Dezvăluiri din culisele ultimului Consiliu European

Premierul britanic David Cameron i-a amenințat pe partenerii europeni cu ieșirea țării sale din Uniunea Europeană în cazul în care Jean-Claude Juncker va deveni președintele Comisiei Europene, scrie săptămânalul german Der Spiegel în ultima sa ediție, citat sâmbătă de AFP.

Citând „surse apropiate participanților” la summitul care a reunit marțea trecută, la Bruxelles, șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană, revista scrie că David Cameron i-ar fi spus cancelarului german Angela Merkel, dar și altora că alegerea lui Juncker ar destabiliza în acest moment guvernul său, astfel încât se va vedea nevoit să devanseze organizarea referendumului privind apartenența Marii Britanii la UE (pe care Cameron ar dori să-l organizeze în 2017 — n.r.), referendum care s-ar solda cel mai probabil cu refuzul britanicilor de a mai rămâne în Uniune.

„Un reprezentant al anilor ’80 nu poate rezolva problemele din următorii cinci ani”, ar fi declarat Cameron, referindu-se la Juncker, potrivit Der Spiegel.

Cancelarul german Angela Merkel a anunțat abia vineri că susține candidatura lui Jean-Claude Juncker la președinția Comisiei Europene, pentru prima dată de la alegerile europene de duminică. 

„De acum înainte port toate discuțiile în ideea că Jean-Claude Juncker trebuie să devină președinte al Comisiei Europene”, a declarat cancelarul, conform unui tweet al purtătorului său de cuvânt Steffen Seibert.

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker a revendicat încă de duminica trecută, după victoria taberei sale în alegerile europene, preşedinţia Comisiei Europene.

„Partidul Popular European (PPE) este pe cale să câştige alegerile europene. Şi revendică, deci, preşedinţia Comisiei Europene”, a scris la momentul respectiv Juncker. Partidul Popular European, din care face parte şi Juncker, a câştigat 213 mandate în noul PE, rămânând cel mai puternic partid european. Partidul Socialist European a reuşit să obţină doar 186 de mandate.

Imediat după alegerile europarlamentare, deși Partidul Popular European din care face parte a obținut cele mai multe mandate, Merkel nu s-a grăbit să-l susțină pe Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei Europene, candidatul Partidului Popular European, clasat pe primul loc. Merkel s-a mulţumit să salute „campania sa solidă”. Vor fi necesare „discuţii” pentru numirea unui nou preşedinte al Comisiei Europene, anunţa cancelarul german.

După summitul informal de marţi de la Bruxelles, Merkel nu a exclus varianta în care îl va susţine pe Juncker pentru preşedinţia Comisiei, însă a declarat că viitorul şef al executivului european ar trebui să fie totuşi stabilit în urma unor negocieri între şefii de stat şi de guvern din UE.

Susţinerea Angelei Merkel nu garantează numirea lui Juncker în fruntea Comisiei Europene. Luxemburghezul este contestat de premierul britanic David Cameron, precum şi de premierii Suediei şi Ungariei, ambii reprezentanţi ai unor state în care PPE a obţinut rezultate foarte bune şi care sunt îndreptăţiţi să se facă ascultaţi. Lui Juncker i se mai opun şi premierul Olandei, Danemarcei şi cel al Finlandei, ultimul el însuşi dornic să obţina o funcţie de top la Bruxelles, la finalul mandatului.

Lucrurile ar putea fi tranșate la un mini-summit care va avea loc pe 9 şi 10 iunie în Suedia, acolo unde Merkel se va întâlni cu şefii guvernelor din Olanda, Suedia şi Marea Britanie, cu toţii consideraţi ostili candidaturii lui Juncker. Mari state europene ce sunt considerate portdrapele ale democraţiei înţeleg procesul democratic al alegerii preşedintelui executivului european ca pe un conclav cu uşile sigilate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.