Contre pe tema justiției în Parlamentul European (Video)

Parlamentul European a organizat miercuri seară, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, o dezbatere cu tema „Amenințări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România”.

Pe lista vorbitorilor la dezbatere au fost din partea Comisiei Europene comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, și mai mulți europarlamentari, printre care și români.

Comisarul european pentru Justiție Vera Jourova a susținut, în plenul Parlamentului European, că instituțiile europene împărtășesc îngrijorările față de legile justiției.

„Discuțiile din România despre legile justiției a dus la îngrijorări în UE și dincolo de granițele UE. Românii au ieșit în stradă pentru a-și exprima opoziția față de legile justiției și îngrijorarea față de combaterea corupției. Comisia împărtășește aceste îngrijorări. GRECO a decis pentru prima dată să lanseze o anchetă proprie și va publica un raport în luna martie. România are unul dintre cele mai bune sisteme juridice din regiune, dar Comisia a propus un set de recomandări restante. Îndeplinirea acestor recomandări ar fi putut duce la înlăturarea MCV. În decembrie 2017, în ultimul raport MCV, Comisia și-a manifestat îngrijorările față de conținutul legilor justiției. CSM, garantul constituțional al independenței justiției, a continuat să-și exprime îngrijorările și a dat un aviz negativ. Aceste îngrijorări trebuie luate în calcul foarte serios”, a spus Jourova.

Comisarul european pentru Justiție a formulat o întrebare pentru Guvernul României: „Procesul acesta (de modificare a legilor justiției – nr) respectă independența justiției?”, apoi a adăugat: „Din păcate, vedem că sunt criticate deciziile justiției și normele de integritate, situație care nu ne oferă încredere. Trebuie respectate standardele europene”.

Vera Jourova a reiterat apelul pentru guvernul român de a consulta Comisia de la Veneția în privința oricărei modificări aduse legilor justiției.

„Recomandările pe care le-am trimis autorităților române a fost să consulte Comisia de la Veneția. Comisia consideră în continuare că legile justiției pot fi modificate astfel încât să fie bune. Aș vrea să repet apelul pe care l-au lansat Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans pentru autoritățile române, să deschidă dezbaterea și să construiască un consens pentru a asigura independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, a precizat Jourova.

Comisarul european pentru Justiție consideră că președintele României are un rol cheie în privința demersului privind legile justiției.

„Președintele României are un rol cheie de jucat în acest sens și știm că domnia sa ia în serios acest demers. România și românii au trecut printr-un maraton, iar sosirea se vede la orizont. Un eventual pas înapoi ar fi o dezamăgire pentru toți prietenii României. Viteza cu care va ajunge România la linia de sosire depinde doar de România, dar Comisia este aici pentru a o ajuta”, a spus Vera Jourova.

La rândul său, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a lansat câteva întrebări, la dezbatere, către comisarul european pe Justiţie Vera Jourova.

„Prezumţia de nevinovăţie, drepturile şi libertăţile nu sunt chestiunile pe care dumneavoastră le garantaţi? Ce aţi făcut, doamna comisar, când zeci de oameni au fost arestaţi abuziv? Ce aţi făcut când sute de mii de oameni au fost trimişi în închisoare şi apoi achitaţi? Ce aţi făcut când foarte mulţi oameni au fost interceptaţi, când serviciile au fost implicate în aceste lucruri? Justiţia se realizează cu bună credinţă, cu onestitate şi cu corectitudine şi numai de astfel de valori nu daţi dovadă în dezbaterea de astăzi (miercuri-n.r.)”, a spus Norica Nicolai, la dezbaterea din Parlamentul European.

Europarlamentarul Monica Macovei nu s-a dezmințit nici de această dată„Românii au strigat în stradă ‘Vrem justiție, nu corupție!” PSD și ALDE vor să ne scoată din Europa(…) Ce vor să facă prin modificările codurile penale? Este foarte important, pentru că va fi afectată cooperarea judiciară. Spre exemplu, vor ca o persoană să fie investigată numai după ce persoană a fost înșiințată că este anchetată”, a spus Macovei.

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a cerut ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să vorbească în plen, la dezbatere, invocând necesitatea prezentării punctului de vedere al Guvernului român.

Solicitarea sa nu a fost acceptată, fiind adus argumentul că Regulamentul prevede prezenţa premierului şi i-a fost adresată o invitaţie în acest sens Vioricăi Dăncilă, care însă nu a onorat-o.

Tudorel Toader a anunțat anterior că va fi prezent în sală la dezbaterea din Parlamentul European referitoare la justiţia din România, dar nu va participa efectiv la aceasta.

