Dezvăluiri despre Bulgaria în documentele scurse pe internet

Bulgaria şi-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate, potrivit unuia dintre documentele clasificate ale SUA scurse pe internet în ultimele zile, relatează luni agenţiile EFE şi Novinite.

O asemenea acţiune este însă „dificilă”, se arată în documentul Pentagonului datat din 23 februarie, întrucât Bulgaria ar rămâne astfel fără avioane de vânătoare, cel puţin până la sosirea avioanelor F-16 comandate din SUA, dar a căror livrare este întârziată. Totuşi, o altă ţară est-europeană care la rândul ei va cumpăra avioane F-16, Slovacia, a donat deja Ucrainei întreaga sa flotă de 13 avioane de producţie sovietică MiG-29, rămânând astfel pentru moment fără aviaţie de vânătoare.

Bulgaria are în prezent 16 avioane MiG-29, dintre care numai şase sunt operaţionale, şi 14 avioane de atac la sol SU-25, dintre care operaţionale sunt tot şase. În urma sancţiunilor europene aplicate Rusiei după lansarea invaziei asupra Ucrainei, Bulgaria a încetat colaborarea cu Rusia pentru mentenanţa avioanelor MiG-29. Guvernul de la Sofia caută acum soluţii tehnice pentru a putea menţine aceste aparate în exploatare, altfel avioanele MiG-29 încă operaţionale nu vor mai putea fi folosite după anul în curs.

Preşedintele bulgar Rumen Radev şi socialiştii bulgari, tradiţional mai apropiaţi de Rusia, au blocat ajutorul militar pentru armata ucraineană cerut de fostul premier filo-american Kiril Petkov, dar Bulgaria a trimis totuşi arme, muniţii şi combustibil Ucrainei în mod clandestin prin intermediari, după cum însuşi Petkov a recunoscut ulterior, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură.

Bulgaria are în prezent un guvern interimar şi a trecut pe 2 aprilie printr-o nouă rundă de alegeri legislative anticipate – al cincilea scrutin legislativ în ultimii doi ani -, din care a rezultat din nou un parlament unde nu se conturează vreo majoritate.

Preşedintele Radev, care a fost pilot de avion de vânătoare, a susţinut recent că „atât timp cât guvernul interimar este în funcţie, Bulgaria nu va oferi Ucrainei avioane MiG-29, sisteme de rachete antiaeriene, tancuri şi vehicule blindate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

12 Comentarii

  1. Bulgarii au Coleuși, la fel ca Viktor Orban.
    măCiucă are poftă de a 5-a porție de fasole cu costiță, la popotă.
    E Postul Paștelui, Tataie, ai deja gușă triplă !?

  2. Bulgarua are diar 6 operationale dar diar ruleaza pe pista si nu se ridica ca ii cad aripile. Scurgerile de informatii facute de servicie amerucane care nu vor sa ajunga comunisti.

  3. „fostul premier filo-american Kiril Petkov”? Un jeg, AGENT C.I.A. plătit!
    La fel cum a fost trădătorul Đinđić Z. la sîrbi, Saakașvili la georgieni, stolojanul și cîțul la valahi, și acum este împins în față dăbuleanul Joiană……[Rumburak]

  4. Ce scurgeri neverosimile de informații sunt astea pentru prostirea vulgului valah? Bulgaria are 16 Mig29 din care doar șase nu știu ce fac, dar nici alea nu mai au mentenanță, și 14 SU25, din care tot șase utilizabile dar cu mentenanța căzută. Ce se bagă atunci în seamă slavonii bulgari în nu știu ce sprijin pentru Ucraina, pentru că sunt ca noi, pe nicăieri cu armata și dotarea? Scurgerile de informații de la CIA nu cumva vor să ne convingă și pe noi să le dăm și joarsele noastre de tancuri și avioane de luptă Ucrainei, vezi Doamne! să luăm exemplul bulgarilor? Mai bine să-și vadă de cămara lui Totev, de ardeii și de castraveții lor!

