Dezvăluiri despre programul de spionaj folosit ilegal de mai multe guverne

Pegasus, un software dezvoltat de compania israeliană NSO Group, a fost folosit ilegal de mai multe guverne împotriva adversarilor. Din Uniunea Europeană, doar guvernul maghiar condus de Viktor Orban ar fi făcut uz de el, transmite Mediafax.

Printre ţinte se află 37 de persoane legate de jurnalistul ucis Jamal Khashoggi. Numerele de telefon care ar fi putut fi monitorizate provind din 45 de ţări.

Software-ul israelian creat pentru a oferi autorităţilor militare, poliţiei şi serviciilor de informaţii capacitatea de a urmări şi intercepta terorişti şi criminali a fost folosit ilegal de mai multe guverne din întreaga lume pentru a spiona mii de jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, politicieni, autorităţi religioase, avocaţi.

Dezvăluirea a fost făcută de 16 organizaţii media globale – inclusiv Guardian şi Washington Post – care şi-au reunit eforturile în proiectul Pegasus, numit după software-ul în cauză.

Printre guvernele care ar folosi programul – vândut de o companie privată israeliană, sub controlul strict al ministerului israelian al apărării – ar exista, potrivit The Guardian, cel al Ungariei, condus de Viktor Orban. Guvernul maghiar a negat orice acţiune în afara legii.

Guvernul maghiar este singurul din Uniunea Europeană implicat în anchetă.

Celelalte guverne acuzate de utilizarea ilegală a software-ului sunt cele din Azerbaidjan, Bahrain, Kazahstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită, India şi Emiratele Arabe Unite. Rwanda, Maroc şi India. Toate au negat utilizarea software-ului în scopuri ilegale.

„Scurgerea” care a dat naştere anchetei, accesată iniţial de Amnesty International şi organizaţia jurnalistică franceză Forbidden Stories, constă în 50.000 de numere de telefon care ar fi putut fi spionate prin intermediul programului. Nu se cunoaşte dacă toate numerele au fost efectiv interceptate, deoarece, pentru a face acest lucru, fiecare telefon mobil trebuie verificat.

În zilele următoare, mass-media conectată la proiectul Pegasus va publica numele unora dintre potenţialele ţinte ale spionajului, printre care – potrivit „Guardian” – există „sute de oameni de afaceri, autorităţi religioase, universitari, operatori de organizaţii guvernamentale, sindicalişti, oficiali guvernamentali, miniştri, preşedinţi şi prim-miniştri”.

Printre potenţialele victime ale spionajului, ale căror numere de telefon sunt incluse pe listă, se numără peste 180 de jurnalişti din organizaţii precum „Financial Times”, „CNN”, „New York Times”, „France 24”, „Economist” »,« Al Jazeera »,« Mediapart »,« El Pais »,« Bloomberg » şi agenţiile de ştiri Associated Press, Agence France-Presse şi Reuters. Roula Khalaf, editor al Financial Times, se numără printre potenţialele victime ale spionajului.

Potrivit Washington Post, 37 de persoane legate de Jamal Khashoggi – reporterul saudit ucis în 2018 la consulatul saudit din Istanbul, într-un plan pe care serviciile de informaţii occidentale îl urmăresc până la prinţul saudit Mohammed Bin Salman – erau spionate cu software-ul Pegasus. Printre ei se număra şi iubita lui Khashoggi, care ar fi fost interceptată la 4 zile după crimă.

Analizele tehnice au confirmat că printre telefoanele „infectate” se numără cele ale a cel puţin doi jurnalişti maghiari de la site-ul de anchetă Direkt36 – inclusiv Szabolcs Panyi, unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri maghiari; o jurnalistă de investigaţie din Azerbaidjan, Khadija Ismayilova; Siddharth Varadarajan şi Paranjoy Guha Thakurta, reporteri indieni ai site-ului „Wire”, au fost împuşcaţi în 2018 în timp ce investigau utilizarea de către guvernul indian a lui Narendra Modi a Facebook pentru operaţiuni de dezinformare online; Omar Radi, un jurnalist marocan pe care guvernul Rabat îl acuză că este un spion britanic; şi Bradley Hope, un jurnalist american care locuieşte la Londra şi lucra pentru Wall Street Journal în momentul spionajului.

