Dezvăluirea ca inutilitate

Dezvăluirea unei ilegalităţi de proporţii tinde să devină inutilă din perspectiva măsurilor imediate. Măsurile punitive sunt folosite asupra găinarilor, proxeneţilor de mici dimensiuni, asupra oamenilor simpli fără spate politic. Afacerea Stroussberg, afacerea Skoda, afacerea adopţiilor internaţionale, afacerea Ţigareta I şi II, Caritas, Fondul Libertatea, afacerea Fregatelor, afacerea avioanelor F-16; falimentele unor bănci precum: Bancorex, Dacia Felix, Albina, Turco-Română, Internaţională a Religiilor; privatizări dubioase, licitaţii frauduloase, indiferenţa parlamentară faţă de dreptul public etc. mai au vreo relevanţă? Dacă „aşa vrea muşchii” cutăruia, asta înseamnă că România este asemenea unei colonii-favelas din America Latină. Adică toate resursele sunt concentrate între câteva familii cu privilegii economice, care schimbă ca pe popice drângăleala politică, pe când sub ei toţi trăiesc „aidoma muştelor”.

Incompetenţe în sistemul educaţional prăbuşit la nivelul de hârdău, după cum arată şi numele transliterat al unui ex-ministru; un mediu ecologic redus la sulfină, aşa cum va deveni balta de cianură la Roşia Montană, un sistem sanitar decontabilizat tocmai de ex-ministrul Nicolăescu, venit după deja uitatul ministru-copiuţă, care nu ar fi trecut nici măcar pe trotuar acum o sută de ani, pe lângă unul ca Mina Minovici sau George Severeanu!

În zilele din urmă am văzut o tipologie incredibilă de student medicinist intrând în fastuoasa bibliotecă a Facultăţii de Medicină: era în tricou roşu, în şlapi de cauciuc, cu burta revărsată (la 20-21 de ani!) peste pantalonaşul scurt şi roşu, iar în mâna dreaptă avea nu vreo carte, ci o sticluţă de plastic cu sucul preferat. Era tuns scurt, bondoc şi cu fruntea boţită de plictiseală. Colegul care mă însoţea, medicinist cu doctorat, mi-a răspuns: „Ce te miri? Acum dacă ai bani îţi plăteşti studiile, indiferent cât de talentat sau pregătit eşti pentru medicină”. „Păi unul ca ăsta – i-am răspuns eu – nici ca paznic nu s-ar fi angajat la vreun spital pe vremea lui Obregia sau Parhon!”

Mici peisaje umane dintr-un tabloid sau un pictural – cum este moda – tot mai îndepărtate de o lume pe care o sperăm revenită din comă. Nu ştiu de ce, dar există tot mai pronunţată ideea potrivit căreia România este administrată catastrofal în mod deliberat, în ultimii 20 ani.

Depopulare, îmbrătrânire progresivă, despiritualizare şi depersonalizare a elitelor, eliminarea realelor valori şi sprijinirea lingăilor culturali în funcţii decizionale, de unde pot căsăpi relaxaţi pe toţi aceia care li se opun în idei; o şcoală care se prăbuşeşte în hârdăul istoriei şi un sistem sanitar mai dezarticulat decât drogheriile spiţerilor şi atelierele felcerilor din vechime.

Dar, ca orice dezvăluire, şi aceasta este inutilă. Cui prodest?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.