Dezvăluiri din şedinţa cu experții Comisiei de la Veneţia

Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiţiei, Florin Iordache, a declarat după întrevedere că au discutat despre Codul penal şi Codul de procedură penală şi despre protocoale, însă mai mult au vorbit parlamentarii români.

Și ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că discuţiile cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, cu care s-a întâlnit joi dimineaţă, au vizat modificarea codurilor penale, precizând că în perioada 16-17 octombrie va participa la sesiunea plenară a Comisiei, în calitate de membru titular.

„Comisia este în misiune de evaluare, discuţiile s-au purtat asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului Penal, Codului de Procedură Penală. Sigur, este contribuţia Ministerului Justiţiei privind transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale, deciziile de admitere, deciziile interpretative, şi, de asemenea, pentru consolidarea prezumţiei de nevinovăţie şi confiscarea extinsă. După aceea, cunoaşteţi că proiectele au fost transmise prin Guvern la Parlament, Parlamentul le-a mai adăugat şi alte soluţii legislative şi acuma au fost adoptate. Proiectele de lege sunt la Curtea Constituţională, care le va dezbate pe data de 17 septembrie. Am explicat câteva dintre soluţiile adoptate. Pe 16-17 octombrie, va avea loc sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia, voi participa în calitate de membru titular al Comisiei de la Veneţia”, a declarat Tudorel Toader.

O delegaţie a Comisie de la Veneţia efectuează, joi, o vizită la Bucureşti, în cadrul pregătirii unui aviz privind modificările Codurilor penale, având întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi cu membri ai Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei.

„Delegaţia va purta discuţii cu preşedintele României, ministrul Justiţiei, reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului General, Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA), Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Consiliului Superior al Magistraturii, Parlamentului, inclusiv ai Comisie speciale pentru Legile Justiţiei, asociaţii de judecători şi procurori şi organizaţii ale societăţii civile”,se arată în anunţul publicat, miercuri, pe site-ul Comisiei de la Veneţia.

Astfel, joi, între orele 8.00 – 9.15, delegaţia a avut o întrevedere la sediul Ministerului Justiţiei cu ministrul Tudorel Toader, între 9.30 şi 11.30 cu parlamentarii din Comisia special pentru Legile Justiţiei, condusă de deputatul PSD, Florin Iordache, iar în intervalul 12.00 – 12.45 cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Tot joi, delegaţia se va întâlni şi cu reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, la sediul instituţiei, între orele 14.00 şi 16.00.  Vineri, Comisia de la Veneţia are programată o întâlnire cu adjuncutul Procurorului General, Bogdan Licu, între orele 9.00- 11.30, şi cu reprezentanţi ai DNA şi ai DIICOT. De la ora 12.00 la ora 13.30, delegaţia va avea o întrevedere cu preşedinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, apoi între 14.45 şi 16.15 Comisia de la Veneţia se va întâlni cu reprezentanţa Comisiei Europene în România. Nu în ultimul rând, între orele 16.30 şi 18.30 delegaţia va avea o întrunire cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Toader despre raportul  Comisiei de la Veneţia

Pe 16 iulie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că raportul Comisiei de la Veneţia este unul intermediar şi că România urmează să formuleze un răspuns pentru Comisia de la Veneţia, la care Ministerul va contribui, dacă va fi solicitat.

Mnistrul a mai subliniat că ştie „puterea recomandărilor” Comisiei de la Veneţia şi că instituţia pe care o conduce va contribui la exprimarea unui punct de vedere oficial, dacă va fi solicitată.

Pe 18 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind Codul de procedură penală, prin care procurorii vor avea interdicţie de a da informaţii în timpul urmăririi penale a unor persoane. De asemenea, pe 4 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în sesiune extraordinară, proiectul care aduce modificări la Codul Penal, cu 167 de voturi pentru 97 împotrivă, 19 abţineri, în calitate de for decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.