„Sunt dezbateri politice, fără participarea miniştrilor justiţiei! Am avut mai multe întrevederi la nivel de grupuri parlamentare sau de lideri ai acestora, precum şi cu reprezentanţi ai comisiei LIBE (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European -n.r.)!”, a transmis Tudorel Toader, precizând că va fi prezent în sală la această dezbatere.

Roberta Metsola (PPE) a spus în cadrul dezbaterii că românii îşi doresc eradicarea corupţiei, motiv pentru care au şi ieşit în stradă, iar partidele care câştigă alegerile nu au dreptul să divizeze o ţară.

Josef Weidenholzer (S&D) a afirmat că ”statul de drept, democraţia şi drepturile omului stau la baza democraţiei” şi că socialiştii vor să ştie dacă modificările legislative respectă Constituţia.
Kosma Zlotowski (conservatori şi reformişti) i-a spus comisarului european Vera Jourova că nu trebuie să vină în PE şi să se comporte ca o profesoară care dă lecţii unui guvern ales democratic.

Document PSD distribuit în Parlamentul European

PSD a încercat să explice situația privind modificările aduse legilor justiției și printr-un document distribuit în PE.

Câteva mențiuni din documentul pus la dispoziția europarlamentarilor:

„La sfârşitul anului 2017, Parlamentul român a adoptat amendamente la cele trei legi care reglementează sistemul judiciar în România: Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Lgea 304/2004 privind organizarea justiţiei şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. (…) Cele trei legi îşi arătaseră limitele de-a lungul timpului. Spre exemplu, aceste legi permiteau interferenţe prea mari între carierele judecătorilor şi cele ale procurorilor, iar acest lucru a început să genereze preocupări când s-a reflectat în modul în care judecătorii răspundeau la cererile procurorilor. Un studiu recent a arătat că, începând din 2010 până în 2015, instanţele judiciare din România au acceptat în mod exagerat cereri de interceptare făcute de procurori, şase Curţi de Apel acceptând solicitările în proporţie de sută la sută”.

„Procedura de numire a procurorilor-şefi, pentru care ar fi fost necesar un aviz al Comisiei de la Veneţia, nu a fost schimbată (după cum s-a recomandat de către Comisia Europeană în cel mai recent raport elaborat prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, emis pe 15 noiembrie 2015)”.

„Trebuie observat că în multe ţări UE, procurorii-şefi sunt numiţi direct de Guvern/Preşedinte/ministrul Justiţiei/Parlament – adică de politicieni, fără susţinerea magistraţilor (Danemarca, Finlanda, Germania, Franţa, Slovenia, Lithuania etc.)”.

„Nu există interferenţe politice în numirea sau în demiterea procurorului-şef al noii secţii de investigare a magistraţilor”.

„Sunt luate măsuri concrete pentru garantarea independenţei judecătorilor, atât de presiunile din partea Parchetelor (printr-o separare inedită a profesiilor din sistemul judiciar), cât şi de influenţa serviciilor de informaţii”.

„Independenţa procutorilor în investigarea cazurilor este garantată în mod explicit”.

„Au fost luate măsuri semnificative pentru evitarea interferenţelor serviciilor de informaţii în sistemul judiciar”.

Concluziile documentului:

1. „Nu există niciun amendament care să îngrădească independenţa justiţiei în faţa influenţelor politice. Dimpotrivă, mecanismele de control existente exercitate de partea politică au fost limitate semnificativ”.
2. „Nu există niciun amendament care să stabilească vreun grad de dependenţă a sistemului judiciar de factorii decizionali politici care să fie mai mari decât cele existente în majoritatea statelor UE. Dimpotrivă, magistraţii şi procurorii se bucură de cel mai mare grad de independenţă în România, Bulgaria şi Italia”.
3. Au fost luate măsuri semnificative pentru asigurarea independenţei justiţiei nu doar în raport cu factori politici, dar şi în raport cu serviciile de informaţii. Cei care critică amendamentele la legile justiţiei, inclusiv oficialii europeni, nu fac nicio referire la deficienţele extrem de grave din legile justiţiei, care au fost acum corectate”.

Recent, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, au declarat că urmăresc „cu îngrijorare” situația din România, referindu-se la legile justiției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8518 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Umilinta totala pentru Romania. Este un gest incalificabil din partea acestor editat din P.P.E.!!.Sa urli cat de tin bojogii!! atat in Romania dar mai ales la nivel european , recte in parlamentul european, unde Romania este membra cu drepturi depline, iar tu marea democrata si civilizata europa occidentala! sa pui ..Pumnul in Gura.. Taman ministrului justitiei din Romania sa nu se poata apara, explica pe intelesul acestor nemernici ordinari care sunt modificarile aduse la legile justitiei. Intrece orice inchipuire umana!. Asemenea rusine nu stiu daca a mai trait Romania in istoria sa milenara. Poate numai prin ..Diktatul.. de la Viena.Presa noastra draga damboviteana..Tace. precum porcul in papusoi!. Da stirea cu pricina pe cantul ziarelor!!Prezidentul Tace. Prim ministrul Tace..Politicieni nostri dragi damboviteni , mari barbati de stat, tac cu totii.Ce pretentii sa mai avem ca neam sa fim respectati in lume??! Suntem zero barat ca natie!!?? Populam acest teritoriu fara nici o noima!! cu toata dragostea. Efectiv sunt revoltat de ce sa intamplat astazi in parlamentul european. Stelu