Printre numerele de telefon din baza de date se numără cele ale jurnalistului mexican Carmen Aristegui, cel al lui Ben Hubbard, şeful biroului din Beirut al New York Times, şi cel al lui Cecilio Pineda Birto, care a fost ucis după ce a fost identificat de ucigaşii săi într-o spălătorie auto. Telefonul său mobil nu a fost găsit niciodată şi, prin urmare, este imposibil să ştim dacă a fost ”infectat”.

”Pegasus, după ce a „lovit” un telefon mobil, vă permite să verificaţi tot felul de informaţii, inclusiv mesaje, fotografii, e-mailuri sau conţinutul apelurilor telefonice. Programul vă permite, de asemenea, să activaţi de la distanţă microfoanele”, spune un specialist IT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

15 Comentarii

  1. DESPRE Pegasus … si NOCIVITATEA SA …

    The hacking software known as Pegasus is employed to infect iPhones and Android phones to extract messages, photographs, emails, record calls and activate microphones. The malware can be put on a smartphone by clicking on a malicious link or through an app vulnerability. The NSO Group refuses to divulge the list of its customers.

    [[ Pegasus is spyware developed by the Israeli cyberarms firm NSO Group that can be covertly installed on mobile phones (and other devices) running some versions of iOS and Android. NSO states that it provides „authorized governments with technology that helps them combat terror and crime”, has published sections of contracts requiring customers only to use its products for criminal and national security investigations, and stated that it has an industry-leading approach to human rights. The spyware is named after the mythical winged horse Pegasus—it is a Trojan horse that can be sent „flying through the air” to infect phones.
    It was discovered publicly in August 2016 after a failed attempt at installing it on an iPhone belonging to a human rights activist led to an investigation revealing details about the spyware, its abilities, and the security vulnerabilities it exploited. Pegasus is capable of reading text messages, tracking calls, collecting passwords, tracking location, accessing the target device’s microphone and camera, and harvesting information from apps]](wiki)

    ATENTIE …voi „BENEFICARII” … si voi UTILIZATORII !!!
    FERITIVA … de NEBUNIA … hackerilor cei NEBUNI !!!

  2. Hai bre. Moare sorosh de grija lui Orban. „Scurgerea” e clar încă un atac murdar la adresa Ungariei cea neascultătoare.
    Eu de exemplu sunt mai îngrijorat de cum au spionat-o amerlocii pe.. Merkela ?

  3. Metoda veche de cand lumea. Despre cel care nu face ce-i comanda ala cu mushki, se lanseaza o multime de acuzatii. Astfel, atunci cand ala cu mushki s-a decis sa-l casapeasca pe neascultator, toata lumea zice BINE I-A FACUT si nu se mai intreaba cu ce drept si pe ce baza a facut mushkiulosul ceea ce a facut.
    Se stie ca Orban le sta in gat, fiindca nu le linge talpile si nu se incovoaie ca sclavii.

  4. Pai a spionat, sa nu, Ungaria? In titlu ziceti ca da, in articol dati cu presupusul. Pute a manipulare grosolana.

  5. Nu credeti in minuni atata timp cat pana si pe macarale la 10-15 m. inaltime se monteaza aceasta aparatura si tot cu acelasi scop. Nu e vorba de furat din santier ca nu exista nicio sansa, pentru astea sunt montate la un nivel mult mai jos.