  5. Ce sa le dea piese de schimb descompletate din alea defecte sa le „canibalizeze”

    Daca MiG-29 bulgaresc o fi la fel de nesigure ca MiG-21 LanceR romanesc pana sa lupte zburatul e o loterie. Romania a pierdut pe timp de pace 7 oameni o cauza sigura si vechimea aparatelor de zbor, tipul nu mai conteaza.

    Locomotiva trenului accelereaza singura de capul ei si refuza sa se opreasca la MiG se opreste motorul in aer si refuza sa mai porneasca o ia bolovan in jos.
    Fabricile de avioane au fost bagate intentionat in faliment de oamenii pusi de PDL, revopsit in PNL cu apucaturi si mai rele

  6. Culcat! Salt inainte!.. tragerea e diferita cu arma NATO M16(AR-15), calibrul 5.56, comparativ cu Prom Tekhnologiya AR-15 pe care rusii au introdus-o in armata regulata dupa doliul din 2013, cand Mihail Kalașnikov moare si dupa 2014, cand embargoul SUA asupra armelor rusesti incetineste productia de AKM si AK-47/74 permitandu-le dezvoltarea M16 rusesc de calibru 7,62, mai puternica decat cea americana, cu acelasi recul. Fiindca trupele speciale rusesti, SSO, se considera cosmopolite si pot purta chiar pistolete de femei, dar in general Beretta PX si PMX, armata ramane la raspunsul 7,62 al noului AR 15 si vechiului AK…Europa trimite la topitorie in Ucraina tot ce poate fi intors impotriva sine (aviz romanii) si insista pe calibrul 5.56 cu recul atenuat, in plus, la bastinasi, coborarea varstei de vot la 16 ani si programele de natalitate a lui Geoana, cu poster in dormitor.

  7. Cel mai nasol e ca nu mai au nici flota de submarine, de cind au organizat „Ziua portilor deschise” … In schimb pot sa trimita ucranilor citeva vagoane de castraveciori in otet sau gogosari murati, cu care babele de la Kiev si Harkov sa arunce dupa suhoaie …

  8. Sper ca observati mersul lucrurilor: tarile din estil Europei sunt puse sa dea Migurile (de productie sovietica) si sa cumpere F16 (de productie americana). Cine iese in avantaj: Ucraina ca primeste gratis niste avioane, si Statele Unite care vinde pe bani niste avioane. Cine pierde: tarile care accepta sa dea niste avioane pe care le cunoaste si pe care le opereaza de ani buni, cu tot ce inseamna asta (piese, service, soft si armament), pentru a cumpara niste alte avioane care nu sunt de ultima generatie (ba sunt chiar de conceptie foarte veche) pe care evident vor da o caruta de bani, dupa care vor urma alte batai de cap: instructaj piloti, adaptare soft si armament, plus alti bani pentru centre de intretinere si reparatii.

  9. Sa stiti ca nici alte tari din estul Europei nu stau mai bine la acest capitol,iar numai cu citeva avioane mai moderne pt. care au platit foarte mult sa le aibe ,nu poate nimeni sa creada ca vor putea face fata in cazul unui atac.Ne incordam noi muschii, dar ne atirna rahatul la poponel si culmea este ca mai si miroase urit.

  10. Se pare că, bulgarii stau mai bine la capitolul „aviația dă senzația” decât românii. Noi am rămas în urmă cu MIG-21, adică cu sicriele zburătoare. Cat despre F-16 construite odată cu MIG-urile, nu pot sa mă pronunț.

  11. Păi bre.. De ce unii nu recunosc și cred că ascund ceea ce fac.. De ești anti rus și pro nazistul ukran din vre-un motiv, apoi fă pe față bre. Nu te ascunde căci clar ești un ticălos.. Deci de ai o poziție sdau alta, stai drept și recunoaște , declară.. Metode ortodoxe de zicem una și facem altfel sunt doar ale unora lichele proaste și mizere…. Cum era și povestea cu inchisorile CIA din romania..

  12. Cu alte cuvinte „si f…i, si cu avioanele facute cadou la altii !” Pentru ca, chiar daca ucranii or fi promis sa dea bani pe avioane „mai tirziu”, nu cred ca se asteapta cineva sa vada nici macar vreun euro, vreodata … mai degraba ajung eu patriarhul Constantinopolelui …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.