    • Dictatul de la UE asa ne trebuie ! Credeti ca astora le pasa de Romania!? Nu, doar daca au un spatiu geografic de experimente socio-politice , asa cum sta bine unei colonii… asta se intampla pt ca nu mai avem oameni politici dedicati trup si suflet acestei natii…incepand cu kwi….dar nu e singurul…

    • Invitata a fost Dna Dancila, premierul Romaniei!
      Cutuma spune ca trebuie sa fie prezent cel invitat, doar ca dna Vaiorica Dancila NU a vrut sa mearga, l-au trimis pe Tudorel Toader desi Modificarile la Legile Justitiei s-au FACUT in Parlamentul Romaniei, NU la Ministrul Justitiei!
      De ce NU au mers Dragnea si Tariceanu(DELOC nu au mers la discutii la Brussels!!!), de ce l-au trimis pe Tudorel Toader?!

      Cotidianul, va rog sa dati postarea!

    • nu intelegi ceva simplu: daca te lipesti la o organizatie, gasca, clan, etc, accepi de buna voie regulile acesteia. iar scrisorelele tafnoase ale lui tariceanu, plesoianu, nicolae fac un rau imens romaniei. pe termen lung. dar, bineinteles ca n-am cum sa te lamuresc din moment ce te mandresti cu acel nume de ocara, rarinca.

    • Eu cred ca mai degraba PSD+ALDE TREBUIE sa o cheme in Parlamentul Romaniei pe dna Viorica Dancila si sa o intrebe de ce NU a participat la Dezbaterea de Ieri din PE unde a avut INVITATIE Oficiala, asa cum au spus Europarlamentarii Romani de la PE!!!
      Credeti ca dna Viorica va fi schimbata din functie pentru ca NU a mers la PE sa sustina INTERESELE Romaniei, asa cum l-a dadacit Dragnea pe Johannis zilele trecute cand a mers la Brussels, „sa sustina interesele Romaniei”?!
      De ce oare Dragnea NU a trimis-o pe Viorica Vasilica la PE?!
      De ce sa mearga Johannis la Brussels si sa sustina MINCIUNILE lui Dragnea, de ce NU merge Dna Dancila?
      De FRICA, cumva?
      Sper ca Parlamentarii Opozitiei sa o cheme pe dna Dancila sa dea socoteala, abia astept sa vad cum PSD+ALDE se vor impotrivi!!!

  2. Urmaresc dezbaterile, mi se par mediocre. Daca asta inseamna UE, atunci… nu-i mare pierdere !

    • De ce NU a mers Premierul Viorica Dancila care a fost INVITATA sa participe AZI la dezbatarea din plenul PE, poate nu erau atat de „mediocre” dezbaterile?!!!
      De ce fuge Dna Dancila de Brussels de cand e Premierul RomanieT?
      La fel, Dragnea si Taricenau de ce NU au mers deloc la Brussels?!
      Stiti ca V. Orban al Ungariei merge des la Brussels, unde discuta cu liderii UE?!

      De ce Romania e IZOLATA complet de Brussels, in sensul ca Liderii ei NU au nici o discutie cu Brussels-ul, dar s-au intalnit bine mersi zilele trecute cu Ministrul de Externe al Ungariei, ala care a jignit nu o data Poporul roman si Centenarul marii Uniri?!

  3. 18.26 Tudorel Toader NU va vorbi, s-a decis ca asa cum prevede CUTUMA cel care a fost invitat a fost Premierul Romaniei si nu se pot schimba regulile din mers.

    18.23: A inceput dezbaterea. Dan Nica, liderul delegatiei romane din cadrul grupului Socialistilor, cere ca ministrul Tudorel Toader sa poata lua cuvantul.

    Deci: Doamna Viorica Dancila a fost INVITATA sa mearga AZI la PE sa participe la dezbatere dar NU a mers!
    NU a mers, PSD+ALDE l-au trimis pe Tudorel Toader, doar ca asa cum s-a MENTIONAT CLAR azi in PE, cutuma spune ca „cel care a fost invitat a fost Premierul Romaniei si nu se pot schimba regulile din mers.”
    INTREBARE: de ce NU a mers dna Dancila azi la PE, pentru ca ea CUNOASTRE Prevederile acestor Modificari atata timp cat chiar ea de la tribuna PE a aparat de nenumarate ori Modificarile astea in perioada Protestelor din Romania!
    Acum de ce NU a mers sa le sustina la PE?!