  6. Da’ cine spune ca „16 organizaţii media globale – inclusiv Guardian şi Washington Post” (adica alea controlate de nemernicul Soros) spun adevarul?
    Eu tin minte ca guberniul Rrominicai a cumparat program de spionare (nu mai stiu daca „Pegasus” sau „Fin-Fisher”)! Ca prin minune, guwernerul ce in Europa incalca cele mai multe drepturi cetatenesti – cel al Rrominicai – nu apare niciunde ca ar face ilegalitati. Nici ca si-ar spiona cetatenii (cind se stie bine ce a facut „Binomul”, ce au facut Sirviciili, si ce ordonante au dat noaptea, ca hotii, cuplul de comici juridici vestiti ciolosul-pruna!). In schimb, apare patat guvernul Ungariei, pentru ca si-a permis sa interzica propaganda perversa mnizerabila LGBTQ in rindurile copiilor maghiari! U.E. LA GUNOI!

  7. Stati linistiti ca pe internet e libertate si democratie.
    Si chiar daca va asculta permanent…la urma urmei, ce aveti de ascuns? Nu mai bine sa fie o societate deschisa, unde se stie tot despre toti? Ce sa ne mai ascundem atata, cu notiuni ridicole gen viata privata.
    Si asa urmeaza sa nu mai posedam nimic si sa fim fericiti. Cu mica problema- cine nu e fericit va fi obligat sa fie fericit…dar Marx ne invata ca progresul e mai important decat fleacurile astea. Ce inseamna cateva sute de Kolima si Vorkuta fata de mersul inainte al omenirii.

  8. Iti sta mintea in loc ce face Israel in timpul liber,in loc sa-si vada de portocali, curmali si teroristii palestinieni
    Apple/iPhone cu iOS-ul lui 9.3.5 e virusat la greu, nu se simte prea bine, si nici mobile cu Andoid nu fac fata atacului Pegasus!Poate doar mobile chinezesti de ultima generatie,dar nu m-as aventura ,trebuie studiat
    In orice caz ziaristii,(arabi,europeni,americani,etc) fie ei de buna intentie, fie din servicii, fie chiar spioni, sunt ascultati ca la „melodia preferata”cu Pegasus spyware

  9. Cum adica bre, maghiaroșagii spiona si ei cu Pegasus!?

    Nu se poate !Si pe cine nenica? Pă Dragnia, pă Tramp ?

    Un aparator al crestinatatii transilvane sa fi utilizat el Pegasus si pe ici si pă dincolo ?
    Hmm!

    E misto sa vezi budapestanii aparandu-si stapanul pe forum.

  10. Ca de obicei hotzii striga hotzii.Dar cand pe Bica au saltat-o din oras cu ce soft au gasit-o la punct fix si cu ce soft ii inregistreaza si ii inregistrau flacaii celor doua lichele realese pe aia incomozi pentru ei si slugile lor hoatze ca sa le faca stenograme din care nu se intzelegea mare lucru,dar erau prelucrate ca sa fie,cica,probe de coruptie.

  11. „Software-ul israelian creat pentru a oferi autorităţilor militare, poliţiei şi serviciilor de informaţii capacitatea de a urmări şi intercepta terorişti şi criminali a fost folosit ilegal ”

    Auzi: ilegal! Intotdeauna exista macar un Dabija, important e ca nu ne pasa !

  12. Nu neg ca se poate instala de la distanta un astfel de software pe telefoanele indezirabililor. Insa cat de stupida este aceasta activitate a colectorilor de informatii! Cat de mica si de inutila este!

  13. Sper sa se lamureasca si ultimii tembeli: acesta este ,,democratia” capitalista. Omul este mai controlat si mai manipulat decat in comunism.

  14. Totul are o logica. Va dati seama ca firma israeliana care a vandut programul respectiv este ea insasi beneficiarul datelor culese prin acest progam??? Datele neramanda doar la beneficiari externi care au cumparat programul, in mod sigur programul respectiv are o subrutina mascata bine in program care transmite datele culese de beneficiar si pe servele firmei israeliene. Iar de la firma la Mossad. Asta a si fost scolul pentru care israelienii au vandut programul guvernelor din lumea larga. Iar daca printe cei spionati sunt si persoane considerate indezirabile de israelieni acestea vor sucomba mai devreme sau mai tarziu in urma accidente stupide.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.