Dilema furnizorilor: Cu ce va finanța Guvernul plafonarea curentului

ACUE constată cu mare îngrijorare că fondurile alocate pentru finanțarea reducerilor de preț acordate clienților casnici și noncasnici de energie sunt cvasi inexistente, la Fondul de Tranziție figurând suma de 0 lei. În consecință, Federația solicită Guvernului României să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În cazul menținerii schemelor de sprijin, solicităm asigurarea surselor de finanțare.

“Bugetul de Stat pentru 2024 trebuie să includă sursele de finanțare pentru schemele de plafonare a prețului energiei în anul 2024 și pentru plățile restante din 2023. Ministerul Finanțelor Publice a ales să ignore problema existentă și riscul real al unei situații extrem de periculoase pentru toți cetățenii României – imposibilitatea de fi alimentați cu energie”, subliniază Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, Federația care reunește o parte dintre cei mai mari furnizori de energie din România.

În momentul de față sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, pentru care nu există surse de finanțare. În același timp, trebuie bugetate sursele de finanțare aferente reducerilor de preț, care vor fi aplicate în anul 2024, în cazul în care Guvernul României decide menținerea schemelor de sprijin.

“Ignoranța demonstrată prin proiecția de buget supusă dezbaterii publice va fi plătită de consumatorii de energie din România. Riscul intrării în insolvență al furnizorilor de energie este unul major și va afecta tot sectorul energetic. În numele clienților din portofoliile membrilor noștri, avertizăm cu toată responsabilitatea că există amenințarea iminentă de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare, un colaps al sistemului energetic național fiind cât se poate de real”, a mai arătat Daniela Dăraban.

Lipsa bugetelor corespunzătoare compensării schemelor de plafonare destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor în plină iarnă, reprezentând o încălcare a legislației naționale și europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Poate le va „finanta” cu niste controale adevarate sa vada cum justifica ei preturile de cartel!

  2. o sa se imprumute de jumatate, o sa vanda actiuni de la Proprietatea de un sfert si o sa mai privatizeze ceva de un sfert… ce e asa de greu de inteles.

  3. Pute a țeapă de zile mari. De ce? Pentru că, din start, anulează acele vaucere sau carduri in care alocau 1400 lei anual pentru fiecare casa nevoiașă, culmea, peste ceva timp, vom auzi că și la luxosii bugetari din politica și pe langa politica, li s-au acordat ori carduri, ori sune compensare, exact cum se procedează pentru acele bilete transport în comun pentru nevoiașii cu venit lunar până în 1700-1800 lei! Le-au dat nevoiașilor, își dau și lor că bugetari de lux din primărie, și ei au dreptul politic de lux!

  4. Cum stă treaba:
    Fiecare* e lăsat să pună prețul cît vrea. Cei din guvern, nemaiputînd de grija noastră, zic că nu e voie să se pună pe factură mai mult de 68 bani pe kwh, ce e oricum de cîteva ori mai mare decît pînă la liberalizare. Mai apoi, din banii ce ni-i fură prin tot felul de biruri, le plătește acestor trîntori diferența pînă la prețul nesimțit de mare, scos din pix.
    Pe scurt, ca să nu ne prindem, plătim curentul o dată direct, pe factură, și a doua oară indirect, prin biruri. Așadar, prețul de doi lei și ceva kwh, sau cît o fi, al treilea cel mai mare din UE, îl plătim din buzunarele noastre.
    *cei ce fac și ce duc curent și cei ce citesc contorul, de două ori pe an, și trimit facturi

  5. In continuare preturile la energie sunt SPECULATIVE. O stiu foarte bine si furnizorii parte activa la aceasta ,,piata”. Ii deranjeaza ca banii pentru plafonare de la buget, adica tot de la noi toti, sunt virati cu intarziere.

  6. Sistemul energetic românesc a fost proiectat, ca un ansamblu integrat: producție, transport şi distribuție. Era foarte eficient. Au venit coloniştii occidentali şi ne-au pus să le spargem în bucăți pe care le-au luat ei, aproape pe nimic, iar statul a pierdut orice control asupra producției sau a prețurilor. Au venit cu sloganuri mincinoase de genul: „statul e cel mai prost administrator” şi „piața reglează totul şi prețurile vor scădea”. Ad3vărul este că piața nu reglează nimic, fiindcă în globslism piața nu mai există, iar prețurile se stabilesc speculativ. Au pus ce prețuri au dorit, pe care oamenii nu şi le puteau permite, şi au manipulat statul, prin corupție şi poruncă de la Înaltele Porți din Washington şi Bruxelles, să le plătească d8ferența în loc să le plafoneze prin lege profitul, energia fiind resursă critică şi fiind vorba de siguranța națională. Iar cui nu-i convine nu are decât să plece. Poate prelua statul problematica energiei, aşa cum a făcut-o şi ín trecut, de a împãnzit țara de exploatări de resuse şi complexe energetice, de rețele de transport şi distribuție, de CET-uri şi stații de transformare, pornind aproape de la zero.

    Asta e soluția, să încetăm a mai plăti taxe de protecție şi biruri
    la Ínaltele Porți, să nu mai slugărim pe toți asasinii economici şi derbedeii trimişi să ne jupoaie, să fim demni şi raționali, în loc să ne plângem mereu că nu avem bani de pensii, salarii, servicii sociale, sănătate, ínvățămãnt sau infrastructură, şi să nu mai stăm cu mãna íntinsă pe la cămătarii occidentali. Cine vrea să vină în Romãnia şi să joace cinstit, foarte bine, cine nu, să plece sau să înfunde puşcăria.

  7. Romania este furata prin aceste subventionari, deoarece acel pret exagerat al energiei nu trebuia sa existe, energia fiind produsa pe teritoriul Romaniei si din resursele Romaniei. Ar trebui ca Romania sa gestioneze resursele proprii pentru un trai cat mai bun al cetatenilor sai, nu ca sa umple buzunarele speculatorilor pe spinarea romanilor.

  8. Sunt din Cluj-N si am centrală pe lemne. Am un invertor care îmi asigura funcționarea centralei in cauza unei pene de curent .La intrare îmi arată în jur de 200 volti. Poate cineva sa-mi spuna daca ii mai ieftin decat ala de 220 volti . La 150 kw distributia îmi ia 44 lei plus tva , furnizarea 12 lei plus tva 12 lei energia verde si accize 33 lei .150 kw=205 lei .

  9. Calin spune:
    14 DEC. 2023 LA 17:52
    Puiut, Te temi de hidroelectrica? Esti CEO la fostul ENEL, cu 35.000 EURO/luna? Sau esti doar Ginerele, fiul Tatalui din „Baietilor Destepti din Energie” , dupa cum bine zicea „Iarna nu-i ca vara!”?

  10. Poate ,, Cu ce vă finanța guvernul scumpirea curentului ” . Ce asta-i piata de energie sau Oligopol controlat , pentru specula și scumpiri grotești , la care statul român , prin oamenii care-l conduc este părtaș , la pauperizarea națională .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.