    Uite aici(gasiti suficiente pe internet!) cum a sustinut Viorica Dancila de la Tribuna PE acceste Modificari la Legile Justitiei!
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ce-spunea-viorica-dancila-despre-legile-justitiei-si-presedintele-iohannis-861245

    De ce NU are acum CURAJUL sa mearga in fata PE, la Tribuna aceluiasi PE sa le sustina in calitate de Premier invitat?!
    De ce l-au trimis la PE pe Tudorel Toader, de ce NU au mers deloc la Brussels pentru discutii sDragnea si Taricenau, pentru ca in Parlamentul Romaniei s-au facut modificarile, NU la Ministerul Justitiei??!!!

    Cotidianul, va rog frumos sa dati postarea!

  4. Din cei 751 (saptesutecincizecisiunu) europarlamentari cati au citit ,sau macar au informatii corecte si la obiect ,privind noa lege a justitiei ? probabil foarte putini. UE au organizat o dezbatere parlamentara despre aceasta lege fara Ministrul justitiei Tudorel Toader. Nu numai nu cunosc legea ,dar nici nu vor sa cunoasca.. Scopul acestei dezbateri politice este evident condamnarea Romaniei.Iohannis nu degeaba a discutat anterior cu (alcoolicul ) Juncker . p.s. Comparativ SUA cu cca. 380 mil.locuitoeri are un senat cu 100 membrii senatori si un presedinte care nu are drept de vot numai in cazuri speciale.Fiecare stat memru dau cate 2 senatori. 50 state membre X 2 =100. In EU 751 parlamentari la 27 state .este cam FF.mult.

    • Pai … nu trebuie „să mănincă” si gura lor ceva ? … Prosti, da’ multi ! …

  5. … si mafia de la Bruxelles de grija Romaniei !

  6. Cotidianul, de ce NU ati dat postarea mea din aceasta dimineata in care aratam CLAR ca Premierul Romaniei, dna Dancila a fost INVITATA ieri in PE, dar a REFUZAT sa mearga?!
    Uite aici pe Site-ul DC News declaratiile Europarlamentarilor care au spus ca dna Dancila a fost INVITATA Oficial, dar NU a mers!
    Dl Tudorel NU a fost INVITAT si potrivit Cutumei PE nu a avut Dreptul sa vorbeasca!
    Dar despre asta nu spun nici un cuvant europarlamentarii PSD+ALDE!

    https://www.dcnews.ro/romania-legile-justi-iei-dezbatere-in-pe-macovei-preda-weber-diaconu-declara-ii-bomba-live-text_578823.html

    Va rog sa nu mai cenzurati postarea!

  7. Cred ca tot romanu` s-a lamurit cate parale face parlamentul european si mai ales cei din ppe. Cat despre penala Jurova ce sa spunem? O doare de legile justitiei in Romania, dumneaei care a stat o luna la mititica, pentru coruptie.

  8. IERI in PE, Europarlamentarul Ana Gomes, din grupul S&D, din care face parte si PSD:
    „Am fost in Romania anul trecut. Ma doare sa vad ca astazi avem un Proiect de lege sustinut de Sneatul Romaniei care reduce spatiul de expunere al societatii civile. OLAF a tras Concluzia ca Seful PSD este Responsabil pentru FRAUDA cu Fonduri Europene. Eu citesc din nimic altceva decat din Raportul OLAF. Deci Intrebarea mea fata de Colegii din Romania este: CUM este POSIBIL ca aceasta persoana sa ramana in functie?”

    Evident, ca Europarlamentarii PSAD+ALDE din PE nu au raspuns!

    Cotidianul, va rog sa dati postarile mele, NU jignesc de ce le cenzurati??!!!

  9. Nu se putea o mizerie mai mare și jignire la adresa Romăniei … ! Să fie prezent un ministrual justiției și membru al Comisiei de la Veneția în sală , pus la colțul pisicii fără a i se permite să vorbească , în condițiile în care comisia europeană a convocat această întrunire pentru analiză și să justifice stadiul reformei în justiție … , în schimb să aculte delirul unor europarlamentari romăni , care de aproape zece ani sunt cei mai înverșunați adversari ai Romăniei , nu se poate înjosire și bătaie de joc mai mare … . Unde ești Johanis , Dragnea … ? Orban al Ungariei și … , cel al Poloniei se bat zi și noapte pentru interesul țărilor lor … , în schimb mascota noastră din mămăligă stricată , pierde timpul prin Tenerife …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.