ce privește competențele, acestea vor fi preluate de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru infracțiunile săvârșite de judecătorii și procurorii care sunt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de apel și curtea militară de apel, precum și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe.

„Parchetele de pe lângă curțile de apel pentru infracțiunile săvârșite de judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale militare și de procurorii de la parchetele care funcționează pe lângă aceste instanțe, procurorii anume desemnați efectuează urmărirea penală în situația în care, alături de magistrați, sunt cercetate și alte persoane, doar dacă din motive temeinice privind buna desfășurare a urmăririi penale, cauza nu poate fi disjunsă, regula fiind disjungerea”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Proiectul aprobat de Guvern mai conține reglementări privind desemnarea procurorilor, numărul maxim de procurori din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel și condițiile pentru desemnare în cadrul acestei secții și în cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. O desfiinteaza de frica ca il vor aduce pe putin la judecata si nu il vor agata?

  2. Credeti dumneavoastra ca senatorii stiu ce voteaza?Credeti dumneavoastra ca avizele consiliului legislativ sunt rezultatul unor dezbateri? Credeti dumneavoastra ca se respecta tehnica legislativa si normele sunt predictibile si interpretarea lor de catre magistrati se poate face in concordanta cu vointa legiuitorului ? Credeti ca magistratii urmeaza calea impartialitatii si independentei judecatorului. Credeti ca statul pe treptele CAB ii face impartiali sau scheletele din dulap ii fac independenti? Credeti ca avem justitie pentru justitiabili sau o maciuca la indemana asupritorilor?! Dictaturi pe breasla se succed , pana si dictatura medicilor s a infintat..
    In god we trust. Ce o fi insemnand asta?!

  3. Adio ultimului bastion pt o justitie independentA!
    Mana libera a profesionistilor gen Portocala etcomp.

  4. Ura! Magistratii pot sa doarma linistitii.Nu ca se putea sa fie anchetati,nici vorba,numai ideea ca ar fi reclamati ii deranja.Acum au liber sa dea in continuare hotarari si motivatii ,fara nici o legatura,cu legile si constitutia.De ce? Fiindca se poate.

  5. Îmi place asta cu 60 zile lucrătoare.adica minim 12 săptămâni.adica 3 luni.cica tara!cică UE.

  6. Prin 2300 veți rezolva problemele din justiție.prin 2100 dosarul Revoluției,Balotești,monarhia,mineriadele.
    Rămâne liber 2200.completati voi(flota,casele,tara)
    PS.la trecutu-ti mare mare viitor

  7. Într-o țară în care unul că Dincă devine monstru fara nici o dovadă(ba dimpotrivă este scos țap ispășitor pentru păcătoșii pedofili și proxeneti din poliție și servicii(care se căiesc regulat la mănăstiri),în care ‘suspiciunea rezonabila’ e ceea ce simte militzianul in urină,iar procurorii și milițienii sunt legea.
    O țară condusă de zapcii și zbiri.
    In care ‘mucles’ este regula de baza
    In care trădarea e ceva normal
    Că și lașitatea, hoția și fărădelegea
    De ce oare?
    Va lăudați cu originea dacă sau romana când va comportați că niște X scăpați din cușcă?
    De ce permiteți asta?
    De ce ‘explodează’ mămăligă când e prea târziu?
    De ce va lăsați manipulați și nu verificați informațiile pe care le primiti,înainte de a le împrăștia aiurea?
    De ce nu vă folosiți capul?
    Nu va plouă în gât.dar puteți mai mult.sau nu?

  8. Aprob pozitiv!O masura rationala de reducere a costurilor…. Si ceva tribunale ar trebui desfiinate

  9. Sunt curios să aflu cum neterminații ăștia de la psd, cu Ciolacu în frunte, vor justifica în fața propriului electorat această măgărie, respectiv desfiintarea SIIJ? Explicația este simplă, sunt sub pulpana nemțălăului, pupându-i moaștele!!!
    Adio voturi, escrocilor!!!

  10. Dragilor , va pup pe toti ! Parca , nici eu nu inteleg de ce s-a desfintat acest SIIJ , dar … cu ce s-a remarcat , in Romania , acest SIIj , ce mari realizari a avut ? In realitate se ocupa de scaparea celor prinsi cu ocaua mica in justitie ! Romania a pierdut zeci de procese la CEDO ! De ce s-a ajuns acolo ? Cine sunt vinovatii ? Nimeni , dragilor; romanii care au castigat la CEDO au fost despagubiti de statul roman , adica de noi toti , care nu avem nicio vina !Vinovatii din justitie n-au avut si nu au nicio raspundere ? Unde era SIIJ ? N-a stiut , n-a cunoscut , nici pe acolo n-a trecut ! Acum se desfinteaza SIIJ ; nu este bine , ne-am invatat cu el ! Culmea , se va infinta o noua institutie care va „judeca” abuzurile din justitie . Pleaca baba Rada si vine Rada baba ! Totul este o vrajala , un praf in ochii romanilor , un joc de glezne , o frectie la un picior de lemn ! Mai sunt oameni care mai cred in justitia romana ? Or mai fi , treaba lor !

  11. Ce de regrete .. s-a desființat forma fără fond, dar cu buget generos, numita SIJ
    Un singur dosar nu au fost in stare sa ducă la capăt .. numai lătrat la comanda PSD

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.